În Moldova crește numărul cazurilor noi de co-infecție HIV și tuberculoză

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în Republica Moldova crește incidența co-infecției HIV și tuberculoză. În anul 2016 și 2015 incidența tuberculozei și infecției HIV constituia 9% din toate cazurile noi de îmbolnăvire de tuberculoză. În același timp, în anul 2012 nivelul incidenței atingea marcajul de 5%. Respectiv, timp de câțiva ani, numărul cazurilor noi de HIV și tuberculoză a crescut.

În anul 2016, indicele incidenței generale a tuberculozei în Moldova a constituit 88,53 de cazuri la 100 000 de locuitori. În total în anul 2016 au fost înregistrate 4131 de cazuri de infectare cu tuberculoză, ceea ce reprezintă cu 37 de cazuri mai puțin decât în anul 2015. Astfel, în anul 2015, incidența generală a tuberculozei a constituit 89,4 de cazuri la 100 000 de locuitori. Din numărul general al celor înregistrați în anul 2015, 3569 sunt cazuri noi și recidive, iar 293 – sunt cazuri de co-infecție HIV și tuberculoză.

Cel mai frecvent, tuberculoza este diagnosticată la bărbații apți de muncă.

De asemenea, în anul 2016 au fost depistate 1031 de cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă și 72 de cazuri cu rezistență medicamentoasă extinsă, confirmate în laborator.

Tratamentul preventiv (profilactic) a început să fie aplicat în Moldova din anul 2017 la persoanele HIV-infectate. Până atunci acesta a fost practicat doar la copiii care au fost în contact cu bolnavii de tuberculoză.

În Republica Moldova diagnosticul, tratamentul și profilaxia tuberculozei sunt gratuite. Pentru a afla dacă vă aflați sau nu în grupul de risc, adresați-vă medicului de familie.

”Depistarea în timp util a bolii sporește șansele unui tratament eficient”, a comentat situația epidemiologică Valentina Vîlc, coordonatorul Programului Național pentru controlul tuberculozei. ”Toți pacienții HIV-pozitivi intră în grupul de risc, de aceea, cel puțin o dată pe an, ei trebuie să facă radiografia plămânilor. La apariția oricăruia dintre simptome caracteristice tuberculozei (tuse mai mult 2-3 săptămâni, pierdere în greutate, slăbiciune generală, stare subfebrilă de 37 grade), trebuie să vă adresați medicului de familie sau în oricare altă instituție medicală”.

Potrivit datelor oficiale, în perioada anilor 2011-2015, în 53 de state – membre ale regiunii europene OMS a crescut numărul cazurilor noi de co-infecție TV/HIV cu 40 la sută. În anul 2015 numărul cumulativ de cazuri de infectare cu HIV în această regiune pentru prima oară a depășit 2 milioane de persoane.

Tuberculoza este cauza principală a mortalității în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV. La pacienții HIV-pozitivi bolnavi de tuberculoză, riscul unui tratament nereușit este de 7 ori mai mare, riscul decesului – de 3 ori mai mare decât la bolnavii de tuberculoză care nu au infecția HIV.

Abonați-vă la pagina noastră de Facebook și Odnoklassniki!
positivepeople.md