img
Bilanțurile campaniei ”Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale de combatere SIDA 27 Decembrie 2016

 

Pe data de 1 decembrie în lumea întreagă este marcată Ziua Mondială de combatere SIDA. În această zi, toți acei cărora nu le este indiferentă problema HIV/SIDA, își unesc eforturile pentru a combate epidemia, informând populația despre căile de transmitere, îndemnând oamenii să-și cunoască statutul HIV și să manifeste toleranță față de persoanele afectate de epidemie.
În perioada 26 noiembrie – 26 decembrie 2016, Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă” și UNAIDS, prin eforturile conjugate ale membrilor și partenerilor, cu sprijinul financiar al Centrului ”PAS”, Agențiilor ONU, Ambasadei Suediei în Moldova, ”DVV International Moldova”, au desfășurat campania socială ”Te privește! Privește pe fiecare!” cu prilejul Zilei Mondiale de combatere SIDA.

Scopurile campaniei

A contribui la atingerea primului scop al strategiei globale UNAIDS ”90-90-90” către anul 2020, și anume: a motiva populația generală să se testeze la HIV, precum și a desființa stereotipurile despre epidemia în sine și despre persoanele afectate de HIV.

Sarcinile campaniei

1. A motiva populația generală să se testeze la HIV și a ridica nivelul de informare privind profilaxia, căile de transmitere și viața cu HIV.
2. A înființa parteneriate și a consolida eforturile reprezentanților guvernului, societății civile, mediului de afaceri, showbiz-ului, mass-media și ale altor parteneri responsabili pentru implementarea comună a măsurilor de răspuns la epidemia infecției HIV în Republica Moldova.

Elaborarea conceptului campaniei, a scopurilor, sarcinilor și activităților din cadrul campaniei s-a realizat cu participarea nemijlocită a reprezentanților comunității persoanelor care trăiesc cu HIV și a partenerilor Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”. Astfel, în procesul de realizare a activităților și evenimentelor campaniei au fost implicate douăsprezece organizații, inclusiv Centrele Sociale Regionale pentru persoanele care trăiesc cu HIV, fapt ce, la rândul său, va asigura o acoperire geografică extinsă.

Activități și evenimente

 

 

Pe data de 25 noiembrie curent, în incinta Centrului de presă Point.md, a avut loc conferința online organizată cu prilejul Zilei Mondiale de combatere SIDA, la care au participat Ruslan Poverga, directorul general al Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”; Svetlana Plămădeală, coordonatorul UNAIDS în Moldova; Svetlana Popovici, coordonatorul tratamentului antiretroviral în Moldova și Olya Tira, interpretă, finalista proiectului de dans ”Puterea dansului”.

Timp de peste o oră, oaspeții invitați au răspuns în direct la cele mai diverse întrebări adresate de către utilizatorii rețelelor de socializare, discutând căile de transmitere HIV, noul Program Național pentru HIV/SIDA, situația epidemiei în rândul copiilor și, bineînțeles, ”Red Ribbon Gala Awards 2016”. În timpul conferinței online, Olya Tira a promis să facă de sine stătător testul rapid la HIV, îndeplinindu-și cu succes promisiunea.

Acțiunea de informare ”Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!”

În cadrul acestei acțiuni, în câteva orașe din Moldova (Chișinău, Bălți, Comrat, Tiraspol, Râbnița, Tighina) au fost amplasate panouri cu imaginea unor persoane renumite din Moldova printre care Olya Tira, Karizma, Dana Marchitan, Victor Tvorceschi ș.a. Toți aceștia s-au adresat populației cu un mesaj comun ”Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!”. Implicând în acțiunea de informare persoane renumite din diferite domenii, aducem o contribuție substanțială în cultivarea unei atitudini responsabile față de propria sănătatea și față de testarea la HIV; a unei atitudini tolerante față de persoanele care trăiesc cu HIV, contribuind, de asemenea, la reducerea nivelului de stigmă și discriminare în societate. În total în cadrul acestei acțiuni au fost amplasate 31 de panouri (Chișinău, Bălți, Comrat, Tiraspol, Râbnița, Tighina).

