img
RFI: Savanții moldoveni au reușit, în premieră, să secvențieze complet genomul SARS-CoV2 23 Сентября 2020

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este prima instituție din R.Moldova care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internațional GISAID, transmite rfi.ro. Astfel, s-a reușit obținerea unui tablou geografic despre tulpinile de SARS-CoV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova. Savanții speră că vor reuși să găsească o cale în lupta cu coronavirus. Secvenţierea are un rol esențial pentru a aprecia gradul de mutaţie a virusului.

”Secvențierea genomică oferă o alternativă majoră de a putea cunoaște, pe de o parte, structura virusului.De a monitoriza evoluția virusului.Totodată, identificarea secvențelor ne permit de a vedea care a fost traseul, care a fost procesul de transmitere. Secvențierea are un rol important de a aprecia gradul de mutație”, susține academicianul, profesorul universitar, Stanislav Groppa.

Potrivit sursei, cercetătorii moldoveni au reușit să realizeze cercetarea împreună cu colegii de la Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie/International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB).

În total, pentru secvențierea completă a genomului viral SARS-CoV-2, la ICGEB au fost trimise 7 probe, selectate de la pacienții cu diferite forme clinice, din diverse zone geografice ale țării, dintre care 4 au fost secvențiate complet. 

Totodată, cercetătorii moldoveni îndeamnă populația să respecte cu strictețe măsurile sanitare, întrucât pericolul de infectare cu coronavirus este foarte mare. În plus, persoanele internate cu Covid, deseori fac forme grave ale bolii. 

Șefa Catedrei de Epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie, Angela Paraschiv, susține că, în alte țări, bărbații sunt mai afectați de Covid-19, în timp ce, în R.Moldova, femeile sunt cele care se îmbolnăvesc mai des. 

Терапевтическое сообщество в Молдове - Positivepeople.md