img
6 întrebări despre alimentație și HIV 21 Iulie 2014

Alimentația este un lucru vital. Bănuiesc că imediat ce veți citi acest articol veți merge la bucătărie să mâncați ceva sau să beți un ceai. Nu vă grăbiți. Mai întâi citiți până la capăt – veți afla multe lucruri utile privind alimentația persoanelor cu statut HIV pozitiv. Dar articolul îi privește și pe toți ceilalți.

Au oare nevoie persoanele care trăiesc cu HIV de o dietă specială?

Astăzi nu există diete sau alimente speciale care pot mări sau întări imunitatea. Totuși unele principii de alimentare ne vor ajuta să ne menținem starea generală de sănătate la un nivel corespunzător, fapt ce, la rândul său, va reduce riscul dezvoltării numeroaselor maladii periculoase pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Spre exemplu, dacă sunteți subponderal, trebuie să includeți în dieta zilnică cât mai multe grăsimi, carbohidrați și alimente care conțin proteine. Dacă însă sunteți supraponderal, ar trebui să vă revizuiți dieta și să includeți în ea cât mai multe legume, fructe, cereale integrale, produse lactate degresate, carne dietetică. Obezitatea sporește de câteva ori riscul dezvoltării bolilor cardio-vasculare, a hipertensiunii și a diabetului zaharat.

De ce persoanele cu statut HIV pozitiv suferă mai des decât ceilalți de insuficiența masei corporale și ce este de făcut cu aceasta

sistema-montinjaka

Persoanele care trăiesc cu HIV suferă mai des de insuficiența masei corporale și sunt subponderali din mai multe motive: medicamentele administrate de ei pot reduce pofta de mâncare, pot afecta procesul de digestie a hranei sau senzațiile gustative; adesea, pe fundalul administrării terapiei ARV, apare greața și voma; din cauza epuizării excesive, persoanele care trăiesc cu HIV pot pur și simplu să fie lipsite de timp și dorința de a pregăti o mâncare sănătoasă și să se alimenteze regulat. Scăderea bruscă în greutate este periculoasă pentru persoanele care trăiesc cu HIV, întrucât organismul pierde forțele de a lupta cu infecția. Pentru a preveni acest lucru, persoanelor predispuse spre insuficiența de greutate trebuie să includă în dieta sa zilnică mai multe alimentate cu conținut caloric ridicat, precum și produse ce conțin proteine. Este important să reținem că alimentele bogate în calorii trebuie să fie sănătoase. De exemplu, carnea grasă trebuie înlocuită cu pește gras, dulciurile – cu iaurturi și budinci cu un procent ridicat de grăsimi; pâinea și chiflele – cu tartine din pâine din cereale integrale cu cașcaval, avocado, olive și pește conservat etc.

Cum luptăm cu lipsa poftei de mâncare?

Dacă suferiți de lipsa apetitului, încercați să aplicați următoarele sfaturi:
• Alimentați-vă des, cu porții mici. Intervalul dintre mese nu trebuie să depășească 2-3 ore, iar porțiile trebuie să fie de două ori mai mici decât cele obișnuite.
• Nu consumați lichide înainte de masă și în timpul mesei.
• Luați prânzul, cina în cercul de prieteni, rude și colegi.
• Între mese practicați sportul: faceți gimnastică, mergeți la o plimbare, practicați yoga.
• Nu refuzați să mâncați atunci când aveți poftă de mâncare.
• Mâncați doar alimentele și produsele preferate.
• Excludeți din dietă băuturile carbogazoase, orice feluri de varză și boboase. Toate acestea pot provoca formarea excesivă de gaze ceea ce, la rândul său, reduce pofta de mâncare.
• Mâncați într-un loc plăcut, procurați un set de veselă frumoasă, aranjați frumos masa, invitați oaspeți etc.
• În timp ce mâncați, nu vizionați televizorul, deconectați telefonul mobil, internetul. Nu faceți nimic altceva.

Cât este de important consumul suficient de apă pentru persoanele care trăiesc cu HIV?

e1f705aabd5911973480e5132933c047

Această întrebare este extrem de importantă nu doar pentru persoanele care trăiesc cu HIV, ci și pentru toate celelalte. Apa ne ajută să evităm istovirea, constipația, deshidratarea, problemele de piele, senzația de uscăciune în gură. De asemenea, consumul suficient de apă ne ajută să evităm multe efecte adverse ale tratamentului ARV. Varianta ideală constituie 8-10 pahare de apă plată purificată, fără gaze, îndulcitori, coloranți, arome. Rețineți că în aceste 8-10 pahare nu sunt incluse supele, sucurile, laptele și alte lichide. Pentru ca organismul să primească cantitatea necesară de lichide, din dieta zilnică trebuie exclus alcoolul, cafeaua și ceaiul. Aceste băuturi deshidratează organismul. Dacă vă faceți griji din cauza cantității insuficiente de apă consumate, luați ca regulă să aveți întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă din care puteți bea în orice împrejurări.

Este oare necesar să primesc vitamine sau adaosuri alimentare dacă am HIV?

Asemenea sfaturi trebuie discutate cu medicul curant. Oricum, rețineți că niciun complex de vitamine nu poate înlocui hrana naturală, bogată în toate microelementele necesare. De asemenea, administrarea excesivă și necontrolată de vitamine vă poate prejudicia sănătatea, de aceea nu procurați și nu beți vitamine la îndemnul prietenilor sau al farmacistului.

Cum poate fi asigurată siguranța produselor alimentare?

Pentru ca produsele alimentare să nu producă daune și să nu provoace alte boli, procurați doar produse proaspete. Nu păstrați în frigider bucatele gata. Separați produsele gata de cele crude la păstrare, transportare și pregătire a hranei. Folosiți veselă separată specială pentru prepararea, tăierea și păstrarea cărnii, peștelui. Aveți grijă ca la bucătărie să nu fie animale și insecte. Înainte și după pregătirea mâncării spălați-vă neapărat pe mâini cu săpun. Întotdeauna spălați fructele și legumele chiar dacă strângeți roadele din propria grădină. Consumați doar produse lactate și ouă pasteurizate (prelucrate termic). Abțineți-vă de la consumul de hrană dacă nu sunteți siguri de originea produselor și respectarea tuturor normelor de preparare a hranei.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md