img
„Găsind libertatea în penitenciar” 10 Februarie 2021

Aceste fețe nu au zâmbit mereu. Astăzi ei se bucură de libertatea lor, în sensul deplin al cuvântului, dar nu a fost întotdeauna așa. Alexandru, Iurie și Dan au luptat mult timp cu dependența de droguri și mult timp au pierdut această bătălie. Pe lângă dependență, au fost privați de libertate de mai multe ori. Acești trei bărbați erau captivi în cercul vicios al consumului de droguri și detenției în închisoare. Însă, astăzi ei au o altă viață, sunt liberi... liberi de droguri, de mentalitatea infracțională și de tot ceea ce a dus la acestea în trecut.

Ce s-a schimbat? Cum au reușit să-și depășească dependența și să rămână la libertate? Cum a ieșit așa că aceste fețe astăzi din nou zâmbesc?

Alexandru are 37 de ani. El a început să consume droguri la vârsta de 11 ani, iar la 18 ani deja ispășea prima sa pedeapsă cu închisoarea. De atunci, viața sa a devenit o serie de doar aceste două fenomene: consumul de droguri și detenția în închisoare. De fiecare dată când Alexandru a fost eliberat din penitenciar, nu a putut face față dependenței sale și acest lucru a dus inevitabil la o nouă încarcerare.

Dar, în timpul ultimei sale detenții, a avut ocazia să treacă un program de reabilitare în închisoare. Era șansa de a-și schimba viața și de a scăpa de toate obiceiurile distructive, și Alexandru a profitat de ea. După finalizarea cu succes a programului de reabilitare, el a fost eliberat condiționat înainte de termen și era atât de recunoscător și inspirat încât a decis să ajute alte persoane care se confruntă cu probleme similare. Astăzi, Alexandru este lucrător social, el vizitează aproape toate instituțiile penitenciare din Moldova, pentru a informa deținuții că există o soluție și o ieșire din situațiile lor dificile de viață. Prin exemplul său, Alexandru îi motivează pe deținuți să-și schimbe viața și îi susține maximal în acest proces. Pe lângă activitățile sale profesionale, el a îmbunătățit și celelalte sfere ale vieții sale. El își construiește viața personală, participă activ la educația copiilor săi și își petrece timpul liber calitativ.

Alexandru: „Numai datorită comunității terapeutice și oamenilor care ne-au ajutat acolo am reușit să depășesc această problemă. Acest lucru m-a inspirat atât de mult încât am decis să-mi dedic activitatea pentru a ajuta persoanele care încă întâmpină aceste dificultăți.”

Iurie a ajuns la închisoare la vârsta de 17 ani și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții acolo de atunci. Închisoarea și drogurile i-au luat totul, inclusiv relațiile cu familia și prietenii. În următorii 17 ani, Iurie a fost eliberat de două ori și de fiecare dată s-a confruntat cu aceeași situație: singurătate, respingere, neputință...

La vârsta de 34 de ani, ispășind cea de-a treia pedeapsă, Iurie a aflat că în penitenciarul în care era, se deschide o comunitate terapeutică și că prietenul său, Alexandru, va trece acolo un program de reabilitare. După un timp, a început să observe schimbări la prietenul său. Acest lucru l-a inspirat pe Iurie și el a decis să se alăture comunității. Acolo, pentru prima dată într-o perioadă îndelungată, s-a simțit acceptat și înțeles... s-a simțit ca într-o familie. După ce a trecut reabilitarea, el s-a întors la libertate, dar de data aceasta nu era singur, bărbatul continua să primească sprijin și după eliberare. În scurt timp, acesta a perfectat toate actele necesare, a obținut un loc de muncă și și-a întâlnit viitoarea soție. El continuă să crească și să se dezvolte în toate sferele vieții sale și se bucură de realizările și succesele sale. Astăzi, Iurie este un profesionist în domeniul său, un soț și un tată iubitor, o persoană liberă și fericită.

Iurie: „Grație faptului că am trecut această reabilitare, acum am ceea ce mi-am dorit și chiar mai mult - ceea ce nici nu mi-am imaginat că aș avea.”

Din cauza dependenței sale de droguri, Dan a fost privat de libertate de mai multe ori și nu doar într-o singură țară. El a început să consume droguri la vârsta de 13 ani și ceea ce la început părea o activitate interesantă și o soluție perfectă a tuturor problemelor, s-a transformat într-un adevărat coșmar la ai săi 20 de ani și acest coșmar a durat mai mult de 10 ani. Treptat, a pierdut totul: lucrul, prietenii, relațiile cu familia, sănătatea, libertatea și, în cele din urmă, speranța că va putea reveni într-o zi la viața normală.

La fel ca ceilalți doi protagoniști, Dan era în închisoare când a aflat despre lansarea unei comunități terapeutice. El  trecuse deja un program de reabilitare la libertate, dar fără succes, și a decis ferm să treacă reabilitarea din nou. De data aceasta rezultatul i-a depășit toate așteptările. El și-a schimbat atitudinea față de sine și față de viață, a depășit dependența de droguri și a câștigat o experiență de viață de neprețuit. După eliberarea condiționată înainte de termen, el a decis să-și continue studiile și acum face studii de masterat în traducerea limbii engleze. A obținut un loc de muncă în domeniul jurnalismului și chiar a decis să-și transforme experiența de viață în ceva util - Dan a decis să scrie o carte. Împărtășindu-și experiența și lecțiile învățate în cartea sa, el vrea să ajute oamenii în situații similare și să îi protejeze împotriva săvârșirii greșelilor costisitoare.

Dan: „Este absolut incredibil, dar a trebuit să nimeresc la închisoare pentru a găsi libertatea. M-au ajutat foarte mult specialiștii care au lucrat cu noi, în special voluntarii care ne vizitau. Aceștia sunt exemple vii că este posibil de renunțat la droguri. Acum am depășit această problemă și aceasta o poate face oricine.”

Deși eroii noștri au povești de viață diferite, ei împărtășesc o experiență comună - programul de reabilitare în penitenciar. Toți sunt absolvenți ai Comunității Terapeutice „Catharsis” din Penitenciarul nr. 9 - „Pruncul”, Republica Moldova. Comunitatea și-a deschis ușile pe 30 iulie 2018 pentru deținuții care doresc să depășească dependența chimică și ea poate găzdui până la 26 de persoane. Niciun absolvent al comunității terapeutice nu a comis infracțiuni repetate și nu s-a întors la închisoare.

 

“GĂSIND LIBERTATEA ÎN PENITENCIAR” UN FILM DE DAN ERUȘEVSCHI

Acest video a fost produs de A.O. Inițiativa Pozitivă, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, cu sprijinul Pompidou Group al Consiliului Europei prin intermediul Grantului pentru “Consolidarea potențialului Comunității Terapeutice din Penitenciarul Nr. 9  - Pruncul”

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md