img
Rețineți respirația! Câteva date cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei 24 Martie 2015

Astăzi întreaga omenire progresivă marchează Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei. Nu putem evita nici noi abordarea acestui subiect în timp ce peste patru mii de persoane în Moldova sunt bolnave de această maladie care, deși este curabilă, este totuși foarte neplăcută. Special pentru voi, dragi cititori, am colectat câteva dintre cele mai importante fapte despre tuberculoză și istoria de viață a unei persoane care a fost afectată de această boală.

• Agentul tuberculozei este o bacterie (Mycobacterium tuberculosis) care afectează, de cele mai multe ori, plămânii. Tuberculoza poate fi tratată și prevenită.

• Până în secolul al XX-lea, tuberculoza era numită ”oftică” și era considerată o maladie practic incurabilă.

• Descoperirea agentului patogen al tuberculozei îi aparține microbiologului german Robert Koch, care a făcut publică descoperirea micobacteriei Mycobacterium tuberculosis (denumită în cinstea savantului – bacilul Koch) în anul 1882. Știința a recunoscut importanța acestei descoperiri și în anul 1905 savantul german a fost învrednicit de Premiul Nobel în domeniul fiziologiei și medicinii.

• Aproximativ o treime din populația lumii au tuberculoză latentă. Aceasta înseamnă că persoanele sunt infectate cu bacteria, dar (deocamdată) nu sunt bolnave și nu pot transmite boala.

• Probabilitatea că la persoanele infectate de bacteria tuberculozei, pe parcursul întregii vieții se va dezvolta boala, constituie 10%. Totuși persoanele cu un sistem imunitar slăbit, precum cum persoanele cu HIV sau cele care suferă de malnutriție, diabet sau utilizează tutun, sunt expuse unui risc mai înalt de a se îmbolnăvi.

• Peste două miliarde de oameni sau o treime din toată populația globului pământesc, sunt infectate cu bacili de tuberculoză. Fiecare a zecea persoană dintre acestea se îmbolnăvește de forma activă de tuberculoză. Cel mai înalt risc de îmbolnăvire este în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV.

• Timp de 24 de ore un bolnav cu spută elimină de la 15 milioane până la 7 miliarde de bacili tuberculoși – microbi care provoacă îmbolnăvirea de tuberculoză, care se răspândesc pe o rază de 1-6 metri.

• Tuberculoza nu este o consecință inevitabilă a detenției în penitenciar și poate fi contracarată cu ajutorul programelor bazate pe strategia ”A stopa tuberculoza” și îmbunătățirea condițiilor în închisori.

• Din anul 2000 au fost salvate peste 37 de milioane de vieți omenești datorită diagnosticării eficiente și tratamentului. Pentru tratamentul tuberculozei active cu sensibilitate medicamentoasă se aplică o cură standard de tratament de șase luni cu patru medicamente antimicrobiene.

• La oamenii sănătoși infectarea cu micobacteriile tuberculozei adesea nu duc la apariția unor anumite simptome, întrucât sistemul imunitar al omului se ”îngrădește” de bacterii. Simptome ale formei active de tuberculoză sunt tusea, uneori cu spută sau sânge, durere pectorală, slăbiciune, pierdere în greutate, febră și transpirație nocturnă.

• Tuberculoza și pneumonia nu se intersectează. Aceste boli au tipuri absolut diferite de agenți patogeni. În același fel, nu se intersectează cancerul pulmonar și tuberculoza. Da, pe fundalul cancerului scade imunitatea și persoana este mai receptivă la infecții, însă oricum nu există o interconexiune directă între aceste două maladii.

• Tuberculoza se transmite pe cale aeriană. Este imposibil să te infectezi cu această boală prin strângere de mână, în timpul actului sexual sau sărutului, prin veselă comună sau obiecte de igienă personală.

• Dostoievski, Chopin, Belinski, Cehov, Gorki, Kafka, Austin, Modigliani – toți aceștia, în diferite perioade, au fost bolnavi de tuberculoză.
• Primul vaccin BCG unui nou-născut a fost efectuat în anul 1921.

