Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut că COVID-19 poate fi răspândit prin picături mici exhalate de oameni. Aerosolul din astfel de picături poate rămâne în aer mult timp, transmite serviciul rusesc BBC.
Până acum, Oganizația Mondială a Sănătății (OMS) a considerat că picăturile mari eliberate prin strănut și tuse sunt principalul mod de răspândire a virusului. Aceste picături se așează rapid pe suprafațe, ceea ce a stat la baza recomandării de spălare a mâinilor mai des.
Anterior într-o scrisoare deschisă, 239 de oameni de știință au acuzat OMS că a subestimat faptul că particulele virale ce plutesc prin aer ar putea să infecteze persoanele care le inhalează.
Transmiterea aeriană a virusului nu poate fi ignorată ca parte a luptei împotriva pandemiei, a declarat directorul tehnic OMS pentru controlul bolilor, Benedetta Allegranzi.
Potrivit Allegranzi, datele disponibile nu exclud posibilitatea ca picăturile aeriene să fie o sursă de infecție în locuri aglomerate, precum și în camere închise și slab ventilate.
Într-o discuție cu Reuters, chimistul Jose Jimenez de la Universitatea din Colorado, care a semnat scrisoarea, a spus că oamenii de știință doresc să atragă atenția asupra circumstanțelor potențial periculoase.
„Am dorit ca ei să știe că există dovezi în acest sens. Acesta nu este un atac asupra OMS. Aceasta este o dispută științifică, dar am decis să facem publică pentru că nu au vrut să audă dovezile noastre, deși am vorbit cu ei de mai multe ori", el a spus.