img
Bilanțurile ședinței de lucru privind tratamentul în cadrul Programului Național HIV/SIDA 25 Februarie 2015

La 24 februarie curent, a avut loc prima reuniune a grupului de lucru privind tratamentul în cadrul discutării și elaborării Programului Național HIV/SIDA pentru anii 2016-2020.

La ședința de lucru au participat reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, organizațiilor comunitare, ai instituțiilor de stat, precum și reprezentanți ai recipienților principali și ai Ministerului Sănătății. Conducătorul grupului a fost Svetlana Popovici, coordonatorul tratamentului antiretroviral în Moldova de pe lângă Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile. La ședință s-au discutat indicatorii care ar permite perfecționarea actualului program HIV/SIDA care se încheie la finele anului curent.

Din îmbunătățirile propuse s-a decis substituirea punctului privind prevenirea pneumoniei cu Pneumocystis carinii printre BSB cu prevenirea tuberculozei în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV. De asemenea, unii membri ai grupului au menționat importanța modificării indicatorului privind susținerea unor instituții paliative speciale pentru persoanele care trăiesc cu HIV. În opinia specialiștilor, persoanele care trăiesc cu HIV, trebuie să beneficieze de asistență paliativă în cadrul instituțiilor medicale publice comune, și nu în instituții separate. În cadrul dezbaterilor, membrii grupului de lucru au utilizat documentul pe care îl puteți găsi aici.

Deși pe parcursul ședinței de lucru s-au pus în discuție doar indicatorii de impact, persoanele interesate pot veni cu propriile comentarii până la 4 martie curent atât în ceea ce ține de indicatori, cât și cu privire la activități. În plus, cei prezenți și-au exprimat doleanța ca grupul de lucru privind tratamentul și grupul de îngrijire și suport să se reunească într-un grup comun și să lucreze coordonat.
De asemenea, în cadrul ședinței au fost enunțate unele cifre: către începutul anului 2015, 3116 de persoane care trăiesc cu HIV au administrat tratamentul antiretroviral; 42 de persoane au beneficiat de profilaxie post-contact în anul 2014; 70% dintre persoanele care trăiesc cu HIV aflați sub supraveghere medicală au beneficiat cel puțin o dată de consultație medicală și au efectuat cel puțin un test la cantitatea celulelor CD4 în anul 2014; în anul 2015 cel puțin 95% dintre femeile însărcinate HIV-pozitive vor beneficia de tratament antiretroviral; 6% din cazurile noi înregistrate în anul 2014 sunt cazuri de transmitere verticală de la mamă la făt.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md