În jur de 200 de persoane din cele patru Centre Sociale Regionale pentru persoanele care trăiesc cu HIV, inclusiv din Transnistria, au participat la studiul privind nivelul de informare în contextul sănătății sexual-reproductive. Studiul a fost realizat de către specialiștii Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă” în cadrul proiectului ”Fortificarea potențialului organizațiilor active în sfera HIV în planificarea, realizarea și monitorizarea serviciilor oferite în domeniul sănătății și drepturilor sexuale și reproductive pentru PHS și PUD”.
Studiul s-a axat pe trei categorii-țintă de respondenți: persoane care trăiesc cu HIV, utilizatori de substanțe psihoactive și femei co-dependente.
Analizând rezultatele sondajului, s-a constatat că 80 la sută dintre respondenți știu ce reprezintă sănătatea sexuală. În același timp, semnificația conceptului de ”sănătate reproductivă” s-a dovedit a fi familiară doar la 48 la sută dintre respondenți.
În ultimele trei luni, 82 la sută din cei intervievați au beneficiat de unul dintre următoarele servicii: activități de grup, consultație de la egal la egal, consultația psihologului, consultația lucrătorului social, însoțire la alți specialiști din afara organizației. Cele mai solicitate sunt activitățile de grup, la care au participat aproape 83 la sută dintre respondenți. În același timp, în cea mai mică măsură respondenții au recurs la serviciile de însoțire către alți specialiști din afara organizației, și anume 50 la sută.
La întrebarea ”Cât de des ați vrea să beneficiați de consultația de la egal la egal?”, majoritatea (56%) au răspuns ”la necesitate”; 16,5 la sută ar vrea să beneficieze de acest tip de serviciu de trei ori și mai mult pe săptămână, iar 8,3 la sută – zilnic. La aceeași întrebare, dar cu referire la serviciile psihologului, peste 65 la sută au răspuns ”la necesitate”; aproape 17 la sută – de 2-3 ori pe săptămână și 5,9 la sută s-ar consulta zilnic.
În opinia majorității celor intervievați (53,7%), în cea mai mare măsură a avut atribuție la sănătatea sexual-reproductivă serviciul ”de la egal la egal”, urmat apoi de serviciile psihologului (49,2%), activitățile de grup (46,3%) și consultația lucrătorului social (40,2%).
Peste 56 la sută din cei intervievați consideră serviciile privind sănătatea sexual-reproductivă foarte importante și doar 1,1% – absolut nesemnificative. În același timp, 4 la sută dintre respondenți au recunoscut că nu sunt deloc informați în domeniul sănătății sexual-reproductive. Pe de altă parte, 40 la sută au afirmat că sunt pe deplin informați.
Comentează Ruslan Poverga, președintele Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”: ”Noi am realizat un sondaj similar în anul 2013, rezultatele de atunci fiind descurajatoare. Oamenii în general nu înțelegeau ce presupune sănătatea sexual-reproductivă (SSR), nu utilizau servicii aferente acestei sfere. Datele de care dispunem acum dovedesc că situația s-a schimbat în bine. Oamenii au o înțelegere clară despre ceea ce reprezintă sănătatea sexuală, deși deocamdată nu prea realizează ce este sănătatea reproductivă. Pentru noi acesta este un imbold și un pretext în plus să lucrăm mai mult în această direcție. Este de apreciat faptul că oamenii recunosc importanța și impactul serviciilor SSR. De asemenea, este deosebit de important că lucrătorii de la egal la egal continuă să dețină un rol-cheie în prestarea acestui tip de servicii. Pentru noi în general este important să ne aducem contribuția la dezvoltarea serviciilor în sfera SSR, cel puțin, din două motive: calea principală de transmitere a infecției HIV în țara noastră este cea sexuală. În plus, noi ne propunem să reducem la zero transmiterea HIV de la mamă la copil. De aceea oamenii trebuie informați despre planificarea familia, metodele de contracepție ș.a.m.d. ”.