6x3_1

6x3_3

6x3_pmr

Acțiunea ”Traseul securității”

”Traseul securității” este o acțiune anuală, care are drept scop informarea populației despre problema HIV/SIDA și promovarea toleranței față de persoanele HIV-pozitive prin intermediul distribuirii materialelor informative și comunicarea cu oameni în locurile publice, în stradă, în transportul public etc. Voluntari și colaboratori ai organizațiilor-membre și partenere din diferite orașe ale Republicii Moldovei, inclusiv din Transnistria, au distribuit în cadrul acestei acțiuni pliante, panglici de culoarea roșie, brelocuri, baloane, explicând concomitent oamenilor aspectele legate de problema HIV/SIDA și îndemnându-i, de asemenea, la o atitudine tolerantă față de persoanele care trăiesc cu HIV.
Acțiunea ”Poartă panglica roșie – manifestă solidaritate!”

Grupul-țintă al acestei acțiuni sunt conducătorii auto cărora colaboratorii și voluntarii organizaților-membre și partenere le propun să aplice pe parbrizul automobilului panglica roșie în semn de solidaritate. Celor care acceptă să participe în felul acesta la acțiune, li se oferă în calitate de cadou odorizante, pliante tematice și brelocuri. Acțiunea poartă un caracter de lungă durată, întrucât majoritatea conducătorilor auto nu dezlipesc panglica roșie pe parcursul întregului an manifestându-și astfel solidaritatea. În cadrul acestei acțiuni am distribuit 14 000 de pliante, 2100 de stickere, 2100 de odorizante, 1600 de panglici și 2200 de brelocuri.

15304178_1469495646413375_3389272174287167747_o

15326266_571678076358454_6718140724827929367_o

15304467_1119644374820310_8238934429573104159_o

Sesiuni informative pentru tineret”

Sesiunile informative pentru tineret sunt o altă activitate devenită deja tradițională pe care o organizăm an de an. În cadrul acestei campanii, în școli și colegii, voluntari și colaboratori ai asociațiilor obștești au petrecut sesiuni informative pe parcursul cărora au informat elevii despre infecția HIV, cum se transmite, cum se pot proteja pe ei înșiși și pe cei dragi. O atenție deosebită a fost acordată aspectelor sănătății sexual-reproductive. Toți participanții au primit în calitate de cadou pliante informative, baloane și panglici roșii ca și amintire. La sesiunile informative care s-au desfășurat în acest an au participat peste 300 de elevi.

Întruniri ale comunităților persoanelor care trăiesc cu HIV

Luând în considerare rolul important al comunității persoanelor care trăiesc cu HIV în combaterea epidemiei HIV, conștientizând, de asemenea, necesitatea dezvoltării potențialului acestei comunități, în câteva orașe din Moldova au avut loc întruniri ale reprezentanților comunității PHS. Subiectul principal pus în discuție în cadrul reuniunilor au fost acțiunile întreprinse, realizate prin eforturile comunității pe parcursul anului 2016, precum și stabilirea priorităților pentru anul 2017.

Mese rotunde

Mai multe mese rotunde cu participarea tuturor părților responsabile și implicate în procesul de combatere a epidemiei HIV s-au desfășurat în cadrul campaniei. Printre cele mai importante care s-au discutat în cadrul meselor rotunde se numără profilaxia infecției HIV, cultivarea unei atitudini pozitive față de persoanele care trăiesc cu HIV, importanța testării la HIV, depășirea stigmei și discriminării, sănătatea sexual-reproductivă și legătura acesteia cu HIV. Datorită acestei acțiuni am reușit să acoperim peste 200 de persoane.

Jocul intelectual IQUIZ

33 de echipe au participat la jocul intelectual IQUIZ pe data de 30 noiembrie curent, cu prilejul Zilei Mondiale de combatere SIDA. Jocul a fost organizat de Asociația jocurilor intelectuale din RM, în parteneriat cu Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”.

