img
”Noi facem lucruri corecte!”. Ina Vutcariov despre bilanțurile proiectului ”Instruirea nonformală și mentoratul pentru integrarea reușită a grupurilor vulnerabile ale populației” 12 Decembrie 2017

În primăvara anului 2017 Asociația Obștească a început să implementeze proiectul ”Instruirea nonformală și mentoratul pentru integrarea reușită a grupurilor vulnerabile ale populației”. În proiect au fost implicați rezidenții Comunității Terapeutice ”Inițiativa Pozitivă”, precum și deținuți din cinci penitenciare din Moldova. Proiectul este constituit din două componente. Prima presupune implementarea programelor de instruire în sfera consultării după principiul ”de la egal la egal”. Cea de-a doua componentă constă în instruirea în domeniul managementului de afaceri și mentoratului pentru rezidenții comunității terapeutice. Sponsorul principal al proiectului este organizația ”DVV International Moldova”. Coordonatorul proiectului de instruire și catalizatorul de idei al acestuia, Ina Vutcariov, a făcut bilanțurile muncii depuse și și-a exprimat speranța pentru continuarea acestuia. Suntem mândri de asemenea realizări și admirăm pe toți acei care s-au implicat!

 

Ina, ești mulțumită de cele realizate pe parcursul implementării proiectului?

Eu consider că experiența noastră de implementare a metodelor inovative de instruire în penitenciare și în comunitatea terapeutică este un factor-cheie în procesul de reintegrare a băieților noștri. Dacă ne referim la penitenciare, aceasta le oferă oamenilor posibilitatea de a depăși poziția de observator pasiv sau aparent activ, devenind un beneficiar permanent. Prin intermediul proiectului ne-am străduit să-i motivăm pe băieți să iasă la un nou nivel, stimulându-i să nu mai fie doar consumatori, ci să învețe să ofere. Or, aceasta este o lege foarte importantă a vieții: capacitatea de a oferi, de a învăța pe ații, de a investi în alții. Rezultatele obținute sunt foarte bune. Minim 100 de peroane au beneficiat de servicii prin intermediul consultanților ”de la egal la egal”. Adică noi am selectat 20 dintre cei mai buni băieți din cinci penitenciare care au fost instruiți timp 2,5 luni, iar aceștia au adus alte 100 de persoane care nu au fost niciodată în organizația noastră și care de acum încolo vor fi deserviți de noi. Acesta este viitorul lucrului în penitenciare pentru atingerea categoriilor mai puțin accesibile de deținuți, adică a celor pe care, dintr-un motiv sau altul, nu-i putem acoperi cu servicii. În plus, aceasta este ceea ce formează potențialul în oameni, ceva ce le oferă o șansă pentru un nou mod de viață.

În ceea ce ține de comunitatea terapeutică, pe parcursul implementării proiectului noi am soluționat două sarcini importante: în jur de 10 rezidenți au beneficiat de un pachet motivațional puternic pentru formarea convingerii că ei vor reuși să realizeze ceva bun în viața lor și în viața altor oameni, inclusiv start-up, afacere ș.a. În plus, noi am dezvoltat de la zero și avem un start-up funcțional care aduce profit – este vorba despre înmulțirea prepelițelor și a subproduselor acestora. Este un câștig bun, start-up-ul acoperă cheltuielile și, mai mult decât atât, noi planificăm să-l dezvoltăm și să-l promovăm în continuare. Aceștia sunt bani activi care se află permanent în rulaj. În plus, în cadrul proiectului băieții au avut șansa de a vedea pe viu cum poți de la zero, cu puțini bani (noi am început de la 1100 de euro), să deschizi o afacere care aduce profit și care, în principiu, îți poate susține familia, o mică comunitate și care poate aduce un câștig stabil.

IMG_7053

IMG_7126

Ce capital ați avut inițial?

În total proiectul nostru a costat 17 000 de euro. De la donator am primit 12 000, alte 5000 au fost contribuția organizației noastre și a altor parteneri. Din această sumă, însăși afacerea în baza comunității terapeutice a costat în jur de 1100 de euro. Restul a fost investit în activități de instruire, editarea materialelor informaționale, deplasări și altele. Un moment foarte important de menționat: noi am elaborat două materiale serioase pe termen lung. Este vorba despre ghidul pentru consultanții ”de la egal la egal” pe care dorim să îl aplicăm nu doar în penitenciare, ci și în comunitate și alte locuri. Cel de-al doilea material editat este broșura ”Notițe sănătoase”, în care am colectat cele mai importante informații despre programele de reducere a riscurilor, profilaxia HIV, tuberculoză și ITS pentru deținuți, prezentându-le într-o formă clară și accesibilă.

