img
Когда игра стоит свеч. Репортаж о том, как прошел финал интеллектуальной игры для осужденных «Брэйн-Ринг» 27 Июня 2014

La 26 iunie la Chișinău a avut loc finala jocului intelectual ”Brain Ring” în cadrul Campaniei ”Solidari pentru viață – 2014”, organizat de asociațiile ”Inițiativa Pozitivă” și ”Viața Nouă”, în comun cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare, cu susținerea financiară a UNODC și Centrul ”PAS”.

 

Finala jocului intelectual a încheiat seria activităților începute în luna aprilie și care s-au desfășurat în 12 instituții penitenciare din Moldova. În total au fost organizate 12 jocuri ”Brain Ring” în cadrul cărora au fost identificați semifinaliștii și finaliștii, cei mai ageri confruntându-se în finală.

Data finalei nu a fost aleasă la întâmplare, or, la 26 iunie în toată lumea este marcată Ziua Internațională de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri. Ce legătură este între droguri și deținuți? Una directă. Anume drogurile i-au adus pe mulți deținuți acolo unde 365 de zile pe an viața decurge după un orar prestabilit, acolo unde oamenii necunoscuți îți devin cei mai buni prieteni, acolo unde lipsește doar un singur lucru – libertatea.

Libertate în calitate de recompensă

10404031_583235011794585_3389322740753954074_o
Anume libertatea, deși relativ scurtă – doar câteva ore, a fost cea mai mare răsplată și cel mai puternic stimul de a învinge pentru cele trei echipe de deținuți care au participat în finală. Premiul cel mare a fost posibilitatea de petrece un timp prețios cu cei mai apropiați și dragi oameni pentru deținuți, care au depășit sute de kilometri pentru a ajunge în finală. Toți au venit cu flori și cadouri, urmărind cu emoții nevoalate jocul în așteptarea momentului când se vor putea apropia și a-și cuprinde iubita mamă, dragul tată, fecior sau fiică. ”Nici nu vă imaginați când de emoționați am fost până la acest moment”, ne-a mărturisit mama unuia din deținuți. ”Mulțumesc organizatorilor pentru această oportunitate de a-mi revedea feciorul într-o asemenea atmosferă, este o ocazie inestimabilă”.

1965403_583234851794601_5847409271346078134_o

Pe lângă cele trei echipe de deținuți și rudele acestora, la activitatea au participat reprezentanți ai administrației de stat: Valentina Buliga, ministrul muncii, protecției sociale și familie, Ana Dabija, directorul Departamentului instituțiilor penitenciare, precum și Dragoș Hâncu, viceministru al tineretului și sportului, Vladimir Grosu, viceminsitru al justiției și Svetlana Cotelea, viceministru al sănătății.

Este curios faptul că, potrivit regulilor finalei, în fiecare din cele trei echipe pe lângă deținuți au stat și funcționari de stat, colaboratori și voluntari ai organizațiilor obștești, foști deținuți și utilizatori de droguri, precum și persoane media cunoscute, printre care: Natalia Morari, jurnalista canalului TV7, Stella Jemna, jurnalista canalului ”Moldova1”, Tatiana Lujanschi, președinte ”AEER”. Cum s-au simțit? Am întrebat-o pe Natalia Morari, cunoscuta jurnalistă și prezentatoare: ”Sincer, încă nu mi-am revenit. Ceea ce am trăit în ultimele 2 ore, aflându-mă printre deținuți dintre care unii cu pedeapsa detenției pe viață, sunt emoții ce nu pot fi comparate cu ceva. Ei sunt la fel ca noi și au niște capacități intelectuale incredibile! Mai mult decât atât, membrii echipei verzi cu care am stat alături, au convenit să nu răspundă intenționat la întrebări în încheierea jocului, pentru a le oferi celorlalți posibilitatea de a juca. Cu toate acestea, oricum noi am câștigat! Sunt deosebit de recunoscătoare pentru experiența de astăzi și vrea să spun să oamenii întotdeauna merită o șansă suplimentară, pentru că greșim cu toții”.