• Izoniazida – liderul medicamentelor anti TBC – a fost sintetizată în anul 1912, însă a fost nevoie de 40 de ani pentru a stabili eficiența acesteia în tratamentul tuberculozei.

• În anul 1982 (la aniversarea de 100 de ani a acestei descoperiri), OMS și Uniunea Internațională de luptă cu tuberculoză și afecțiunile pulmonare (IUATLD) au sponsorizat desfășurarea primei Zile Mondiale cu luptă cu tuberculoza (World ТВ Day) pentru sensibilizarea opiniei publice asupra acestei maladii.

• Micobacteria TB rezistă la un îngheț de până la minus 269°C. Până la 3-4 luni își păstrează vitalitatea în sputa uscată pe haină; până la 6 luni – pe cărți; până la 1 ani – în produse lactate.

• În anul 2012 în lume s-au produs aproximativ 450 000 de cazuri de MDR-TB (tuberculoză multi-drog rezistentă). MDR-TB – este TB care nu reacționează, cel puțin, la izoniazidă si rifampicină, acestea din urmă fiind cele mai puternice medicamente anti TB.
• În majoritatea țărilor, TB este diagnostica mai des la bărbați decât la femei. Mortalitatea pe cauze de TB este, de asemenea, mai înaltă în rândul bărbaților.

• Proporțiile tuberculozei la copii sunt necunoscute. Potrivit estimărilor, din numărul total acestei secțiuni îi revin 6% din cazurile de îmbolnăvire. Copiii se pot îmbolnăvi de TB la orice vârstă, însă mai frecvent se înregistrează cazuri TB între 1-4 ani.

• În Moldova în anul 2013 au fost oficial înregistrate 4455 de cazuri (inclusiv noi și recidive) de îmbolnăvire de tuberculoză, dintre care 180 de cazuri în rândul copiilor.

• La inițiativa pacienților din diferite părți ale lumii, în anul 2006 a fost elaborată Carta pacienților cu privire la asistența medicală pentru bolnavii de tuberculoză. În Carta pacienților sunt expuse drepturile și obligațiile persoanelor bolnave de tuberculoză. Datorită acestor cunoștințe, persoanele care suferă de această boală și comunităților acestora își extind posibilitățile. Elaborată la inițiativa pacienților din diferite părți ale lumii, Carta contribuie la construirea unor relații reciproc avantajoase cu furnizorii de servicii medicale.

Istorie de viață

Irina Poverga, președintele AO ”Mamele pentru Viață”

IMG_1245

”Când mă îmbolnăvisem de tuberculoză, singura care m-a impus să lupt a fost fiica mea. Medicii însă îmi spuneau direct că sunt un pacient lipsit de perspective. Eu eram deja cu un picior în ceruri, eu deja vedeam toate lucrurile pentru care trebuia să-mi cer iertare și să le corectez. Am luptat un an și jumătate, timp de un și jumătate am băut cu pumnii pastile de la care mi se întorceau măruntaiele pe dos. Îmi amintesc că odată, pe când eram în perioada de tratament, ieșisem în stradă și reflectam: ”Sașa (fiica mea), peste câțiva ani se va căsători. Ruslan, ca oricare alt bărbat, cu timpul va întâlni o altă femeie. Dar Iana (fiica mezină)? Ea va avea o altă mamă? Nu, nu sunt de acord! O altă mamă nu e mamă!” Și eu am luptat de dragul ei. Deși mai am și acum temeri, deja știu cum să lupt cu ele. Eu am un serviciu care îmi place, fiice iubite, soț iubit – toate acestea mă sprijină și mă încurajează în momentele dificile. Cândva am avut o frică puternică de moarte, acum însă înțeleg că nu are sens să te temi de aceasta, pentru că oricum nu o poți evita. Când știi că ești la locul potrivit, că mergi pe o cale corectă, timpul tău de a pleca va sosi atunci când vei fi reușit să faci totul ce ai de făcut aici, pe pământ”.

Sursa: www.who.in

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md