img
Cum se tratează COVID la domiciliu în Moldova 03 Аugust 2020

În Moldova, mai mult de o treime din bolnavii de coronavirus sunt tratați la domiciliu. Este vorba despre cazurile mai ușoare de COVID. Ministerul Sănătății a transferat astfel de pacienți în îngrijirea medicilor de familie, elaborând un protocol de tratament pentru aceștia, în care din medicamente este doar paracetamolul. Ministerul a subliniat că este interzisă prescrierea ibuprofenului, acidului ascorbic, imunomodulatoarelor și antibioticelor pentru pacienții cu coronavirus, fie din cauza eficacității lor nedemonstrate în tratamentul COVID-19, fie din cauza că sunt inutile atunci când boala este ușoară, relatează Newsmaker.

Conform sursei, antibioticele sunt prescrise doar în spital, în cazul în care se suspectează o infecție bacteriană complementară și dacă sunt afectați plămânii.

După cum a menționat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, într-un interviu acordat sursei, tratamentul la domiciliu îi vizează doar pe cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani și care nu au boli cronice. „Categoric nu poate fi nici vorbă despre alte medicamente. Dacă vorbim despre alte preparate - antibiotice etc., atunci vorbim despre o agravare a stării sănătății. În acest caz pacientul nu mai poate fi tratat acasă, trebuie să fie internat în spital”, a explicat Dumbrăveanu și a cerut ca cei tratați de COVID la domiciliu să informeze ministerul, dacă li se vor prescrie antibiotice sau alte medicamente în afară de paracetamol.

 „Toți pacienții cu forme ușoare de coronavirus sunt tratați conform aceluiași protocol, li se prescriu aceleași medicamente. Conform calculelor noastre, preparatele pentru un curs de tratament pot costa  200-300 de lei", a declarat la sfârșitul lunii iunie Tatiana Zatâc, șefa Direcției asistenţă medicală primară a Ministerului Sănătății.

Cu toate acestea, așa cum s-a dovedit în practică, medicii de familie nu respectă întotdeauna protocolul recomandat de Ministerul Sănătății. Svetlana Georghieva, consilieră municipaăl independentă din Comrat, a declarat că pacienților, care sunt tratați pentru coronavirus la domiciliu în Comrat, li se prescriu mai multe antibiotice (azitromicină, ceftriaxonă), imunomodulatoare (arbidol) și alte medicamente și a oferit fotografii cu listele de medicamente pentru Newsmaker.

Pacienții cu forme ușoare de coronavirus au început să fie tratați la domiciliu începând cu 10 aprilie. În acest timp, din peste 25 de mii bolnavi, 6158 de persoane au fost deja supuse unui tratament ambulatoriu, iar 2538 continuă să fie tratate acasă.

 

Traducere: Dan Erușevschi

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md