Pe data de 29 aprilie curent, în incinta Centrului Comunitar ”Pas cu Pas” Chișinău, s-a desfășurat trainingul pentru viitorii traineri în cadrul proiectului ”DVV International Moldova” cu genericul ”Instruirea nonformală și mentoratul pentru integrarea reușită a grupurilor vulnerabile ale populației”.
La training au participat colaboratori ai Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă” care activează în instituțiile penitenciare, colaboratori care, la rândul lor, vor instrui deținuții în teren. Toate aceste acțiuni sunt orientate spre creșterea gradului de competitivitate a deținuților pe piața muncii, precum și spre ridicarea nivelului de informare cu privire la maladiile social-periculoase și la comportamentul ce implică riscuri în mediul unde acest tip de comportament presupune cele mai grave consecințe.
”Trainingul a fost foarte interesant, iar planul de lucru în sine a fost destul de consistent. Totul a fost simplu, clar și accesibil. Pentru mine personal am revizuit și am reconsiderat multe momente, în special în ceea ce ține de motivație. Sunt încredințat că ne va reuși totul!”, și-a împărtășit impresiile unul dintre participanții proiectului, Serghei Malâhin, lucrător social din cadrul Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”.
”Mie mi-a plăcut! Proiectul este nou pentru noi și, în opinia mea, unul care are foarte multe perspective. Scopul nostru este să instruim băieții care își ispășesc pedeapsa în detenție în ceea ce ține de principiile activității unui trainer ”de la egal la egal”. Aceasta este și complicat, și simplu în același timp. Avantajul proiectului este că băieții care vor primi la încheierea cursului certificat, vor putea să se angajeze la serviciu, inclusiv în organizația noastră”, ne-a mărturisit Svetlana Paniș, lucrător social din cadrul Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”.
Potrivit lui Constantin Cearanovschi, expert și moderator al trainingului, conducătorul departamentului pentru lucrul cu tinerii din cadrul Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”, scopul primordial al trainingului și al proiectului în sine este să ofere posibilitate voluntarilor din IP să-și asume anumite responsabilități, să devină mentori pentru alții și să transmită cunoștințe și informație corectă și veridică.
”Suntem în proces de pregătire a unui ghid pentru consultanții ”de la egal la egal” care le va ajuta să informeze mai eficient oamenii despre aspectele HIV/SIDA, tuberculoză, hepatite virale, dependențe, programe de reducere a riscurilor, sănătate sexual-reproductivă și multe altele. În scurt timp colaboratorii instruiți vor instrui la rândul lor voluntarii din teren, iar cei mai buni dintre ei vor avea posibilitatea să activeze în cadrul organizației noastre după încheierea proiectului”, a conchis Constantin.