Anual, aproximativ 150 000 de copii se infectează cu HIV prin alăptarea la sân. Astăzi vom vorbi despre alimentarea artificială a nou-născutului în cazul când mama lui trăiește cu HIV.
Pentru alimentarea artificială a pruncului omenirea a creat un produs cu adevărat unic – amestecuri speciale adaptate, producătorii cărora se străduiesc să apropie la maxim compoziția acestora de laptele matern. În componența acestora de regulă se includ proteine din zer, cazeină, lactoză, compoziție din uleiuri vegetale, precum și substanțe minerale și vitamine.
Amestecul propriu-zis trebuie să fie ales de către medicul pediatru în dependență de starea de sănătate a copilului. Nu cumpărați amestecul alimentar la recomandarea cunoștințelor, rudelor sau vecinilor, or, acesta s-ar putea să fie potrivit pentru bebelușului dumneavoastră. La cumpărarea produsului atrageți atenția la informația suplimentară, întrucât unele amestecuri se prescriu doar în baza unor indicații stricte. De exemplu, amestecurile fără lactoză, în cazul deficitului de enzime care descompun lactoza; cele în bază de soia – în cazul intoleranței la proteinele de lapte de vacă; din semi – elemente – în cazul unor manifestări severe ale alergiei alimentare, dereglarea proceselor de absorbție și digestie etc.
Regulile alimentării artificiale
Colectați amestecul cu o lingură gradată curată, diluați-o cu apă fiartă. Pregătiți cantitatea de amestec prescris de medicul pediatru. La început este acceptabil să pregătiți cu 10-20 ml. mai mult. Când regimul de alimentare a micuțului se va regla, vă va fi mult mai ușor să potriviți cantitatea necesară de amestec pentru hrană.
Întrucât în cazul alimentării artificiale laptele se reține în stomac mai mult timp, alimentarea artificială se face conform unui orar. Dacă însă cu 15-20 de minute înainte de timpul stabilit de alimentare copilul manifestă neliniște, puteți să modificați puțin timpul de alimentare.
Borcanul (cutia) de amestec deschisă trebuie păstrată nu mai mult de patru săptămâni într-un loc uscat, întunecat, bine aerisit. Când cumpărați amestecul, atrageți atenția la borcan (cutie) – ea nu trebuie să fie deschisă, boțită, umedă, pe ea trebuie să fie înscris clar termenul de valabilitate.
Orificiul în tetină nu trebuie să fie prea mare. Laptele trebuie să curgă picătură cu picături, și nu cu jet. Tetina pentru hrană se recomandă a fi schimbată lunar, dar nu mai rar decât peste o lună și jumătate. Cumpărați tetina în conformitate cu vârsta copilului, de regulă, această informație este indicată pe ambalaj. Nu trebuie să lingeți tetina înainte de a o da copilului. În felul acesta sporiți riscul de transmitere a microbilor copilului.
Biberonul trebuie să aibă o poziţie înclinată, astfel ca tetina să fie plină. În caz contrar, copilul va înghiți concomitent lapte și aer, ceea ce va duce la regurgitare și formarea gazelor în stomac.
Amestecul trebuie procurat în farmacie sau într-un magazin specializat. Apropo, amestecurile care se vând în borcane metalice se păstrează mai mult timp decât cele ambalate în cutii sau pachete din polietilenă sau folie.
Procurând un amestec din lapte praf adaptat, trebuie să aveți siguranța că veți putea procura din nou încă una identică. Vizitați mai multe magazine și procurați ceea ce este în stoc suficient. Dacă pe parcursul săptămânii se va constata că amestecul ales se potrivește copilului, faceți rezerve, atrăgând atenția la termenul de valabilitate, integritatea ambalajului și firma – producătoare (ea trebuie să fie aceeași).
Schimbarea amestecului este necesară doar în cazul când apar pretexte serioase, de exemplu, copilul nu adaugă în greutate. Însă, de regulă, problemele nu țin de calitatea amestecului. Mai degrabă, ceva nu este în regulă cu copilul însuși și în acest caz trebuie să vă sfătuiți cu medicul pediatru și să luați decizia corespunzătoare.
Procurați amestecul care corespunde grupului de vârstă al copilului dumneavoastră. Atrageți atenția la cifrele indicate pe ambalaj. De regulă, amestecul cu numărul 1 este destinat pentru alimentarea copiilor de la 0 până la 6 luni; cu numărul 2 – pentru copii de la 6 până la 12 luni și așa mai departe.
Vârsta optimă când alimentarea cu amestec adaptat poate fi întreruptă este de 2,5-3 ani. Totuși în acest caz trebuie să vă consultați cu medicul pediatru.
În cazul alimentării artificiale nu trebuie:
• Să schimbați amestecul fără recomandarea pediatrului în primele trei luni ale vieții copilului. Aparatul digestiv la această vârstă este încă foarte imatur și este nevoie de timp îndelungat pentru a se adapta la noul amestec.
• Să combinați câteva amestecuri diferite în alimentare fără recomandarea medicului.
• Să hrăniți copilul cu amestec destinat copiilor de vârstă mai mare.
• Să refuzați consultația medicului pediatru dacă copilul nu adaugă în greutate, nu vrea să mănânce sau are dereglări digestive.
Important de reținut!
Amestecul preparat nu trebuie lăsat la temperatura camerei mai mult de o oră, aproximativ de atât timp este nevoie pentru alimentarea copilului. Dacă copilul nu va vrea să mănânce și amestecul va rămâne neatins, vărsați-l. Este mai bine să pregătiți o nouă porție cu amestec înainte de fiecare hrănire, decât să preparați amestecul din timp și apoi să îl păstrați în frigider. Chiar și în cazul păstrării în frigider în lapte se pot înmulți bacteriile.
Din partea autorului. Dragi mămici! Nu trebuie să vă tortureze gândul că privându-l pe copil de laptele matern îi scădeți imunitatea și în acest fel contribuiți la apariția predispozițiilor la probleme ireparabile de sănătate. A fost de mult demonstrat că amestecurile uscate adaptate pot practic completamente să înlocuiască laptele matern. Alimentarea artificială exclude complet riscul transmiterii HIV de la mamă la copil. Amintiți-vă de aceasta ori de câte ori cineva vă reproșează că nu alăptați copilul. Mai bine aveți grijă ca micuțul dumneavoastră să primească un amestec alimentar de calitate. Aceasta este mult mai important decât prejudecățile celor din jur.