În perioada 31 martie – 1 aprilie curent, la Vadul lui Vodă s-a desfășurat ședința de lucru follow-up ”Creșterea ratei de acoperire și includere în farmacoterapia cu metadonă”, organizată de către Asociația Obștească ”Viața Nouă”, în comun cu Dispensarul Republican de Narcologie, cu sprijinul financiar al Centrului PAS.
La ședință au participat peste 50 de persoane, printre care reprezentanți ai instituțiilor penitenciare, ai Dispensarului Republican de Narcologie, medici – narcologi din întreaga republică, precum și reprezentanți ai UNAIDS și UNODC.
Participanților la reuniune li s-a prezentat un rezumat al Protocolului clinic național privind farmacoterapia cu metadonă, o analiză a rezultatelor anului 2015, precum și obiectivele pentru anii 2016 – 2017 în contextul aderenței, extinderii și includerii în FTM. De asemenea, participanților li s-au prezentat rezultatele studiului ”Cost-eficiența ARV/TSM/PSS în Moldova”, prezentat la cea de-a V-a Conferință Internațională HIV/SIDA. În cadrul întâlnirii, participanții au discutat mecanismul eliberării metadonei și asigurarea durabilității farmacoterapiei cu metadonă în Republica Moldova.
Comentează Ruslan Poverga, președintele Asociației Obștești ”Viața Nouă”: ”Ideea principală a ședinței desfășurate s-a bazat pe următoarele repere: În primul rând, din fericire, demonizarea farmacoterapiei cu metadonă a rămas în trecut. Cel de-al doilea moment – toți înțeleg foarte bine, inclusiv medicii, că farmacoterapia cu metadonă nu se rezumă la simpla eliberare a medicamentului, ci reprezintă un program complex constituit dintr-un pachet întreg de servicii. Dacă acesta este folosit corect, pacientul își poate reface pas cu pas viața, aflându-se în programul FTM. În sfârșit, cel de-al treilea reper – dacă tindem spre eficiența tratamentului cu metadonă, trebuie să asigurăm o abordare multidisciplinară care presupune o interacțiune calitativă și eficientă între medici, psihologi, asistenți sociali și societatea civilă”.