img
E important să știi! 19 Decembrie 2018

E important să știi!

De acum încolo, statutul HIV poate fi aflat cu ajutorul unei aplicații mobile.

Începând cu luna decembrie a anului 2018, în Republica Moldova, a devenit disponibilă aplicația mobilă denumită: „HIV TEST”, care vă permite timp de câteva minute să treceți un test și să aflați care este riscul dumneavoastră de a fi infectat(ă) cu HIV. Aplicația a fost descărcată deja de circa 500.000 de utilizatori din întreaga lume. Astăzi, aplicația este adaptată pentru țara noastră și este disponibilă absolut gratuit pe „App Store” și pe „Google Play”. Încă considerați că este o idee foarte ciudată? Dacă da, atunci o să vă comunicăm de ce aplicația „ HIV TEST” este un lucru important.

Aplicația „HIV TEST” vă oferă rezultate aproape de 100%.

Aceasta nu este o glumă. Aplicația a fost elaborată de către activiștii din domeniul HIV, împreună cu medicii. Esența acesteia constă în următoarele: răspundeți anonim la câteva întrebări simple și, la final, programul calculează riscul dvs. de a avea sau nu HIV. După terminarea testului, până a închide sau a părăsi aplicația, puteți găsi, cu ajutorul geolocațiilor active, cel mai apropiat laborator sau punct unde poate fi efectuat un test la HIV. Doar că deja un test adevărat, pe bază de sânge. Acest lucru este unul foarte convenabil, dat fiind faptul că majoritatea persoanelor preferă să fie testate, păstrându-și confidențialitatea completă.

Mai puțin de jumătate dintre persoanele care trăiesc cu HIV nu cunosc faptul că în sângele lor ar exista vreun virus. Apropo, și dvs. puteți fi una dintre aceste persoane.

Conform datelor recente oferite de Organizația Mondială a Sănătății, în prezent doar 75% dintre persoanele cu HIV își cunosc statutul. Restul de 25% trăiesc și nici nu bănuiesc de faptul că virusul imunodeficienței trăiește deja o perioadă lungă de timp în corpul lor. Acest lucru este cauzat în mare măsură de faptul că virusul HIV nu se manifestă în niciun fel în stadiul incipient al bolii. O persoană poate trăi timp de mai mulți ani cu acest virus și să se simtă destul de bine în tot acest timp. Anume din acest motiv, medicii din întreaga lume recomandă cel puțin o dată la doi ani să trecem testul la HIV. Mai des (cel puțin o dată la șase luni) ar trebui să se testeze persoanele în viața cărora în ultimele șase luni au existat următoarele situații:

- sex anal sau vaginal neprotejat;

- depistarea unei infecții care se transmite pe cale sexuală, cum ar fi sifilisul, herpesul, chlamydia, gonoreea și vaginoza bacteriană;

- folosirea în comun cu cineva a acelor care nu sunt sterile, a seringilor și a altor echipamente de injectare, precum și a soluțiilor de substanțe narcotice în timpul consumului de droguri;

- injecții nesigure, transfuzii de sânge, transplanturi de țesuturi, proceduri medicale care implică incizii nesterile sau ințepări.

În plus, testul la HIV trebuie efectuat cu regularitate de către partenerii într-un cuplu discordant, bebelușii sub 18 luni, care sunt născuți de mame HIV-pozitive, precum și persoanele care iau profilaxia pre-contact (PREP).

 

Cu cât mai devreme veți afla adevărul despre statutul său HIV, cu atât mai bine veți dormi.

Totul este simplu aici - dacă nu există niciun virus în sânge, atunci totul este bine și puteți trăi în pace. Deși faptul de a avea un sex protejat nu a fost anulat de nimeni. Dacă totuși se va întâmpla ca aplicația să vă prezinte un risc ridicat de infectare cu HIV și apoi diagnosticul va fi confirmat - vi se va prescrie imediat o terapie antiretrovirală, care va impiedica progresarea virusului și vă va ajuta să duceți în continuare o viață lungă și fericită.

Din păcate, fiecare a treia persoană care trăiește cu HIV apelează după ajutor abia atunci când se află în stadiile finale ale bolii, cu un număr scăzut de celule imune și un risc ridicat de boală gravă și deces. La nivel global, tratamentul antiretroviral a acoperit doar 59% dintre pacienții adulți și copiii cu HIV. Și nu este nimic îmbucurător aici, deoarece fără tratament, riscul persoanei de a se îmbolnăvi de alte infecții, cum ar fi tuberculoza, crește semnificativ. Anume din acest motiv, este foarte important să începeți tratamentul cât mai curând posibil pentru a vă proteja pe sine și pe cei dragi.

Testarea online durează doar două minute și nu este nevoie să mergeți nicăieri.

Și acest lucru este extrem de important, deoarece pentru efectuarea unui test obișnuit la HIV trebuie să găsiți o instituție medicală sau o organizație neguvernamentală, să găsiți timp pentru acesta și așa mai departe. Aici însă, tot ceea de ce aveți nevoie este să descărcați aplicația și să o instalați pe telefonul dvs. În schimb, veți obține un program inteligent, care operativ și de sine stătător vă calculează riscurile și momentan oferă un rezultat precis. Astăzi, aplicația este disponibilă în limbile rusă, română și ucraineană. Și cel mai important - nu este necesar să dezvăluiți datele dvs. personale, iar rezultatul testului rămâne doar în telefonul personal și niciunde în altă parte.

Aplicația „HIV TEST” este absolut gratuită!

Tot de ce aveți nevoie pentru a descărca aplicația este un pic de internet și o baterie încărcată a telefonului. Și asta e tot. Aplicația nu necesită de la dvs. alte costuri suplimentare, permițându-vă să vă verificați rapid și fiabil statutul dvs. HIV fără a ieși din casă.

Apropo, merită să adăugăm aici că în Republica Moldova testul obișnuit la HIV pe bază de sânge se efectuează absolut gratuit. Și acest lucru (testarea) poate fi efectuat în orice instituție medicală, cabinet de consiliere și testare voluntară, precum și în cadrul Centrelor Sociale Regionale pentru persoanele care trăiesc cu HIV și organizațiile neguvernamentale care oferă servicii în domeniul HIV/SIDA.

Dacă nu sunteți încă pregătit(ă) pentru un test obișnuit - descărcați aplicația „HIV TEST” și în decurs de câteva minute veți cunoaște cu siguranță riscul dvs. a fi infectat(ă) sau nu cu HIV. În plus, cu siguranță veți dormi liniștit.

Aplicația mobilă poate fi descărcată accesând linkurile următoareGoogle Market sau App Store

www.positivepeople.md