1512039_583234711794615_399130740084844822_o

Expoziția sufletelor dezgolite

”Cu toții greșim, dar puțini își recunosc greșelile și doar unități le corectează” – acesta a fost genericul expoziției foto, realizată de organizațiile ”Inițiativa Pozitivă” și ”Viața Nouă”, prezentată în cadrul finalei jocului ”Brain Ring”. Oaspeții au reflectat privind la cele circa douăzeci de fotografii alb-negru ale persoanelor viața cărora era cât pe ce să fie distrusă de droguri. Personajele fotografiilor și-au deschis sufletul și inima în fața fotografului, fiecare povestindu-și istoria deloc ușoară a luptei cu drogurile. Unii din participanții proiectului foto încă își ispășesc pedeapsa în penitenciare. ”Este o experiență dificilă. Este deosebit de complicat să fotografiezi în închisoare, știind că tu pleci, iar eroul sau eroina ta va rămâne aici pentru încă 5-10 ani. Asemenea proiecte te determină să meditezi și, desigur, după ce citești aceste istorii sfâșietoare, înțelegi cât de distructive pot fi drogurile”, și-a împărtășit impresiile autorul fotografiilor, Dragoș Cojocaru.

888

Dar să revenim la ”Brain Ring” care s-a desfășurat la cel mai înalt nivel în mare parte datorită prezentatorilor Alla Donțu și Pavel Duganov, precum și vedetelor muzicii autohtone Ionel Istrati, interpretul Ion Rață și starului în devenire – Olga Liberty, care cunoaște din proprie experiență ce înseamnă termen de detenție, or, Olga își ispășește pedeapsa în închisoare.
Compoziții muzicale au fost interpretate și de colaboratorul IP nr.15, Simion Goroh și deținutul pe viață, Serghei Movilean. Acesta din urmă a stârnit prin compoziția sa incendiară o furtună de aplauze în sală.

Verzii au câștigat

Momentul culminant al jocului a fost victoria echipei verzilor, constituită din deținuții IP nr. 9 din Pruncul, Chișinău. Toți membrii echipei au una sau chiar două facultăți. Practic toți cunosc cel puțin o limbă străină și tot timpul liber de care dispun în închisoare îl dedică lecturii. ”Astăzi a fost un joc extraordinar! Ne bucurăm nespus de victorie și îi mulțumim Nataliei Morari pentru susținere și părtășie sufletească”, a mărturisit unul din membrii echipei.

De fapt, toate cele trei echipe participante (Nr.7 Rusca, Nr.17 Rezina, Nr.9 Pruncul, Chișinău) sunt câștigătoare, deoarece toate trei s-au pregătit cu sârguință și asiduitate pentru concurs, toate trei au respectat cu strictețe regulile jocului și toate trei, pe lângă premii de valoare, diplome și cadouri din partea rețelei de farmacii ”Felicia”, au primit premiul cel mare – posibilitatea de a-și revedea, de a discuta și de a-și îmbrățișa persoanele iubite și dragi. Acest premiu este deosebit de prețios pentru echipa galbenilor, constituită din deținuți condamnați de viață, care își ispășesc pedeapsa în IP nr.17 Rezina, or, pentru mulți dintre ei închisoarea va fi ultimul loc de refugiu. Deși și aici există o nuanță importantă.

10459074_583234758461277_5389540556179017860_o

Astfel, potrivit Anei Dabija, directorul Departamentului instituțiilor penitenciare, acele categorii de deținuți care au demonstrat un bun exemplu de comportament și au ispășit în închisoare 30 de ani din termenul detenției pe viață, au dreptul la eliberare condiționată. ”Regula principală pe care ne străduim să o cultivăm în toți colaboratorii penitenciarelor este atitudinea umană față de deținuți. Da, ei au greșit, da, ei au săvârșit infracțiuni grave, însă, credeți-mă, ei și-au primit deja pedeapsa și mulți încep să regrete cele săvârșite după câțiva ani de detenție. Bineînțeles, noi suntem obligați să respectăm toate prevederile legii, însă scopul nostru este reeducarea persoanei prin oferirea unei șanse de a se corecta. Această întrebare este deosebit de acută în cazul deținuților dependenți de droguri, numărul cărora constituie circa 400 de persoane în toată Moldova și aceasta este o mare problemă. Însă cu ajutorul ONG-urilor noi încercăm să facem tot posibilul pentru a le ajuta să înfrunte această boală. La noi se aplică programul farmacoterapiei cu metadonă în 11 penitenciare, precum și programul de dezintoxicare. În anul 2015 noi planificăm să deschidem două comunități terapeutice pentru reabilitarea deținuților dependenți de droguri”.

Va contribui oare aceasta la combaterea narcomaniei în rândurile deținuților? Timpul va arăta. Va schimba oare aceasta sistemul de corecție al deținuților în bine? Nu ține de noi să dăm asemenea judecăți de valoare. Este cert un singur lucru – persoana care își ispășește pedeapsa în penitenciar este, în primul rând, om. El are un trecut, trăiește în prezent și doar de noi depinde dacă va avea un viitor.

Терапевтическое сообщество в Молдове - Positivepeople.md