img
Închisoarea – un loc nesănătos 26 Маi 2014

La 27 mai, Biroul Regional al OMS pentru Europa  și Grupul Pompidou al Consiliului European organizează o reuniune a experților privind sănătatea în penitenciarele din Europa. Scopul întrunirii este identificarea oportunităților existente pentru asigurarea sinergiei (acțiune conjugată pentru atingerea scopului comun)  și colaborarea între organizații, identificarea căilor de stimulare a unei implicări mai active a ministerelor sănătății în protecția sănătății, precum și discutarea misiunii, rolului și responsabilităților ce revin organizațiilor internaționale ce activează  în acest domeniu.

Între timp, site-ul oficial al OMS vă propune,  dragi cititori, să vă familiarizați cu cifre și date importante legate de ”Protecția sănătății în locurile de detenție”.

–       Anual, șase milioane de oameni în regiunea europeană a OMS ajung în locurile detenție.

–       Până la 40% din deținuți suferă din cauza problemelor legate de sănătatea psihică.

–       Multe persoane care ajung în locurile de detenție suferă de dependență narcotică severă.

–       În rezultatul supraaglomerării celulelor și alimentației nesatisfăcătoare, prevalența tuberculozei în locurile de detenție poate depăși de 84 de ori indicii în rândurile populației generale.

–       Prevalența HIV și hepatitei C în rândurile deținuților este mult mai mare decât printre persoanele din afara locurilor de detenție. Într-o țară, 10 % din bărbați și 33% din femei aflate în detenție sunt infectate cu HIV.

–       Predispunerea la suicid printre deținuți este de șapte ori mai mare decât la persoanele aflate în libertate. Printre persoanele aflate în detenție, cei mai vulnerabili sunt tinerii, care sunt predispuși la suicid de 18 ori mai mult decât semenii lor aflați în afara pereților închisorii.

–       De la 64% până la 90% din deținuți sunt fumători. Indicele mediu al fumatului  în Europa constituie 28%.

–       Majoritatea covârșitoare a deținuților revin acasă petrecând în închisoare în mediu 10 luni.

–       Marea parte a deținuților care utilizează droguri injectabile folosesc ace comune, fapt ce condiționează riscul înalt de transmitere a infecției HIV și altor boli infecțioase.

–       În anamneza femeilor deținute se constată mai des decât la bărbați traume psihologice suferite în copilărie, ca urmare a violenței sexuale și fizice. Jumătate din femeile deținute au fost supuse, de asemenea, violenței domestice.

Ocrotirea sănătății în locurile de detenție este o problemă care afectează întreaga societate, întrucât există o legătură strânsă între penitenciare și comunitățile locale, unde deținuții se vor întoarce după ispășirea termenului de pedeapsă. Respectiv, societatea este cointeresată ca deținuții să iasă la liberate sănătoși.

Sursa: http://www.euro.who.int/ru/health-topics/health-determinants/prisons-and-health/multimedia/photo-story-prisons-and-health

 
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md