img
Trei știri mondiale care vă vor surprinde 27 Оctombrie 2014

În Austria și Olanda drogurile se verifică la autenticitate și siguranță

În Austria a fost elaborată o metodă inedită de control a substanțelor narcotice utilizate de tineri în timpul festivalurilor muzicale de proporții. În acest scop, colaboratorii proiectului CheckIt (Verifică aceasta) vizitează regulat concertele muzicale de amploare și discotecile, propunându-le tuturor doritorilor testarea profesională a drogurilor la puritate și corespunderea marcajului. Această procedură durează 30 de minute și este gratuită. Asemenea practici constituie partea componentă a serviciului complex de testare a drogurilor care include informare, consultare gratuită, ajutor în situație de criză, discuții de grup, precum și linii telefonice fierbinți.

Un asemenea serviciu este oferit de către serviciul de monitorizare din cadrul Ministerului Sănătății al Olandei (DIMS). Ei propun utilizatorilor de substanțe psihoactive să aducă mostre de droguri la departamentul Ministerului pentru a fi supuse analizei. Rezultatul testării poate fi verificat pe internet, peste câteva zile de la predarea mostrei. Acest sistem permite autorităților să identifice tendințele utilizării de substanțe narcotice, fapt ce, la rândul său, îi ajută să prevină în timp util comunitatea despre pericolul unul sau altui drog.

În Germania pictorii luptă cu SIDA, expunându-și tablourile la licitații de caritate.

image24030

Peste 60 de pictori și sculptori germani și străini au participat la acțiunea de caritate a Fondului german de suport al bolnavilor de SIDA (Deutsche AIDS-Stiftung), care a avut loc în luna iulie curent în orașul german Bonn. Istoria acestei acțiuni de caritate a început în anul 1988. Atunci s-a desfășurat prima licitație a Fondului german pentru suportul bolnavilor de SIDA. De atunci organizatorii au desfășurat 18 licitații de artă în diferite orașe din Germania. Curatorii expoziției stabilesc legătura cu pictorii și sculptorii care își oferă gratuit lucrările pentru acțiunea de caritate.

Printre cele 70 de lucrări expuse este și portretul foto în alb-negru a cunoscutului regizor Alfred Hitchcock, făcut în anul 1973 de cel mai cunoscut fotograf german Barbara Klemm. Prețul inițial – 1100 de euro.
Cele trei licitații anterioare au colectat, per total, 630 de mii de euro. Dacă tablourile și sculpturile nu sunt vândute după prețurile inițiale, ele sunt returnate autorilor sau, la dorința celor din urmă, sunt predate în proprietatea fondului care încearcă să le vândă la alte licitații.

Mijloacele colectate din vânzarea obiectelor de artă sunt direcționate complet în fondul de ajutorare a femeilor bolnave de SIDA și familiilor acestora. Capitalul de care dispune astăzi Fondul german de suport al bolnavilor de SIDA constituie circa 23 de milioane de euro.

În SUA, persoanele care trăiesc cu HIV s-au stabilit cu traiul într-un oraș separat pentru a-și trăi ultimii ani de viață.

5924647-large

În SUA, la 100 de mile depărtare est de Los Angeles, persoanele care trăiesc cu HIV s-au stabilit în orașul Palm Springs. Începând cu anul 1980, persoanele cu HIV/SIDA se mută cu traiul în acest orășel, pentru a-și trăi liniștit ultimii ani de viață. Astăzi vârsta medie a locuitorilor acestui orășel constituie 51 de ani. Unii locuitori s-au mutat cu traiul încoace pentru a-și trăi ultimele zile, considerând că acestea sunt destul de puține la număr. Alții s-au mutat pentru a găsi renaștere spirituală și a primi vindecare în izvoarele termale prin care este renumită această regiune. Cel mai interesant este faptul că datorită tratamentului antiretroviral de înaltă eficacitate majoritatea locuitorilor trăiesc o viață cu valoare deplină, deși, majoritatea covârșitoare, venind în oraș, considerau că vor muri în cel mai apropiat timp.

Unul din locuitorii Palm Springs, Hofler, care are acum 74 de ani, s-a infectat cu HIV acum două decenii. În acest răstimp Hofler a trecut prin experiența morții de SIDA a partenerului său, precum și a propriei maladii Kaposi Sarcoma (KS) care a fost tratată datorită unui tratament experimental. Alocația din partea statutului de care beneficiază Hofler constituie 965 de dolari lunar, care sunt mai mult decât suficienți pentru o viață normală în limitele Palm Springs. Acum Hofler, ca și majoritatea locuitorilor orașului, trăiește o viață fericită și plină de sens, face regulat investigații medicale, frecventează grupurile de suport reciproc și se întreabă cum de este încă în viață.

Sursa: http://www.dw.de/ http://www.newsweek.com/ http://fullcomment.nationalpost.com/