img
„Virusurile sunt diferite, oamenii – aceiași”. Campania lansată cu ocazia Zilei comemorării persoanelor decedate de SIDA 15 Маi 2020

Astăzi, 15 mai, dăm start campaniei sociale „Virusurile sunt diferite, oamenii – aceiași”, prilejuită Zilei Internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA.

Ziua  Internaţională  de  comemorare  a  persoanelor  decedate  de  SIDA,  numită  şi  „Ziua  Lumânărilor  Aprinse”, marcată în acest an la data de 17 mai, este una dintre cele mai importante şi masive mişcări împotriva infecţiei HIV/SIDA. Această zi răspândeşte speranţă şi uneşte toate comunităţile din întreaga lume în lupta cu epidemia. 

Începând cu anul 1983, Ziua Lumânărilor Aprinse are loc în a treia duminică a lunii mai şi este marcată de peste 1.200 de organizaţii din 115 ţări în care se desfășoară comemorări pentru a onora vieţile pierdute şi influenţa conştiinţa socială referitor la problema HIV/SIDA.

Ziua Lumânărilor Aprinse este mai mult decât o simplă comemorare. Aceasta oferă o oportunitate pentru dezvoltarea liderismului, a politicii de pledoarie, a parteneriatelor de durată, precum şi o posibilitate de a mobiliza comunităţile. Și Republica Moldova nu este o excepție. 

Campania este organizată sub egida Ministerelor Sănătății, Afacerilor Interne și Justiției ale Republicii Moldova, cu eforturile comune ale Asociației Obștești  „Inițiativa Pozitivă”, membrilor și partenerilor din regiuni, cu suportul financiar al IP „UCIMP” DS, Organizației Internaționale de Caritate „Alianța pentru Sănătate Publică” («Альянс громадського здоров'я», Ucraina) și Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Scopul campaniei este mobilizarea eforturilor tuturor părților responsabile și interesate de la nivel național și local în vederea implementării măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova. Conceptul campaniei, scopul și obiectivele, precum și evenimentele acesteia au fost elaborate în comun de către partenerii naționali, activi în domeniul HIV/SIDA.

Angela Cutesevici, viceprimara a municipiului Chișinău:

„HIV/SIDA este o boală care poate fi prevenită. S-a dovedit ştiinţific că intervențiile eficiente de prevenire a HIV/SIDA reduc riscurile de transmitere a epidemiei. Persoanele care se testează la timp de HIV și află că sunt infectate pot face schimbări semnificative de comportament pentru a-și îmbunătăți şi menţine starea de sănătate, precum și pentru a-i proteja pe cei din preajmă. În acest context este necesară iniţierea şi susţinerea programelor şi proiectelor municipale de prevenire a HIV/SIDA și de îngrijire a sănătății. Prin urmare, municipalitatea îşi propune să asigure un management eficient al Programului Municipal de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor transmisibile; să asigure accesul universal la tratament, îngrijire și suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV și alte infecții transmisibile; să reducă cazurile noi de infectare cu HIV, să organizeze campanii de advocacy în domeniul promovării reducerii riscurilor şi stigmatizării persoanelor infectate și să niţieze campanii pentru sensibilizarea şi conştientizarea de către populaţie, în general, privind prevenirea şi tratamentul infecţiilor cu HIV/SIDA.”

Svetlana Plămădeală, manageră de țară, UNAIDS Moldova:

„UNAIDS a lansat o serie de lecții învățate în controlul epidemiei HIV care sunt valabile în controlul Covid-19 și rămîn universale pentru majoritatea țărilor lumii. Una dintre cele mai importante lecții ține de implicarea persoanelor și comunităților afectate în planificarea și luarea deciziilor, dar și în implementarea măsurilor de răspuns. În Moldova, autoritățile publice, în cooperare cu organizațiile care reprezintă comunitatea persoanelor infectate și afectate de HIV și SIDA, au adaptat majoritatea serviciilor HIV la noile realități, aducându-le mai aproape de benficiari, dar și minimizând riscurile de infectare cu SARS-CoV-2 pentru beneficiari și personal: de exemplu, distribuirea medicamentelor ARV și PrEP la domiciliu cu suportul organizațiilor nonguvernamentale. Coordonarea intersectorială, sinergiile și transparența rămân indispensabile în răspunsul eficient la oricare urgență de sănătate publică.”

Iurie Climașevschi, Coordonator al Programului național de prevenire și control al HIV/SIDA/ITS:

„Odată cu declanșarea pandemiei COVID-19 lucrurile au început să fie văzute altfel în contextul luptei împotriva HIV/SIDA. Noi am observat că în lupta cu pandemia COVID-19, practic toate guvernele, tot globul pământesc, s-a mobilizat cu o viteză enormă și a demonstrat o capacitate enormă de luptă împotriva unei infecții. Prima lecție ar fi că indiferent de cum să dezvoltă o maladie sau alta, dacă ea prezintă pericol pentru societate, măsurile trebuie să fie adecvate. Iar cea mai importantă lecție este că Indiferent de faptul cât de rapid se dezvoltă maladia, rapid ca coronavirusul de tip nou sau lent ca HIV, ea trebuie tratată în același mod și eu cred că factorii de decizie vor trebui să înțeleagă acest lucru”.

Cu susținerea UNAIDS Moldova, Inspectoratului General al Poliției al MAI, Inspectoratului Național de Probațiune, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, IMSP „Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile”, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Primăriei municipiului Chișinău Primăria Municipiului Chișinău, Instituției Publice „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Programelor” din Domeniul Sănătății (grantul Fondului Global), Organizației Internaționale de Caritate „Alianța pentru Sănătate Publică” (Ucraina), Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

Campania se va desfășura între 15–25 mai 2020. Urmăriți mai multe detalii pe site și pe pagina noastră Facebook. Găsiți mai multe informații și prin hashtag-ul #ziuacomemorarii2020.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md