img
11 analize necesare pentru orice femeie 02 Septembrie 2016

Vizitele la medic nu sunt dintre cele mai plăcute activități. Atunci însă când vizita nu este condiționată de boală, ci de dorința de a avea grijă de propria sănătate, lucrurile se schimbă. Vizitele regulate la medic și efectuarea analizelor enumerate mai jos trebuie să devină o regulă pentru orice femeie. În felul acesta, o viață lungă și sănătoasă vă este garantată.

 

Densitometria osoasă

În perioada menopauzei, când la femei se produce modificarea fondului hormonal, începe să se distrugă activ țesutul osos și se dezvoltă osteoporoza (dereglarea densității țesutului osos care duce la reducerea durabilității acestuia). Pentru a determina debutul unui eventual proces de scădere a rezistenței osoase și a preveni boala, este necesară densitometria (examinarea cu raze X a oaselor). Inițial, densitometria este recomandată la 65 de ani, apoi analiza trebuie repetată la fiecare cinci ani.

Mamografia

Cu ajutorul mamografiei (examinarea cu raze X a sânilor) pot fi observate cele mai mici tumori, de aceea această procedură permite depistarea cancerului mamar în stadii incipiente de dezvoltare. După 40 de ani, mamografia trebuie efectuată anual. De la 18 ani este recomandată auto-examinarea sânului în fiecare lună, din ziua a 7-a până în ziua a 13-cea a ciclului menstrual.

Testul Papanicolau (PAP)

Testul PAP sau frotiul citologic este testul cu ajutorul căruia se pot identifica celulele pre-canceroase sau canceroase în vagin și colul uterin. Această investigație este recomandată la fiecare trei ani, începând cu vârsta de 21 de ani, și la fiecare cinci ani de la 30 și până la 65 de ani. Este bine ca testul PAP să fie combinat cu analiza la virusul papilomului uman, întrucât anume acest din urmă virus provoacă cancerul uterin în cel puțin 70 la sută din cazuri.

Analiza la clamidioză

Nimerind în trompa uterină, chlamydia duce la dezvoltarea inflamației și formării de aderențe (adeziunea pereților trompei uterine). În consecință, ovulul nu se poate deplasa normal prin trompa uterină, fapt ce poate provoca proces inflamator sau o sarcină extrauterină, sau chiar infertilitate. Analiza la clamidioză trebuie efectuată începând cu vârsta de 24 de ani o dată la 2-3 ani de către toate femeile care au o viață sexuală activă, precum și înainte de planificarea unei sarcini.

Haematology lab

Analiză de sânge la colesterol

Controlul nivelului de colesterol în sânge va contribui la prevenția maladiilor cardiovasculare, inclusiv accidentul vascular cerebral și atacul de cord. Începând cu vârsta de 20 de ani, analiza de sânge la nivelul colesterolului trebuie efectuată o dată la cinci ani. După 45 de ani această analiză se face anual.

Analiza la sânge ocult în fecale

Analiza meselor fecale la prezența sângelui ocult ajută la depistarea cancerului de colon. Este vorba despre faptul că tumoarea la colon sângerează, de aceea în fecale apare sânge. Femeile de peste 50 de ani trebuie să facă această analiză o dată pe an. Dacă în familia dumneavoastră cineva a suferit sau a decedat din cauza cancerul de colon, trebuie să faceți analiza la sânge ocult cu 10 ani înainte de vârsta pe care o avea ruda bolnavă când a fost diagnosticată cu cancer de colon. Dacă analiza va fi pozitivă, medicul vă va recomanda să faceți colonoscopia (metodă medicală endoscopică în timpul căreia medicul examinează și evaluează starea suprafeței interioare a intestinului gros cu ajutorul endoscopului).

Analiza zahărului în sânge

Această analiză va ajuta la determinarea unui eventual debut de diabet zaharat sau o stare pre-diabetică. Analiza zahărului la sânge sau glucoză trebuie efectuată o dată pe an și mai frecvent dacă tensiunea dumneavoastră arterială depășește indicii de 135/80, aveți kilograme în plus, cineva din familia dumneavoastră a suferit sau a decedat de diabet zaharat, dacă planificați o sarcină și dacă observați că aveți anumite simptome ale diabetului zaharat (sete inexplicabilă, urinare frecventă, miros de acetonă în urină).

female-and-doctor

Testul la gonoree

Gonoreea este una din cele patru infecții transmisibile sexual care se tratează. Dacă boala nu este tratată la timp, ea devine deosebit de periculoasă pentru femei, întrucât poate provoca infecția uretrei, a colului uterin, o sarcină extrauterină, un avort spontan, nașterea unui copil mort, o sarcină prematură și chiar infertilitate. Testul la infecția gonococică care provoacă gonoreea trebuie efectuat în cazul schimbării frecvente a partenerilor sexuali, practicării sexului neprotejat, dacă partenerul sexual are gonoree sau se manifestă unul dintre simptomele bolii (de cele mai multe ori, boala decurge asimptomatic, fie se aseamănă cu infecție vaginală obișnuită).

Testul la HIV

Infecția HIV se poate ascunde ani la rând în organism fără a se manifesta în niciun fel. De aceea, dacă nu folosiți de fiecare dată prezervativul, dacă vi se întâmplă situații accidentatele (spre exemplu, se rupe prezervativul) sau utilizați droguri injectabile fără a folosi întotdeauna instrumentar steril; dacă sunteți un bărbat care practică sex cu bărbații sau sunteți lucrător / lucrătoare a sexului comercial; dacă ați fost diagnosticat(ă) cu tuberculoză sau hepatită; dacă din momentul ultimului test la HIV aveți un nou partener sexual; dacă ați avut un act sexual neprotejat cu un partener HIV-pozitiv, trebuie neapărat să faceți testul la HIV.

Testul la sifilis

Majoritatea persoanelor nu observă simptomele incipiente ale sifilisului. Cu toate acestea, daca sifilisul nu este tratat, boala poate degenera în paralizie, orbire și chiar deces. Analiza sângelui la sifilis trebuie efectuată în cazul apariției simptomelor acestei boli; dacă bănuiți că ați avut un contact sexual cu cineva care este bolnav de sifilis; dacă ați fost diagnosticat(ă) cu HIV; dacă schimbați frecvent partenerii sexuali, practicați sex neprotejat, dacă ați făcut sex cu un bărbat care practică sexul cu bărbații.

Analiza la hormonii glandei tiroide / USG glandei tiroide

Glanda tiroidă produce hormoni care reglează viteza metabolismului – sistemul care ajută organismul să folosească energia. Dacă adăugați brusc în greutate sau, dimpotrivă, slăbiți; dacă simțiți o oboseală permanentă, irascibilitate, insomnie și depresie, trebuie neapărat să faceți testul la nivelul hormonilor glandei tiroide. După 35 de ani starea glandei tiroide trebuie verificată o dată la cinci ani.

 
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md