Inflamația virală a ficatului, hepatita C, rămâne boala cu cea mai întunecată reputație dintre toate tipurile de hepatită. În multe privințe, această reputație este generată de falsa credință că, în general, această maladie afectează dependenții de droguri: hepatita C îi datorează acestei concepții greșite porecla de „boala narcomanilor”. Situația nu este diminuată nici de particularitatea bolii, care îi permite adesea să decurgă neobservată până la o acutizare cronică, motiv pentru care epidemia virusului este adesea numită „tăcută”, iar virusul însuși este numit „ucigașul delicat”.
Ce ar trebui să cunoaştem despre această maladie? Și ce este adevărat sau fals din tot ce se vorbeşte? Azi, în Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, aflăm care sunt concepții greșite legate de hepatita C și le demitizăm.
Un simptom tipic al hepatitei C - albul îngălbenit al ochilor. Nu e de mirare că oamenii îl mai numesc și „icter”.
Nu întocmai. Pentru început, este eronată identificarea icterului cu hepatita. Icterul este un complex de simptome, care se dezvoltă din mai multe motive, inclusiv și cele legate de ficat, dar nu este neapărat cazul hepatitei C. Din nou, să revenim la faptul că în 80% din cazurile acute de acest tip de hepatită, boala este asimptomatică, iar 95% din persoanele infectate cu hepatita B sau C nu au nici măcar un indiciu că sunt infectate. Așa că nu este cazul „hipopotamului care se temea de vaccinări” din povestea lui Suteev. Într-adevăr, uneori îngălbenirea pielii și a mucoaselor poate determina un specialist să presupună prezența hepatitei, dar nu este același lucru.
În afară de cele menţionate mai sus, simptomele hepatitei C pot fi:
• dureri articulare, similare cu durerile în cazul gripei;
• slăbiciune;
• temperatura ridicată;
• greață, diaree;
• întunecarea urinei, decolorarea fecalelor;
• durere în partea dreaptă.
Hepatita C este extrem de molipsitoare. Este mai bine să evitați orice contact cu cei infectați și lucrurile lor.
Nu este adevărat. Virusul hepatitei C se transmite doar prin sânge, deci, în nici un caz, prin strângeri de mână, îmbrățișări, sărutări - dacă aceasta nu este o parte a ceremoniilor rituale, care utilizează sângele unei persoane sau al altui animal (da, animalele, de asemenea, pot avea hepatită!) - virusul nu poate fi transmis .
În ceea ce privește utilizarea în comun a lucrurilor, este în regulă să se folosească veselă comună, să consumăm mâncare și băuturi împreună (contrar ceea ce ni s-a spus în filmele anilor 90). Cu toate acestea, există totuşi un oarecare risc în ceea ce privește utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală, cum ar fi periuțele de dinți (din cauza rănilor la nivelul gurii, sângerării gingiilor), brici și lame (tăieturi).
Apropo, laptele matern nu transmite virusul, însă, persoanele cu hepatită care alăptează, nu trebuie să neglijeze îngrijirea sfârcurilor din cauza posibilelor fisuri și răni.
Hepatita C - boala persoanelor cu dependență de droguri. Dacă nu folosesc droguri, nu am de ce să mă tem.
Aceasta este un mit, care vă poate costa foarte mult.
Într-adevăr, deoarece virusul este transmis prin sânge, persoanele care injectează droguri sunt supuse unui risc mai mare. Dar acest risc crește, dacă mai multe persoane folosesc aceleași instrumente pentru injecție și/sau aceste instrumente nu sunt sterilizate într-un mod corespunzător, dacă sunt sterilizate în general.
Însă, în același mod, creşte riscul și la persoanele care îşi fac tatuaje, piercing-uri, care se tratează la stomatologi, îşi fac manichiură, care efectuează transfuzii de sânge sau produse din sânge, etc.
Hepatita C este transmisă în majoritatea cazurilor prin contact sexual. Dacă partenerul meu a fost diagnosticat cu hepatita C, o am şi eu.
Mit, dar cu o mică precizare. Virusul Hepatitei C nu se transmite prin spermă, pre-ejaculat sau secreții vaginale - spre deosebire de „ruda acesteia” - hepatita B. Riscul infectării este posibil în cazul unor relații sexuale poligame, practici sexuale, unde există șanse mari de contact cu sângele (de exemplu, sex în timpul menstruației, sex anal - cu o abordare iresponsabilă a penetrării în ultimul caz, țesutul rectal poate fi deteriorat). Adică, dacă la partenerul dvs. a fost depistată hepatita C, acest lucru nu înseamnă că sunteți și dvs. purtător al virusului. Dar nu va strica să efectuaţi analize. Oamenii de știință confirmă că riscul de infecție în timpul actului sexual este destul de mic, dar oricum recomandă să vă protejaţi.
Există vaccin contra hepatitei C.
Mit. Din păcate, un vaccin contra virusului HCV încă nu a fost creat, spre deosebire de alte virusuri ale hepatitei. Hepatita C este însă o boală complet tratabilă, dar acest lucru nu înseamnă că, după ce ați fost bolnav o dată, nu vă mai puteți îmbolnăvi.
Ce am aflat?
Riscul de infecție cu hepatita C, ca şi în cazul altor boli virale transmise prin sânge, poate fi redus semnificativ, dacă ţineţi minte precauțiile pentru un posibil contact cu sângele și cu instrumentele legate de acesta. Dacă apar simptome îngrijorătoare, ca în orice alt caz, este necesar să consultați o instituție medicală. Dacă suspiciunile sunt confirmate, cel mai important este să nu vă fie frică și să nu vă fie rușine, să nu renunțaţi la dvs., pentru că în prezent există diferite metode de tratament pentru hepatita C.