img
Atenție! Marș! Cum să parcurgi distanța maratonului pentru a ajunge la linia de sosire 23 Iunie 2016

Deja peste câteva zile, în opt orașe din Moldova se va desfășura maratonul ”Împreună pentru viață”, organizat cu prilejul Zilei Internaționale împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri. În această zi, sute de oameni vor alerga pentru o anumită cauză – pentru o viață fără droguri. Iată de ce am hotărât să vă povestim cum puteți parcurge distanța maratonului în așa fel, încât să ajungeți până la linia de sosire.

 

Pur și simplu fă-o!

Foarte mulți oameni consideră că dacă nu au alergat niciodată, nu are niciun sens să înceapă acum acest lucru deloc ușor și, în general, las-să alerge alții! Eu ce treabă am cu asta?! De fapt, alergarea oferă avantaje semnificative: alergările regulate pe distanțe scurte fortifică sistemul osos, contribuie la arderea caloriilor, la rezistența sistemului cardiovascular și ne ajută să menținem o greutate corporală sănătoasă. Mai adăugați la aceste beneficii bună dispoziție, aer liber și posibilitatea de a fi cel puțin 30 de minute cu tine însuți și gândurile tale și veți înțelege că alergarea este o modalitate foarte bună de a vă petrece timpul liber.

Nu te teme să pari lent și slab

Nu uita că toți sportivii cândva au fost și ei oameni obișnuiți, ca și tine, de exemplu. Doar că la un moment dat și-au stabilit un scop și au început zilnic să meargă în direcția acestuia în pofida oricăror dificultăți. Dacă nu ai alergat niciodată până acum, antrenorii cu experiență recomandă să începi antrenamentul de 2-3 ori pe săptămână câte 15-20 de minute. De fiecare dată adaugă la timpul antrenamentului câte 5 minute și vei vedea că ești capabil de mai mult. Preferabil să alergi dimineața, când organismul încă nu este obosit și poate rezista la solicitări mai mari.

Running-Nike

Aleargă corect

Înainte de alergare, ca și înainte de oricare tip de sport de altfel, ai nevoie de încălzire. Fă câteva exerciții, întinde-ți mușchii. Nu începe fuga rapid și brusc. Alege tempoul care ți se potrivește. Testează-te: dacă în timpul alergării poți să vorbești calm, fără a respira din greu și a înghiți aer ca un pește aruncat pe mal, înseamnă că alergi corect, în tempoul care ți se potrivește anume ție. În timpul alergării respiră prin nas, abdominal. Corpul trebuie să fie puțin înclinat înainte, brațele – îndoite sub un unghi de 45 de grade și relaxate la maxim.

Bea apă!

Ia întotdeauna cu tine la antrenament o sticlă cu apă plată, negazată și neîndulcită. Cola, Sprite și sucurile nu se potrivesc în acest sens. Acestea conțin mult zahăr și practic nu potolesc deloc setea. Dacă afară este cald, consumă apă chiar în timpul antrenamentului. Dacă simți că amețești, că temperatura corpului a crescut și nu-ți ajunge oxigen, oprește-te și trage-ți răsuflarea.

Running shoes left at makeshift memorial following 2013 Boston Marathon bombings are displayed in exhibit at the Boston Public Library in Boston

Fă rost de un echipament corect

Lucrul cel mai important în alergare sunt, bineînțeles, adidașii (încălțăminte de sport). Aceștia trebuie să fie ușori, puțin mai mari ca și mărime (cu jumătate sau cu o pătrime) și să aibă o amortizare foarte bună. Adidașii trebuie să fie cusuți din materiale care ”respiră”, de aceea varianta din piele se exclude. Încălțămintea trebuie să aibă branț detașabil de schimb (ca să poată fi înlocuit cu unul ortopedic), să se curbeze bine și să se ajusteze strâns pe picior. Nici vorbă nu poate fi de ghete, teniși pe platformă sau ghete de fotbal. Când vei alege adidașii, încearcă să alergi puțin fiind încălțat în ei. Dacă simți că, în sensul direct al cuvântului, zbori, înseamnă că merită să îi cumperi. Apropo, referitor la îmbrăcăminte. Ea trebuie să permită vaporizarea apei, să nu o absoarbă, să nu roadă pielea și ar trebui să te simți în ea confortabil și fără complexe.

Ia dejunul cu un terci

A alerga cu stomacul gol este inuman. Varianta perfectă este ca între antrenament și luarea mesei să treacă o oră sau, cel puțin, 40 de minute. Dacă ai ales să alergi dimineața, la dejun consumă terci, brânză sau iaurt. Nu ar fi rău să mănânci înainte de antrenament o banană sau puțini fulgi din cereale uscați. Dacă intenționezi să alergi seara, la cină servește o salată, carne sau pește gătit la grătar, pe aburi sau în rolă. Nu încărca stomacul cu pasta, cartofi sau hamburgeri. Aceasta va produce o greutate la stomac, calorii în plus și va evapora orice dorință de a alerga.

running_music

Fă-ți un playlist cu muzică bună

O muzică bună te va ajuta să te mobilizezi pentru a ajunge până la linia de sosire, te va abate de la gânduri străine și te va ajuta să te concentrezi asupra respirației. Alege un asemenea tempo al muzicii, ca să poți alerga în ritmul ei. Fii atent ca volumul muzicii să nu fie prea mare, în caz contrar riști să nu auzi claxonul automobilului sau al biciclistului care trece pe alături. Ar mai fi ceva: deconectează telefonul în timpul antrenamentului. Crede-mă, timp de jumătate de oră pământul nu va înceta să se rotească în lipsa ta!

Spune-ți ție însuți: ”Bravo!”

Poate îți vine să râzi, însă sportul, oricare, inclusiv alergarea, este bun fiindcă dezvoltă de minune puterea de voință. Datorită antrenamentelor regulate, puterea noastră de voință devine aproape de neclintit. Încurajează-te și laudă-te de tine însuți pentru faptul că ai ieșit din casă, lăsând televizorul și o mulțime de alte treburi și obligații extrem de importante. Astăzi vei parcurge 2 kilometri, iar peste două săptămâni – cinci. Nici nu-ți vei da seama cum vei ajunge să parcurgi maratonul de 42 de kilometri! Fii generos cu laudele la adresa ta când atingi rezultate oricât de mici, pentru că nimeni nu o va face în locul tău!
Te așteptăm la maraton pe 26 iunie! Vino să ne dezvoltăm împreună puterea de voință!

FB (5)

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md