img
Vaccinul BCG protejează eficient împotriva tuberculozei pulmonare 06 Iunie 2014

Oamenii se știință au constatat că vaccinul BCG este un mijloc eficient de profilaxie în lupta cu una dintre cele mai răspândite forme de tuberculoză.

Vaccinul BCG este inclus în calendarul imunizării copiilor în multe țări, inclusiv în Moldova. În momentul de față aceasta este singurul vaccin aprobat împotriva tuberculozei. Cu toate acestea, înainte se credea că el protejează doar de formele nepulmonare mai puțin răspândite ale acestei boli. Eficacitatea BCG în prevenirea tuberculozei pulmonare (varianta cu cea mai mare pondere) oscilează în dependență de regiune: de la 0% în sudul Indiei până la 80% în Marea Britanie.

Savanții Institutului de Igienă și medicină tropicală din Londra au decis să clarifice de ce este determinată această variabilitate. Ei au studiat toată literatura existență în domeniu și au publicat un articol rezumativ. Concluzia a fost una neașteptată: autorii au constatat că, de fapt, vaccinul BCG protejează foarte eficient împotriva tuberculozei pulmonare în toate colțurile lumii, inclusiv regiunile tropicale.

Care este atunci cauza discrepanței enorme a indicatorilor de performanță obținuți în studiile anterioare? Autorii consideră că aceasta este determinată de numeroasele episoade de infectare cu tuberculoză înainte de vaccinare, fapt ce se produce extrem de des în țările lumii a treia. În acest caz eficacitatea vaccinului BCG se reduce semnificativ.

Astfel, rezultatele acestui studiu științific descoperă noi aspecte ale BCG: da, acest vaccin este eficient împotriva tuberculozei pulmonare, însă imunizarea trebuie efectuată cât mai devreme și neapărat înainte de infectare.

”Acest studiu ne-a permis să eliminăm neînțelegerea răspândită în ceea ce privește aplicarea vaccinului BCG. Acum știm cu certitudine că acest vaccin protejează de cea mai răspândită formă de tuberculoză – cea pulmonară. Însă pentru a atinge maximă eficacitate,copilul trebuie vaccinat cât mai devreme, varianta ideală fiind imediat după naștere”, a conchis doctorul Poonam Mantani, autorul principal al studiului, specialist în domeniul epidemiologiei.

Sursa: http://www.zdorovieinfo.ru/exclusive/vaktsina_kotoruyu_dolzhen_sdelat_kazhdyy/

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md