Care ar fi cel mai important lucru pe care ați reușit să-i învățați pe băieți pe parcursul proiectului?

Fiecare om are ce oferi altuia. De asemenea, nu există motive să te oprești și să-ți spui: ”Până aici a fost. Nu mai am nici o șansă. Ce aș mai putea face?”. Tu îți poți valorifica la maxim potențialul în ceea ce ești și în ceea cine ești, pentru că aceasta nu depinde de circumstanțe. Un alt moment important pe care l-am învățat împreună cu băieții: poți angaja un contabil, un psiholog sau un jurnalist, însă este imposibil să angajezi un consultant ”de la egal al egal” printr-un anunț în ziar. Aceasta este o experiență unică pe care o deține omul. Este imposibil s-o cumperi sau să o înveți. Aceste două lecții ne-am străduim să le oferim băieților pe parcursul întregului proiect.

Ai putea să-ți amintești vreo istorie din viața unuia dintre participanți care te-a surprins în mod deosebit?

A fost o persoană despre care cu toții credeam că va eșua, fiindcă crea impresia unui om agresiv, nesociabil, pornit pe ceartă. Când am primit însă rezultatele examenelor (toți participanții au susținut un test la sfârșitul perioadei de instruire), el susținuse cel mai bine, avea cel mai înalt punctaj. S-a constatat mai târziu că el studia și ziua, și noaptea, fiindcă își dăduse seama cât de aproape îi este acest subiect. Aceasta este o dovadă a faptului că oamenii se pot depăși pe ei înșiși.

Dacă ne referim la comunitatea terapeutică, m-a uimit unul dintre băieții care venise la reabilitare după închisoare, a parcurs-o cu succes și și-a asumat răspunderea pentru prepelițe, adică să le hrănească, să le îngrijească și așa mai departe. Mai mult, acest om nu a avut niciodată de-a face cu animalele, însă el a dat dovadă de curaj pentru a face ceva nou, ceva ce nu mai făcuse vreodată. Aceasta este o dovadă în plus că noi facem lucruri corecte.

19092599_729591837202879_3586915838524889299_o

19143745_729592103869519_1476352892335854696_o

19144145_729592163869513_5675335165992225061_o

Și ce urmează?

Sperăm că proiectul nu se va încheia aici. Deja avem pregătit un plan de implementare a programului de instruire în alte cinci penitenciare. Până la această etapă, proiectul s-a implementat în IP nr.3, 18, 4, 15, 7. Noi planificăm să găsim pachete motivaționale durabile pentru beneficiarii noștri pentru a-i stimula. De asemenea, ne propunem să dezvoltăm start-up-ul în comunitatea terapeutică, fiindcă considerăm că viitorul aparține unor asemenea programe. Or, acestea dezvoltă nu doar gândirea, ci și liderismul, abilități utile, capacitatea de a duce după sine oamenii. Ne dorim să dezvoltăm toate acestea, de aceea sperăm și contăm pe ajutorul donatorilor, partenerilor și al partenerilor noștri de afaceri. Vreau, bineînțeles, să mulțumesc ”DVV International Moldova” pentru enorma lor contribuție la ceea ce facem, pentru înțelegerea importanței acestor acțiuni și pentru disponibilitatea de a investi în proiecte educaționale pentru toate categoriile de cetățeni. De asemenea, mulțumesc din suflet companiei ”DiVetro” care întotdeauna ne-a susținut. Anume ei au avut rolul – cheie în implementarea proiectului din cadrul comunității terapeutice, ajutându-ne să organizăm training-urile, activitățile de instruire. Mulțumim, de asemenea, companiei ”Orbico” care ne-a ajutat cu pachetele motivaționale pentru participanți. Aceștia sunt oameni care nu au rămas indiferenți. Sperăm să avem parte și la anul de sprijinul tuturor prietenilor noștri.

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md