img
Alexa, am COVID-19? 14 Октября 2020

Cercetătorii explorează modalități de a utiliza vocile oamenilor pentru a diagnostica infecțiile cu coronavirus, demența, depresia și multe altele.

În martie, pe măsură ce amploarea uimitoare a pandemiei de coronavirus a început să devină clară, oficialii din întreaga lume au început să înroleze publicul pentru a se alătura luptei. În Israel, ministerul apărării și un start-up, Vocalis Health, au rugat oamenii să-și doneze vocea.

Vocalis, o companie de analiză vocală cu birouri în Israel și Statele Unite, crease anterior o aplicație pentru smartphone-uri care putea detecta apariția bolilor pulmonare obstructive cornice, ascultând vocea utilizatorilor, care dădeau semne de respirație dificilă atunci când vorbeau. Firma a dorit să facă același lucru cu COVID-19. Oamenii care au fost testați pozitiv pentru coronavirus au putut participa la cerectare, descărcând aplicația. O dată pe zi, voluntarii deschideau aplicația și vorbeau în telefoanele lor, descriind o imagine cu voce tare și numărând de la 50 la 70.

Apoi Vocalis a început să proceseze aceste înregistrări cu sistemul său de învățare automată, alături de vocile persoanelor care au avut teste negative la COVID-19, în încercarea de a identifica o amprentă vocală pentru boală. Până la mijlocul verii, firma avea peste 1.500 de mostre vocale și o versiune pilot a unui instrument digital de screening COVID-19. Instrumentul, pe care compania îl testează în prezent în întreaga lume, nu este destinat să ofere un diagnostic definitiv, ci să ajute clinicienii să identifice potențialele cazuri, identificând persoanele care ar putea avea cea mai mare nevoie de teste, carantină sau asistență medicală personală.

Vocalis, însă, nu sunt singurii care concurează pentru a găsi biomarkeri vocali ai COVID-19 - cel puțin alte trei grupuri de cercetare lucrează la proiecte similare. Alte echipe analizează înregistrările audio ale tusei COVID-19 și dezvoltă algoritmi de analiză vocală.

 

Sursa