img
E o chestiune de timp. Despre virusul care va pune în pericol ordinea mondială. 30 Оctombrie 2019

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se ciocnește cu 200 de epidemii pe an. Este doar o chestiune de timp înainte ca una dintre ele să devină o pandemie - o boală care se răspândește într-o țară întreagă sau întreaga lume, transmite telegraph.co.uk.

„Aceste probleme pot fi scenarii prioritare astăzi, dar pot deveni mâine reale. Aceasta este noua noastră normă ”, spune dr. Mike Ryan, director executiv al Programului OMS pentru Urgențe în Sănătate. „Mă aștept cu încredere să ne confruntăm cu o pandemie globală în evoluție rapidă."

Pe 19 octombrie, într-una din sălile solemne ale hotelurilor din New York, a avut loc un panel de lucru la care au participat 15 funcționari de grad înalt din toată lumea, pentru a „juca” scenariul unei pandemii care s-ar declanșa la nivel mondial, ucigând milioane de oameni. Evenimentul a fost co-găzduit de  compania John Hopkins, Forumul Economic Mondial și Bill and Melinda Gates Foundation.

15 membri ai grupului n-au avut de demonstrat abilități de actorie - dimpotrivă, au trebuit să se comporte cum se comportă în orice situație de criză. „Asistenții” lor le raportau despre situație în „timp real” prin intermediul bilețelelor, iar participanții, la rândul lor, anunțau conținutul acestora întregului grup, lansând astfel discuții pe marginea problemelor enunțate. „Echipa mea tocmai mi-a comunicat că mai multe guverne au căzut, restul abia se țin", spune fosta directoare CIA după ce i-a fost înmânată o notă.

Pandemia în cauză este o amenințare numită Boala X, un agent patogen încă necunoscut, care ar putea duce la cazuri masive de boală, devenind o epidemie. Boala X a fost adăugată la lista de boli prioritare a OMS în 2018. Cu alte cuvinte, OMS folosește tactica „cunoscuta necunoscută”: în cazul apariției unei noi epidemii, organizația va recurge la scenarii pre-dezvoltate pentru a elimina epidemia și a reduce ratele de mortalitate la cel mai mic număr posibil.

Discuția s-a desfășurat în jurul principalelor puncte focale ale grupului, cum ar fi: „Ce pot guvernele să sfătuiască cu privire la rezolvarea problemei?”, „Cum să distribuie și să livreze medicamente antivirale?”, „Trebuie să fie stabilite restricții comerciale și de călătorie pentru a opri răspândirea virusului?”, „ Cum să acorde prioritate protecției țărilor în curs de dezvoltare în comparație cu țările bogate? ”

Panoul a fost „adunat” la fiecare trei săptămâni, pe măsură ce virusul s-a răspândit și ratele mortalității au crescut. Simularea s-a încheiat cu o pandemie care mătura lumea, stimulând protestele și căderea națiunilor. Teoretic, revenirea la ordinea pre-pandemică ar dura decenii. Drept urmare, a fost întocmită o listă de propuneri: mai multă finanțare, modalități mai bune de diseminare a informațiilor, mai multă planificare.

OMS a jucat deja 50 de astfel de scenarii în întreaga lume, iar numărul va crește doar. „Suntem oare pregătiți, ca comunitate globală, pentru muncă grea pentru a opri următoarea pandemie?” Anita Cicero, director executiv al John Hopkins, a părăsit evenimentul, punându-și această întrebare.

 

Traducere și adaptare: Maxim Cuclev

Foto: Greg Nunes /Unsplash

 

 

 

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md