Peste 200 de persoane și-au testat în această seară perspicacitatea și orizontul de cunoștințe, răspunzând la cele mai diverse întrebări despre epidemia HIV/SIDA și despre persoanele care s-au confruntat cu ea. Toți participanții au primit în dar materiale informative, precum și o panglică roșie – simbol al toleranței față de persoanele care trăiesc cu HIV. Șase persoane din echipa câștigătoare în turul consacrat zilei de 1 decembrie au primit în dar certificate bănești pentru procurarea electrocasnicelor.

Seara de caritate ”Red Ribbon Gala Awards 2016 ”

Peste trei sute de persoane s-au adunat pe data de 26 noiembrie la seara de caritate ”Red Ribbon Gala Awards 2016”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale de combatere SIDA.
Pentru oaspeții evenimentului festiv, printre care au fost reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, ONU, ai structurilor de stat și sectorului de afaceri, au evoluat: Alex Calancea Band, Karizma, Guz, VIola, Olya Tira, precum și finaliștii proiectului ”Puterea dansului”. Sub aplauzele spectatorilor, au foste premiați cei trei câștigători ai concursului de articole studențești pe tema: ”HIV: te privește, privește pe fiecare!”, precum și trei câștigători ai concursului istoriilor de viață ”A trăi cu semnul +”. În pauzele dintre discursurile oficiale și premiere, toți doritorii au avut posibilitatea să vadă expoziția fotografică ”A trăi cu semnul+”, precum și expoziția de articole hand-made, confecționate de deținuții care își ispășesc pedeapsa și rezidenții Comunității Terapeutice ”Viața Nouă”. Momentul culminant al serii a fost desemnarea Olyei Tira în calitate de Ambasadoare a Panglicii Roșii în Moldova. Renumita interpretă a preluat astfel ștafeta acestui titlu de la DARA, care timp de cinci ani a depus eforturi considerabile pentru a lupta cu stigma și discriminarea față de persoanele care trăiesc cu HIV.

De asemenea, în această seară au fost lansate în premieră două spoturi sociale: ”Statutul meu nu este un secret”, în care s-au filmat 20 de persoane care trăiesc cu HIV fără a-și ascunde statutul și ”Faptele bune au culoare”, la care au participat reprezentanții sectorului comercial și partenerii fondului cu același nume.
Datorită contribuției fiecărui participant al serii de caritate, organizatorii au reușit să colecteze o sumă în valoare de 53690 de lei, care va fi depusă în contul fondului de caritate ”Faptele bune au culoare” pentru a sprijini mamele HIV-pozitive.

app_7459

alp_1357

alp_1946

alp_2318

Organizatori: Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă” și UNAIDS;

 

Sub egida: Ministerului Sănătății; Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei; Ministerului Justiției; Ministerului Afacerilor Interne;
În parteneriat cu proiectul ”Puterea dansului”

Cu sprijinul financiar al Centrului PAS, Agențiilor ONU, Ambasada Suediei în Moldova, DVV International Moldova.

Parteneri media: ТВ7, N4, TVR; locals.md, allmoldova, simpals, e-sanatate; журналы VIP Magazin, Splendid, Sanatate.

Parteneri regionali: Asociațiile Obștești ”Centrul Regional pentru Politici Comunitare”, ”Generația cu Inițiativă”, ”Viața Nouă”, ”Mamele pentru Viață”, ”Respirația a doua”, ”Zdorovoe Budushee”, ”Triniti”, ”Miloserdie, ”Credința Nord”, ”Pas cu Pas regiunea Sud”, ”Adolescentul”, ”Genderdoc-М”, ”Reforme medicale”, ”Prezent și viitor”, CSR ”Împreună pentru viață” (Comrat), CSR ”Renașterea” (Chișinău), CSR ”Viață cu speranță” (Bălți), CSR pentru PHS (Tiraspol).

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md