Majorarea pragurilor pentru achizițiile publice, printr-un proiect de lege aprobat la sfârșitul anului 2018, creează premise pentru majorarea considerabilă a volumului banilor publici utilizați netransparent și ineficient, susțin reprezentanții societății civile. Într-o declarație semnată de mai multe ONG-uri, acestea solicită Ministerului Finanțelor să elaboreze și să prezinte spre aprobare Guvernului un proiect de hotărâre, prin care achizițiile cu valoarea peste pragul de 50 de mii de lei să fie în mod obligatoriu efectuate cu respectarea unor minime cerințe de competiție, transparență și obligatoriu prin sistemul MTender.
Într-o conferință de presă la IPN, Valeriu Ciorba, expert al Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, a declarat că modificările legislative au intrat în vigoare la mijlocul lunii decembrie 2018. Este vorba despre mărirea pragurilor pentru achizițiile ce nu cad sub incidența Legii privind achizițiile publice, adică achizițiile de valoare mică, de la 80 de mii până la la 200 de mii de lei pentru bunuri și servicii, și de la 100 de mii la 250 de mii de lei – pentru lucrări. Achizițiile de valoare mică pot fi făcute între părțile contractante direct cu operatorii economici, în lipsa competiției. Acestea nu sunt efectuate nici prin intermediul sistemului nou MTender și nici nu există o obligație a autorităților contractante de a publica contractele de mică valoare în sistem.
Potrivit expertului, într-o asemenea situație societatea civilă nu are acces la aceste date și nu poate influența procesul de achiziționare. Valeriu Ciorba susține că introducerea obligativității de a utiliza MTender și pentru achizițiile de mică valoare va permite desfășurarea acestora la un click distanță, va spori transparența și competitivitatea în procesul de achiziții publice.
Președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Olesea Stamate, a declarat că actualele prevederi deschid o portiță pentru utilizarea banilor publici în mod netransparent. Deseori, autoritățile contractante divizează o achiziție mai mare în câteva, astfel ca acestea să se încadreze în achiziții de mică valoare.
În declarație, organizațiile societății civile mai condamnă ferm modul în care Guvernul încalcă legislația privind transparența procesului decizional. ONG-urile fac referire la un proiect de hotărâre de Guvern privind modificarea unei hotărâri cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice”, cunoscut ca și MTender. Proiectul a fost publicat pe pagina Ministerului Finanțelor pe 29 ianuarie 2019, cu termen pentru colectarea opiniilor până pe 13 februarie. Însă a doua zi, pe 30 ianuarie, acest proiect a fost inclus pe agenda ședinței Guvernului și, respectiv, votat. Or, în opinia reprezentanților societății civile, o asemenea încălcare flagrantă a legislației privind transparența decizională este inadmisibilă.
Semnatarii declarației sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și responsabilă, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Comunitatea WatchDog.MD, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Fundația Est-Europeană, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Institutul de Politici Publice, Transparency International-Moldova, AO „Habitat”, Asociația pentru drepturile omului Lex XXI și AO „Părinți Solidari”.
Sursa de informare: http://www.ipn.md/