img
OMS recomandă evitarea procedurilor stomatologice care generează aerozoli 14 Августа 2020

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), îngrijorată de impactul COVID-19 asupra serviciilor de îngrijire stomatologică din întreaga lume, a formulat câteva principii pentru ca profesioniştii din domeniu să „minimizeze'' riscurile de transmitere, transmite AGERPRES, citând AFP.

„OMS sugerează evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli”, foarte frecvente în stomatologie (echipamente de mare viteză, ultrasunete, pulverizare şi altele), a declarat marţi, în cadrul unei videoconferinţe, doctor Benoît Varenne din cadrul Programului de sănătate oro-dentară al OMS.

În recomandările sale adresate autorităţilor din sistemul de sănătate şi personalului din acest sector, organizaţia ONU oferă sfaturi tehnice pentru minimizarea acestor proceduri atunci când acestea sunt indispensabile (aspiraţie rapidă, climatizare adecvată şi altele).

Cu toate acestea, organizaţia a subliniat importanţa îngrijirii stomatologice, adesea trecută cu vederea, fiind considerată „costisitoare'' şi „nefiind inclusă în asistenţa medicală de bază în numeroase ţări'', a precizat Varenne.

„Se estimează că aproape 3,5 miliarde de persoane suferă de afecţiuni oro-dentare. Peste 500 de milioane de copii au carii'', a adăugat el.

Potrivit sursei, în acest context deja dificil, „serviciile de sănătate oro-dentară sunt puternic afectate'' de pandemia de Sars-Cov-2, multe fiind suspendate în faţa riscurilor la care este expus personalul din acest sector, în condiţiile în care cererea s-a redus, pacienţilor ''fiindu-le frică'' să recurgă la aceste servicii.

„75% dintre statele membre OMS au indicat în cadrul unui sondaj că serviciile lor stomatologice au fost parţial sau total perturbate'', a spus Varenne.

Pe baza acestei constatări, OMS recomandă instituirea unor sisteme de consultare la distanţă pentru a evalua urgenţa îngrijirii, sugerând ca intervenţiile „neesenţiale'' (controale, curăţare, îngrijire preventivă) „să fie întârziate''.

 

Sursa

 

Терапевтическое сообщество в Молдове - Positivepeople.md