img
Analiza pieței farmaceutice moldovenești: medicamente mai puține și mai scumpe 22 Noiembrie 2019

La acest moment pe piața farmaceutică moldovenească se evidențiază două tendințe majore – scăderea numărului medicamentelor înregistrate și scăderea numărului competitorilor. Acestea sunt rezultatele analizei efectuat de Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale privind accesul la medicamente a populației Republicii Moldova.

În perioada august – noiembrie 2019, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a efectuat o analiză a pieţei farmaceutice, prin prisma impactului asupra accesului la medicamente determinat de două Hotărâri de Guvern - HG nr. 525/2010 şi HG nr. 603/1997 - care au vizat formarea prețurilor la medicamente. Analiza a scos la lumină multiple concluzii critice şi a dus la identificarea unui set de soluţii pentru redresarea situaţiei.

Mai exact, a fost analizat numărul și tipul de produse înregistrate în Catalogul naţional de prețuri de producător la medicamente, proces care a scos la iveală o constricţie majoră a pieței farmaceutice în ultimii 6 ani: dacă în 2013 erau înregistrate 6249 de medicamente, în 2019 numărul lor s-a redus cu 43%.

La fel de îngrijorătoare este tendința scăderii numărului de competitori prezenți pentru fiecare denumire comercială internațională (DCI) - 1-2 producători - fapt ce favorizează riscul de discontinuitate de stocuri în cazul în care unul dintre  producători decide să se retragă de pe piaţă.

Suplimentar, cu aprobarea Ministerului Sănătății, Muncii şi a Protecției Sociale, AMDM a solicitat expertiză externă, care a scos în evidență un șir de constatări.

Una dintre acestea este că odată cu implementarea Catalogului, a scăzut numărul de producători disponibili pe piață, iar scăderile de preț de producător anunţate nu s-au tradus întotdeauna în prețuri mai mici la nivelul pacienților.

Altă constatare este că escaladarea numărului de medicamente importate în baza art. 11 alin. (7) al Legii nr. 1456-XII din 25 mai 1993 cu privire la activitatea farmaceutică pare să fi creat multiple probleme în piață pentru agenții economici, nu în ultimul rând de natură de competiție neloială;

S-a mai descoperit că lipsa corelării datelor între prețul de producător, prețul maximal de distribuție, prețul maximal cu amănuntul și suma fixă compensată de CNAM, a contribuit la lipsa transparenței asupra prețului de farmacie și limitarea capacității pacientului de a anticipa valoarea contribuției personale (co-plată).

 

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare