Pe 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 25 noiembrie drept Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (International Day for the Elimination of Violence against Women). În această zi, în multe țări ale lumii se reamintește atât femeilor, cât și bărbaților că violența față de femei, sub orice formă de manifestare a acesteia, este inacceptabilă.
”Nu tăcerii! Nu violenței!” – acesta este sloganul campaniei împotriva violenței din acest an, care presupune că violența față de femei, ca și împotriva oricui altcuiva de altfel, este inacceptabilă. Respectiv, femeia nu trebuie să suporte în tăcere violența. Violența umilește persoana, o face neajutorată, slabă și o privează de demnitate umană. Doar vorbind deschis despre violență, o vom putea învinge.
Scopul campaniei:
A informa populația despre formele de violență față de femei și a aduce la cunoștința tuturor și fiecăruia că violența ca și fenomen nu poate fi justificată și nu trebuie trecută sub tăcere.
Obiectivele campaniei:
1. Ridicarea nivelului de informare a populației despre diversele forme ale violenței;
2. Ridicarea nivelului de educație în domeniul drepturilor omului care a fost victimă a violenței;
3. Promovarea prototipului ”Devianței pozitive” ca și metodă eficientă de luptă cu autostigmatizarea și discriminarea față de femeile-victime ale violenței, în special față de femeile care trăiesc cu HIV sau sunt vulnerabile la HIV.
Activități și evenimente
Campania de informare ”Nu tăcerii! Nu violenței!”
În cadrul acestei campanii, în Chișinău au fost amplasate 10 bannere cu imaginea a 8 femei care trăiesc deschis cu HIV și care au fost cândva victime ale diverselor forme de violență. Fiecare dintre femei s-a adresat locuitorilor orașului cu mesajul ”Nu tăcerii! Nu violenței”, îndemnând victimele violenței, precum și societatea însăși, să nu mai ascundă și să nu se mai lase intimidate de cazurile de violență.
Expoziția artistică de pictură
În cadrul campaniei, comunitatea femeilor care trăiesc sau sunt vulnerabile la HIV, precum și femei renumite din Moldova, printre care Sanda Diviricean, Ulziisuren Jamsran, Olga Lisnyak și Cristina Țurcan, au participat la un master-class de creare a picturilor artistice. Cele zece tablouri create, precum și pânza de proporții (diptic), pictată doar de femeile care trăiesc cu HIV și au fost victime ale violenței, au fost prezentate la seara de caritate ”Ribbon Gala Award 2016”, care a avut loc la 26 noiembrie curent la Chișinău cu prilejul Zilei Mondiale de combatere SIDA. Banii colectați din vânzarea tablourilor au fost transferați în contul fondului de caritate ”Faptele bune au culoare”. Acțiunea și-a propus drept scop să prezinte prin prisma artei emoțiile și frământările celor care au trecut prin experiența violenței, însă au găsit forțe interioare pentru a merge mai departe, dar și emoțiile și trăirile celor care susțin campania împotriva violenței.
Flashmob în rețelele de socializare
În perioada 11-25 noiembrie, pe rețelele de socializare s-a desfășurat flashmob-ul cu genericul ”End the silence! End the violence!”, ceea ce în traducere înseamnă ”Nu tăcerii! Nu violenței!”. Special pentru acest flashmob au fost tipărite stickere autocolante de diferite mărimi cu aceeași inscripție ”End the silence! End the violence!”. Voluntari, dar și persoane publice, au lipit autocolantele pe ușa organizațiilor nonguvernamentale, precum și pe notebook-uri, agende, tablete și telefoane mobile, iar apoi au fotografiat toate acestea și le-au plasat pe rețelele de socializare cu hashtag-uri analogice, exprimându-și în felul acesta protestul împotriva trecerii sub tăcere a actelor de violență care se produc frecvent și peste tot, îndemnând femeile care sunt supuse violenței să stopeze acest proces, să ceară ajutorul și să se protejeze.
Training-uri și grupuri de suport reciproc
În perioada desfășurării campaniei, reprezentatele Comunității femeilor care trăiesc sau sunt vulnerabile la HIV, au organizat o serie de training-uri și grupuri de suport pentru femei, orientate spre ridicarea nivelului de informare despre formele de violență, modurile de manifestare ale acesteia, precum și metodele de prevenire a actelor de violență. Printre subiectele abordate la grupurile de suport au fost următoarele: mijloacele nonviolente de interacțiune în familie, depășirea traumelor violenței, tipurile și mijloacele de violență, precum și descrierea detaliată a acestora. Scopul acestor training-uri a fost să conștientizeze femeile din grupurile de risc că violența nu poate fi o formă a relațiilor. De asemenea, în cadrul training-urilor li s-a explicat femeilor cum trebuie să se comporte și unde se pot adresa dacă în familie se produce un act de violență.
Spotul social ”Scrisoare către fiica mea”
În preajma Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței, organizația UN Women Moldova a lansat spotul social ”Scrisoare către fiica mea”, în care s-au filmat două activiste ale comunității femeilor care trăiesc sau sunt afectate de HIV, Natalia Nalimova și Natalia Palamari. De asemenea, în spot s-au filmat reprezentante ale păturilor vulnerabile ale populației care au fost supuse violenței. Potrivit conceptului creatorilor, fiecare reprezentantă a unui anumit grup al populației a scris o scrisoare copiilor săi, în care și-a exprimat emoțiile, frământările, speranțele și visele, pornind de la propria experiență de viață. În baza frazelor exprimate în scrisori, a fost creat un scenariu care a stat la baza spotului social ”Scrisoare către fiica mea”. De asemenea, în baza interviurilor înregistrare, au fost lansate spoturi individuale cu fiecare dintre participante.
Campania ”Violența nu are justificare!” s-a desfășurat în perioada 11-25 noiembrie în șase regiuni din Moldova, cu suportul următoarelor organizații: A.O. ”Inițiativa Pozitivă” (Chișinău), CI ”Zdorovoe Budushee” (Tiraspol), Centrul Social Regional pentru persoanele care trăiesc cu HIV ”Împreună pentru Viață” (Comrat), ”Pas cu Pas regiunea Sud” (Cahul), ”Miloserdie” (Tighina), A.O. ”Respirația a doua” (Bălți), Centrul Social Regional pentru persoanele care trăiesc cu HIV ”Viață cu Speranță” (Bălți).
Organizatori: Comunitatea femeilor care trăiesc sau sunt vulnerabile la HIV; Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”.
Cu sprijinul financiar: UN Women Moldova, Rețeaua eurasiatică a femeilor care trăiesc cu HIV/SIDA, Centrul PAS.
Parteneri media: ТВ7, mama.md, locals.md, allmoldova.md