img
Peste 16% de adolescenți și adolescente de 13-15 ani din Moldova fumează activ 01 Iunie 2020

Fumatul este responsabil pentru 4500 de decese anual, în rândul moldovenilor. În capcanele viciului cad tot mai mulţi tineri. Conform Studiului Global al Adolescenților despre Fumat, 16,3% dintre adolescenții de 13 - 15 ani din ţara noastră sunt fumători activi și circa 10% din ei consumă alte tipuri de produse din tutun decât țigaretele obișnuite. Sunt date furnizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de Ziua Mondială fără Tutun, marcată anual la 31 mai.

Medicii avertizează că tutunul este periculos sub orice formă de consum și toate produsele din tutun (țigări electronice, narghilea, tutunul care nu arde, etc.) afectează grav sănătatea. Mai mult, produsele cu tutun aromatizat sunt îndeosebi periculoase. Statisticile arată că 81% dintre tinerii care au folosit vreodată produse din tutun au inițiat fumatul cu un produs aromatizat.

Specialiştii atenţionează că  adolescenții care utilizează e-țigarete cel puțin își dublează șansele de a fuma țigarete mai târziu în viață.

Nicotina din e-țigările este un aditiv extrem de dependent și poate deteriora creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, utilizarea țigaretelor electronice crește riscul de boli de inimă și afecțiuni pulmonare.

În Republica Moldova, din 20 mai, este interzisă plasarea pe piață a produselor din tutun cu aromă caracteristică de mentol. Produsele din tutun, altele decât țigaretele și tutunul de rulat sunt exceptate de la interdicțiile de plasare pe piață a produselor din tutun cu aromă caracteristică. Prin urmare, locul țigaretelor și tutunului de rulat cu arome de mentol va fi preluat de produsele din tutun care nu arde și de țigaretele electronice, pentru care sunt permise aromele caracteristice.

La nivel global, consumul produselor din tutun este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv. 

Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel global. 

Utilizarea nicotinei și a produselor din tutun crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare.

Totodată, în contextul situației epidemiologe actuale, Ministerul Sănătății amintește despre faptul că fumătorii sunt mai vulnerabili la COVID-19, din următoarele considerente:

• Creșterea posibilităţii transmiterii virusului de la mână la gură;

• Fumătorii pot avea deja boli pulmonare sau capacitate pulmonară redusă, ceea ce ar crește foarte mult riscul de boli grave;

• Produsele de fumat, cum ar fi narghileaua, adesea implică schimbul mai multe persoane, ceea ce ar putea facilita transmiterea COVID-19;

• În condițiile în care crește necesitatea de oxigen sau se reduce capacitatea organismului de a-l folosi în mod corespunzător, pot pune fumătorii la un risc mai mare de afecțiuni pulmonare grave.

În acest an, de rând cu Armenia, Austria, Finlanda, Irlanda și Marea Britanie, Republica Moldova a fost desemnată  de către Organizația Mondială a Sănătății, unul dintre cei mai buni implementatori de politici în domeniul controlului tutunului.

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md