img
Johnson & Johnson suspendă studiile pentru noul vaccin 15 Октября 2020

Compania Johnson & Johnson a anunțat că suspendă studiile clinice pentru un vaccin împotriva Covid-19 după ce un participant a dezvoltat o boală „inexplicabilă”, informează NBC citat de news.ro.

Anunţul a venit la câteva săptămâni după ce J&J a anunţat că se află în faza finală cu testarea vaccinului.

O astfel de pauză nu este neobişnuită în cazul studiilor pentru vaccinuri. Luna trecută, Oxford şi AstraZeneca au trecut prin acelaşi lucru, iar acest lucru este văzut de experţi ca un exemplu de rigoare ştiinţifică menţinută în ciuda presiunii.

Studiul Johnson & Johnson a fost suspendat în conformitate cu standardele normative după ce un participant a dezvoltat o boală „inexplicabilă”, a transmis compania.

J&J precizează că starea pacientului este analizată şi evaluată de un comitet independent.

„Trebuie să respectăm intimitatea acestui participant la studiu. Căutăm să aflăm mai multe despre boala acestui participant şi este important să avem toate datele înainte de a împărtăşi alte informaţii”, transmite compania.

Nu este clar dacă pacientul a primit vaccinul experimental sau a făcut parte din grupul placebo.

Pfizer şi Moderna se află din luna iulie în faza a treia de studii pentru un vaccin. Ambele presupun două doze administrate la o lună distanţă.

Vaccinul-candidat al Johnson & Johnson este administrat într-o singură doză.

Săptămâna trecută, compania a anunţat că CE (Comisia Europeană) a fost de acord cu o achiziţie în avans de la compania-mamă, Janssen Pharmaceutical Companies, de 200 de milioane de doze de vaccin pentru statele membre UE după omologare. Compania a mai precizat că va oferi 500 de milioane de doze de vaccin pentru naţiunile cu venituri scăzute.

 

Sursa