”Tinerii pentru dreptul la viață” au organizat un ”teatru invizibil” în orașul Bălți

O persoană care are tuse și strănută asupra pasagerilor în transport sau în stație, asupra cumpărătorilor în magazin, este un lucru comun. Care este reacția celor din jur? Cum ați fi reacționat voi la o asemenea situație?

 

Organizația nonguvernamentală ”Tinerii pentru dreptul la viață” a hotărât să nu se limiteze doar la distribuirea materialelor informaționale, ci să încerce o formă absolut inedită de lucru – ”teatrul invizibil”. Specificul acestei metode este ca ”spectatorii” să nu își dea seama că totul este aranjat special pentru ei de ”actori”.

”Ne-am propus să implicăm în dezbaterea acestei situații mai puțin plăcute cât mai multe persoane. Nu intenționam să ofensăm pe cineva. Am renunțat la ideea de a desfășura acțiunea în troleibuzul nr. 1, pe traseul căruia se află dispensarul de ftiziopulmonologie, pentru ca pasagerii să nu fie tentanți să eticheteze din start pe tânărul cu tuse. Situația provocatoare aleasă urma să îndemne locuitorii orașului să-și dea seama cât de responsabilă este atitudinea lor față de propria sănătate. Întreprind ei oare toate măsurile pentru ca problema tuberculozei să nu îi afecteze pe ei și pe oamenii apropiați. Dacă cineva dintre pasageri le-a povestit apropiaților despre scena din transport, a discutat cu ei simptomele și metodele de reducere a riscurilor de infectare cu tuberculoză în locurile publice, putem considera că scopul nostru a fost atins ”, ne-a relatat coordonatorul proiectului Oxana Buzovici.

Pentru detalii despre ”teatrul invizibil”  citiți aici