Subfinanțarea severă, lipsa accesului la îngrijire pun în pericol populațiile cu risc.
Mai multe persoane, ca oricând, au primit tratament care le-a salvat viața pentru tuberculoză (TB) în 2018, în mare parte datorită detectării și diagnosticului îmbunătățit. La nivel mondial, 7 milioane de persoane au fost diagnosticate și tratate de tuberculoză – o creștere de la 6,4 milioane în 2017 - ceea ce i-a permis lumii să îndeplinească una dintre etapele în direcția țintelor declarației politice a Națiunilor Unite asupra tuberculozei.
Cel mai recent Raport Global TB al OMS spune că anul 2018 a înregistrat și o reducere a numărului de decese cauzate de tuberculoză: 1,5 milioane de persoane au murit din cauza tuberculozei în 2018, în scădere de la 1,6 milioane în 2017. Numărul de noi cazuri de tuberculoză a scăzut constant în ultimii ani. Cu toate acestea, problema rămâne stringentă în rândul populațiilor cu venituri mici și marginalizate: aproximativ 10 milioane de persoane au dezvoltat tuberculoză în 2018.
„Astăzi marcăm trecerea primei etape în efortul de a ajunge la persoanele care au dus lipsă de servicii pentru prevenirea și tratarea tuberculozei", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS.
„Aceasta este dovada că putem atinge ținte globale, dacă ne unim forțele, așa cum am făcut-o prin inițiativa comună Find.Treat.All.EndTB a OMS, Parteneriatul Stop TB și Fondul Global pentru Combaterea SIDA, TB și Malaria”.
Cel mai recent Raport Global TB al OMS, subliniază că trebuie să accelerăm progresul, dacă vrem să atingem Obiectivul de Dezvoltare Durabilă de a pune capăt tuberculozei până în 2030. Raportul constată, de asemenea, că aproximativ 3 milioane dintre cei cu TB încă nu beneficiază de îngrijirea de care au nevoie.
Rolul Acoperirii Universale
În multe țări, infrastructura fragilă de sănătate și deficiența forței de muncă, îngreunează stabilirea diagnosticului în timp util și tratamentele potrivite pentru tuberculoză. Sistemele de raportare slabe sunt o altă problemă: prestatorii de servicii de sănătate pot trata oamenii, dar nu raportează cazurile autorităților naționale, lăsând o imagine incompletă asupra epidemiilor și nevoilor naționale de servicii. Mai mult ca atât, până la 80% din pacienții cu tuberculoză din țările cu sarcină mare cheltuiesc mai mult de 20 la sută din venitul anual pentru tratarea bolii.
Dr. Tedros a adăugat: „Progresul stabil în tuberculoză va necesita sisteme de sănătate puternice și un acces mai bun la servicii. Aceasta înseamnă o investiție reînnoită în asistența medicală primară și un angajament pentru acoperirea sănătății universale”.
Luna trecută, șefii de stat au convenit asupra unei declarații politice cu privire la Acoperirea Universală în domeniul Sănătății la Organizația Națiunilor Unite din New York, subliniind importanța extinderii acoperirii serviciilor și angajarea specifică pentru consolidarea eforturilor de abordare a bolilor transmisibile precum HIV, tuberculoza și malaria.
O modalitate de a îmbunătăți acoperirea este de a adopta mai multe abordări integrate centrate pe oameni. Programele de HIV și TB mai bine integrate deja înseamnă că două treimi din persoanele diagnosticate cu tuberculoză își cunosc acum statutul HIV. În plus, mai multe persoane care trăiesc cu HIV primesc tratament.
Dar programele de sănătate a copilului încă nu se concentrează întotdeauna în mod adecvat asupra tuberculozei: jumătate dintre copiii cu tuberculoză nu au acces la îngrijiri de calitate și doar un sfert din copiii cu vârsta sub 5 ani din gospodăriile afectate de tuberculoză primesc în prezent tratament preventiv.
Abordarea rezistenței la medicamente
Rezistența la medicamente rămâne un alt impediment pentru stoparea tuberculozei. În 2018, au fost înregistrate circa jumătate de milion de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la medicamente. Însă, doar una din trei persoane, aflată în această situație, a fost înscrisă la tratament.
