img
Studiul Universității Yale îndeamnă programul terapeutic salvator să combată epidemia de HIV în Ucraina 05 Ianuarie 2020

Un nou studiu realizat de Universitatea Yale a descoperit că creșterea dozei de metadonă și buprenorfină, medicamente pentru tratarea tulburării de consum de opioizi, cunoscută sub numele de terapie cu agonişti opioizi, poate scădea dramatic indicatorii transmiterii HIV și poate preveni moartea în Ucraina, unde boala a devenit o epidemie în rândul consumatorilor de droguri injectabile.

Cercetătorii au descoperit că tratarea a cel puțin 20% din persoanele care injectează droguri, care este populația minimă recomandată de OMS, va preveni peste 10.000 de cazuri noi de infectare și circa 18.000 de decese peste 10 ani.

În prezent, doar 2,7% dintre consumatorii de droguri injectabile din Ucraina iau terapie cu agonişti opioizi, în pofida eficacității dovedite.

Autorul principal, Alexei Zelenev, cercetător medical Yale, spune că sistemul de asistență medicală din Ucraina trebuie modernizat și că testarea HIV ar trebui extinsă, deoarece doar 56% din populația cu HIV își cunoaște statutul.

„Prevalența persoanelor care injectează droguri, criminalizarea[A1]  consumului, rețelele de consum uriașe, accesul scăzut la tratamentul tulburării de consum de opioizi, demonstrat ştiinţific, contribuie la răspândirea continuă a HIV”, spune el.

Având în vedere diferențele regionale, studiul a arătat că extinderea tratamentului cu agoniști opioizi în regiunile cu o populație mare de oameni care injectează droguri - de exemplu, Dnepropetrovsk, Odesa și Kiev - ar duce la o scădere semnificativă a ratelor de infecție și mortalitate, dar în regiunile mai mici, care nu sunt acoperite de Planul de Urgență a președintelui Statelor Unite de susţinere a persoanelor cu SIDA, oamenii rămân într-o poziție destul de vulnerabilă la focarele HIV, ceea ce accentuează necesitatea recalculării fondurilor guvernamentale. Extinderea terapiei cu agonişti opioizi ar trebui inițiată din mai multe părți, explică Zelenev.

„Ucraina este una dintre cele mai mari țări din Europa de Est și Asia Centrală, singura regiune din întreaga lume unde ratele de infecție cu HIV și mortalitate, legată de HIV, continuă să crească” , a comentat Frederic Altis, profesor de medicină, epidemiologie și sănătate publică al Universităţii Yale și coautor al studiului. „Rezultatele acestui studiu au consecinţe importante pentru alte țări din regiune, în care epidemia HIV este similară. În Rusia vecină, noile cazuri de infecție HIV și mortalitate cresc mai repede decât în ​​orice altă țară din regiune, din cauza interdicției lor complete a agoniștilor opioizi – unul dintre cele mai bune instrumente de prevenire a HIV, pe care îl avem.”

Traducere: Dan Eruşevschi

Sursa

 

 

 

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md