img
Adoptarea copiilor de către părinții HIV +. Care este situația din spațiul post-sovietic? 25 Noiembrie 2019

Astăzi, lupta pentru drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV este încă în desfășurare. În multe domenii, persoanelor HIV + nu le este asigurată o viață împlinită – nici prin acțiuni și nici prin legi, în același timp prejudecățile și atitudinile discriminatorii împiedică realizarea drepturilor acestor persoane. Unul dintre aceste atitudini discriminatorii rămâne a fi imposibilitatea de a se bucura pe deplin de dreptul la o familie. Bunăoară, adoptarea copiilor în unele țări continuă să fie o problemă pentru adulții seropozitivi care doresc să ofere unui copil o familie, dragoste grijă. Din fericire însă, această stare a lucrurilor are tendința de a se îmbunătăți.

Pe teritoriul Federației Ruse, adoptarea este permisă, pe de o parte, prin lege, pe de altă parte - există unele nuanțe. Potrivit actului, instanțele au voie să ia decizii în favoarea persoanelor cu HIV (și a altor boli din lista aprobată de guvern), dacă „o persoană care dorește să adopte un copil locuiește cu el din cauza relațiilor familiale deja existente, ținând cont de interesele copilului adoptat și de circumstanțele semnificative”. Pe 13 februarie 2019, pe baza acestei decizii, instanța din orașul Balașiha a permis unui cuplu din Regiunea Moscovei să adopte un copil, pe care l-a născut sora soției HIV-pozitive. În același timp, pentru persoanele din afara unor astfel de situații, adopția rămâne inaccesibilă.

Din decembrie 2017, persoanele la prima și a doua fază a HIV din Republica Belarus, pot deveni părinți adoptivi. Anterior, această listă includea „starea infecțională asimptomatică și boala, cauzată de virusul imunodeficienței umane (HIV/SIDA)”. Acum, în document, există doar „boli în stadiul clinic 3-4, cauzate de HIV”. Activistele pentru drepturile omului descriu acest pas al Belarusei drept revoluționar, dar, din păcate, insuficient. Cei cărora li s-a determinat a 3-a și a 4-a fază a infecției cu HIV sunt lipsiți de dreptul de a adopta copii, în pofida terapiei, care suprimă virusul în sânge și permite menținerea imunității la un nivel ridicat.

În Ucraina, la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, instanța administrativă din Kiev a anulat interdicția adoptării copiilor de către adulți HIV +, care a fost instituită în urmă cu zece ani. Instanța a examinat cazul mai bine de un an.

În România, potrivit legii republicii, adoptarea copiilor nu este interzisă persoanelor seropozitive, ei trec prin aceeași listă de comisii, ca oricare altă persoană seronegativă.

În același timp, în Republica Moldova, persoanele HIV + , de asemenea, pot profita de procedura de adopție, cu toate acestea, în practică există cazuri în care cererile persoanelor seropozitive sunt respinse. De fapt, un astfel de răspuns reprezintă o discriminare și încălcare a dreptului omului la o familie. În astfel de cazuri, vă recomandăm să solicitați asistență juridică și ajutorul asociațiilor obștești, care acordă ajutor persoanelor HIV pozitive.

 

Traducere: Dan Erușevschi

 

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare