img
Sfârșitul stigmatizării și al discriminării. O nouă lege pentru protejarea persoanelor cu HIV în Argentina 11 Iulie 2022

Congresul argentinian a adoptat o nouă lege privind un răspuns cuprinzător la HIV, hepatita virală, tuberculoza și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Proiectul de lege modifică legislația și abordarea de 30 de ani a țării în materie de asistență medicală, trecând de la o abordare biomedicală la o abordare bazată mai mult pe drepturile omului. Noua lege solicită încetarea stigmatizării și discriminării împotriva persoanelor care trăiesc cu HIV sau cu boli cu transmitere sexuală și urmărește să pună capăt penalizării transmiterii HIV. Organizațiile societății civile au fost direct implicate în elaborarea și punerea în aplicare a acestuia. Raportează Unaids.org.

Datorită acestei modificări legislative, țara interzice acum testarea obligatorie pentru HIV și alte boli cu transmitere sexuală la angajare. Noul proiect de lege vizează, de asemenea, protejarea împotriva discriminării în toate sferele și asigurarea confidențialității diagnosticului de boală.

"Ne alăturăm societății civile și mișcărilor sociale în acest pas important. Noua lege se bazează pe dovezi și este redactată din perspectiva drepturilor omului", a declarat Alberto Stella, directorul de țară al UNAIDS pentru Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay, "Răspunsul țării la HIV este acum susținut de un sistem amplu de protecție socială, care este în mare măsură în concordanță cu Strategia globală SIDA (2021-2026), care are ca scop abordarea inegalităților existente pentru a pune capăt epidemiei de SIDA.

Pe lângă eradicarea practicilor discriminatorii, noua legislație include posibilitatea de pensionare anticipată la vârsta de 50 de ani pentru persoanele care trăiesc cu virusul de peste zece ani și care au plătit cel puțin 20 de ani de contribuții la pensie. În plus, în caz de vulnerabilitate socială, accesul la o pensie necontributivă se acordă pe viață.

"Suntem cu un pas mai aproape de eliminarea barierelor în calea introducerii autotestelor și a promovării strategiilor de prevenire, cum ar fi profilaxia pre-expunere la HIV (PrEP)", a declarat Fundación Huesped, o organizație argentiniană care militează pentru dreptul la sănătate din 1989.

Конгресс

Noua lege recunoaște, de asemenea, drepturile speciale ale femeilor, garantând dreptul la sănătate al copiilor lor și aplicând drepturile recunoscute în Legea privind protecția integrală a femeilor.

"Acesta este rezultatul muncii concertate a societății civile, care nu numai că a condus elaborarea legii, dar a desfășurat și o excelentă și asiduă activitate de advocacy", spune Stella. - "Împreună cu Departamentul Național HIV, TB, Hepatită și ITS din cadrul Ministerului Sănătății, UNAIDS a putut contribui la acțiuni de advocacy și a facilitat dialogul prin furnizarea de dovezi și informarea recomandărilor internaționale."

Noul proiect de lege propune, de asemenea, producția națională de medicamente și consumabile.


Un raport UNAIDS din 2021 estimează că 140 000 de persoane trăiesc cu HIV în Argentina și că 65% dintre acestea primesc terapie antiretrovirală. În fiecare an, 5.600 de persoane sunt infectate cu HIV și 1.400 mor din cauza bolilor legate de SIDA.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare