img
Controlul infecțiilor HIV/SIDA/ITS și tuberculozei: situația la zi 27 Января 2020

Pe 24 ianuarie, a avut loc ședința Consiliului Național de Coordonare a programelor de profilaxie și control a infecției HIV/SIDA, infecțiilor cu transmitere sexuală și de control a tuberculozei (CNC TB/SIDA). La ședință au participat reprezentanții instituțiilor guvernamentale, instituțiilor medico-sanitare publice, organizațiilor internaţionale, societății civile, precum și coordonatorii programelor naționale. Ședința a fost prezidată de președinta consiliului, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

 

La întrunire au fost analizate subiecte legate de controlul infecțiilor HIV/SIDA/ITS și tuberculozei în Republica Moldova, printre care rezultatele implementării granturilor curente ale Fondului Global (FG); prezentarea procesului de elaborare a proiectelor de Programe Naționale de Prevenire și Control al infecțiilor HIV/SIDA/ITS/TB pentru anii 2021-2025; aplicarea pentru următorul grant TB/HIV al FG, oferit în susținerea răspunsului național la HIV și TB pentru 2021-2023, și aprobarea proiectelor actualizate ale documentelor de activitate CNC.

 

„Susținerea financiară a Fondului Global este esențială pentru țara noastră în prevenirea și răspunsul la epidemiile cu tuberculoză, HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală. Este foarte important de a menține un dialog de țară continuu și de a adopta decizii pertinente pentru asigurarea pacienților și populației cheie cu servicii de prevenire și tratament eficiente și calitative”, a spus Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

  

În baza deciziei Consiliul Fondului Global din noiembrie 2019 cu privire la finanțarea disponibilă pentru perioada de alocare 2020 – 2022, pentru Moldova, a fost aprobată alocația de 18,061,192 euro pentru HIV, tuberculoză și crearea unor sisteme de sănătate rezistente și durabile. Sumele alocațiilor pentru toate țările au fost determinate în conformitate cu o metodologie aprobată de Consiliul Fondului Global, în primul rând, bazându-se pe povara bolii și nivelul de venituri.

 

La final, Consiliul a hotărât aprobarea Planului de elaborare a aplicației de țară în conformitate cu cerințele Fondului Global și instituirea Grupul de lucru pentru elaborarea Programelor naționale de prevenire și control al infecției HIV/SIDA/ITS și de control al Tuberculozei pentru 2021-2025.

 

Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, peste 35 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție beneficiază de servicii de prevenire. În ultimii 2 ani, au fost finanțate 4 proiecte de reducere a riscurilor în rândul populației cheie.

 

Sursa