img
Natalia Curbasov despre clinica mobilă a „Iniţiativei pozitive”: Scopul nostru este de a ajunge la mai mult de 2500 de persoane din grupurile vulnerabile ale populaţiei. 11 Аprilie 2018

În fiecare an în Moldova, sute de oameni află că sunt infectaţi cu HIV, hepatită sau sifilis. Mulţi se adresează medicului la o etapă târzie, ceea ce complică tratamentul şi rezultatul pozitiv. Începând cu ianuarie 2018, organizaţia obştească „Iniţiativa pozitivă” oferă servicii de consultanţă, screening şi testare pentru HIV, hepatită şi sifilis folosind o clinică mobilă. Natalia Curbasov, asistent social al organizaţiei obşteşti „Iniţiativa pozitivă”, ne-a povestit detalii despre această clinică.

 

Nataşa, povesteşte-ne despre noua clinică mobilă, care a apărut la noi. De unde e?

Începând cu anul 2018, „Iniţiativa Pozitivă” implementează două proiecte paralele de reducere a pericolelor pentru grupurile vulnerabile: unul este sponsorizat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) şi scopul lui este profilaxia HIV în rândul grupurilor vulnerabile, precum și identificarea în timp util în grupurile ţintă HIV, a hepatitei şi tuberculozei.

Cel de-al doilea proiect este sponsorizat de Fondul Global, al caruia recepient principal este Instituţia Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătăţii” (UCIMP). Scopul lui său este de a consolida controlul asupra răspândirii tuberculozei, HIV, hepatitei şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul grupurilor vulnerabile. În cadrul acestor proiecte, am fost achiziţionată clinica mobilă pe care o folosim.

În ce regiuni implementaţi serviciile de consiliere şi testare?

În 16 regiuni din Moldova: Chişinău, Ialoveni,Cricova, Durleşti, Căuşeni, Călăraşi, Anenii Noi, Criuleni, Dubăsari, Străşeni, Orhei, Teleneşti, Şoldăneşti, Nisporeni, Rezina, Ungheni, Hânceşti, Ştefan-Vodă. În fiecare dintre aceste regiuni, oferim un pachet complex de servicii pentru clienţii din grupurile vulnerabile ale populaţiei, aceştia sunt consumatorii de substanţe psihoactive, lucrătoare ale sexului comercial şi clienţii farmacoterapiei cu metadonă. În fiecare dintre regiuni mergem cel puţin o dată pe lună.

Ce servicii oferiţi?

Primul serviciu este consultarea de la egal la egal, care identifică grupul ţintă. Apoi, noi efectuăm chestionarea, screening, care scoate la iveală dacă clientul a practicat un comportament riscant. Apoi, dacă este necesar, efectuăm testarea rapidă la infecţia cu HIV, hepatita C şi sifilis. Testarea se efectuează cu ajutorul testelor rapide pe saliva şi sânge capilar. De asemenea, efectuăm o examinare separată la tuberculoză. Dacă suntem contactați de către lucrătoarele în domeniul sexului comercial, le redirecţionăm spre clinicile de sănătate reproductivă şi le oferim produse igienice. Consumatorilor de substanțe psihoactive le oferim cartele magnetice, conform cărora pot primi gratuit instrumente sterile în reţeaua de farmacii Felicia (seringi, prezervative, şerveţele, unguente). Totul este gratuit, anonim şi confidenţial.

Au fost rezultate „pozitive”?

Da, sunt. Şi în acest caz, explicăm detaliat clientului ce înseamnă acest lucru şi, de asemenea, îl însoţim apoi în birourile de tratament ARV şi oferim sprijin psihosocial, direcţionat în a-şi accepta statutul şi a continua tratamentul.

Dacă rezultatul testelor expres la HIV, de exemplu, este negativ, iar persoana este din grupul de risc, noi îi recomandăm să repete testul după 3-6 luni.

Unde poate fi găsită clinica voastră?

În fiecare regiune, primăriile locale ne-au eliberat autorizaţie pentru amplasarea clinicii în apropierea clădirii primăriei sau a consiliului raional, totul depinde de regiune. De asemenea, în fiecare oraş avem lucrători de primire sau colegii noştri din organizaţiile partenere cu care păstrăm legătura şi ei ne pot spune unde cel mai adesea sunt persoanele din grupurile de risc. Şi noi mergem anume acolo.

Colaborăm activ cu secţiile raionale ale Inspectoratului Naţional de Probaţiune, precum şi cu direcţiile de asigurare socială. Ei informează beneficiarii şi îi redirecţionează către noi, la clinica mobilă.

De asemenea, despre programul şi locaţia exactă a clinicii mobile, puteţi afla apelând la numărul telefon al organizaţiei noastre: 022 00 99 74 sau de la asistentul social Alena Gîrbu: 060010054.

IMG_7534

IMG_8965

IMG_8983

Cât va dura proiectul şi la câte persoane planificaţi să ajungeţi?

Proiectul va dura până la sfârşitul anului 2018. Scopul nostru este de a ajunge la mai mult de 2500 de persoane din grupurile vulnerabile ale populaţiei (consumatori de substanţe psihoactive, lucrătoare ale sexului comercial şi clienţii farmacoterapiei cu metadonă).

Noi deja vedem interes faşă de clinica mobilă şi suntem bucuroşi că oamenii doresc să facă testele şi doresc să ştie cum să se protejeze pe ei şi pe cei dragi. Aceasta indică faptul că suntem pe drumul cel bun.

positivepeople.md

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md