Noile orientări OMS își propun să îmbunătățească tratamentul tuberculozei rezistente la medicamente, trecând la metode pe deplin perorale, care sunt mai sigure și mai eficiente. Orientarea face parte dintr-un pachet mai mare de pași lansat la 24 martie 2019 - Ziua Mondială a TB - pentru a ajuta țările să accelereze eforturile de a pune capăt bolii.
„OMS colaborează strâns cu țările, partenerii și societatea civilă pentru a accelera contracararea tuberculozei”, a declarat Dr. Tereza Kasaeva, Directorul Programului Global de Tuberculoză al OMS. „Lucrul în diferite sectoare este esențial dacă vrem să punem capăt acestei maladii teribile și să salvăm vieți.”
Finanțarea
Lupta împotriva tuberculozei rămâne subfinanțată cronic. OMS estimează scăderea pentru prevenirea și îngrijirea tuberculozei în 2019 la 3,3 miliarde de dolari SUA. Finanțarea internațională (care este esențială pentru multe țări cu venituri mici și medii) constituie 0,9 miliarde dolari SUA în 2019, 73% venind prin Fondul Global. Reaprovizionarea cu succes a Fondului Global de săptămâna trecută va fi esențială pentru consolidarea finanțării internaționale.
Cel mai mare donator bilateral este guvernul american, care oferă aproape 50% din totalul finanțărilor internaționale a donatorilor pentru tuberculoză atunci când este combinat cu fonduri canalizate și alocate de Fondul Global.
Există o nevoie urgentă de finanțare a cercetării și dezvoltării tratamentelor tuberculozei, cu un deficit anual de 1,2 miliarde dolari SUA. Necesitățile prioritare includ un nou vaccin sau un tratament preventiv eficient medicamentos; teste rapide de diagnosticare în punctelor de îngrijire; și regimuri mai sigure, mai simple, mai scurte pentru tratarea tuberculozei.
„Pentru a accelera cercetarea și inovațiile tuberculozei, OMS dezvoltă o strategie globală”, adaugă Kasaeva. „Colaborăm cu mediul academic, rețelele de cercetare, precum Rețeaua de Cercetare TBC BRICS și parteneri, inclusiv Fundația Bill & Melinda Gates, UNITAID și alții, în încercarea de a aduce inovații în practică pentru a rupe traiectoria epidemiei de tuberculoză”.
Obiective globale TB
ODD 3.3 include o țintă de a pune capăt epidemiei de tuberculoză până în 2030.
Strategia Globală de Tuberculoză aprobată de Adunarea Mondială a Sănătății tinde spre o reducere de 90% a deceselor de tuberculoză și o reducere cu 80% a ratei incidenței tuberculozei până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2015. Strategia a stabilit repere pentru 2020 de o reducere cu 35% a deceselor din cauza tuberculozei și o reducere cu 20% a incidenței tuberculozei de la nivelurile anului 2015.
Declarația Politică a ONU privind tuberculoza din 2018 include 4 obiective globale noi:
• A trata 40 de milioane de persoane pentru boala TBC în perioada de 5 ani 2018-22 (7 milioane în 2018)
• A aborda cel puțin 30 de milioane de persoane cu tratament preventiv TB pentru o infecție latentă cu tuberculoză în perioada de 5 ani 2018-22
• A mobiliza cel puțin 13 miliarde dolari SUA anual pentru acces universal la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea tuberculozei până în 2022
• A mobiliza cel puțin 2 miliarde dolari SUA anual pentru cercetarea tuberculozei
Țările urmează să raporteze Adunării Generale a ONU cu privire la progresul lor în septembrie 2020
Informații despre TB
Tuberculoza (TB) este cauzată de bacterii (Mycobacterium tuberculosis), care afectează cel mai adesea plămânii. Tuberculoza este curabilă și prevenibilă.
Aproximativ un sfert din populația lumii are TBC latentă, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectați de bacteriile TB, dar nu sunt încă bolnavi de boală și nu o pot transmite.
Cea mai mare povară a tuberculozei în 2018 este în 8 țări: Bangladesh, China, India, Indonezia, Nigeria, Pakistan, Filipine și Africa de Sud.
Brazilia, China, Federația Rusă și Zimbabwe, care au toate o povară ridicată de tuberculoză, au atins niveluri de acoperire a tratamentului de peste 80%.
Sursa: www.who.int
Traducere și adaptare: Dan Erușevschi