Toți cei opt absolvenți ai Comunității Terapeutice „Catharsis” din Penitenciarul Nr.9 – Pruncul se află astăzi în libertate. După eliberare, foștii rezidenți ai Comunității și-au construit o viață nouă, fără droguri și fără crime. Aceștia s-au întors în familiile lor, sunt astăzi angajați în câmpul muncii, fac voluntariat și îi ajută pe semenii lor să facă față la aceleași greutăți.
Timp de doi ani, 27 de deținuți din Moldova, fiecare cu o istorie personală de consum de droguri, au parcurs programul de reabilitare în Comunitatea Terapeutică „Catharsis”, un proiect revoluționar pentru sistemul penitenciar din țară.
Programul de reabilitare include un program acreditat pentru depășirea dependenței chimice „12 pași”, subiecte de cultură generală, dezvoltare personală, etică, studierea limbilor străine și dezvoltarea abilităților sociale. În afară de cunoștințe și abilități, rezidenții comunității pot învăța diferite profesii și pot fi angajați în câmpul muncii.
Activitatea Comunității este asigurată de trei angajați ai Penitenciarului Nr.9, alături de patru angajați și unsprezece voluntari din A.O. „Inițiativa Pozitivă”. Printre aceștia, psihologii organizației și foști deținuți, care își împărtășesc experiența, în calitate de consultanți de la egal la egal. În acest sens, Penitenciarul nr.9 cumpără servicii de la A.O. „Inițiativa Pozitivă”, o practică absolut nouă în Republica Moldova.
Conform statisticilor, rata recidivei la noi în țară este de peste 50 la sută. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă, deoarece foștii deținuți nu sunt pregătiți pentru viața din libertate.
Comunitatea Terapeutică „Catharsis” este un proiect comun al Ministerului Justiției al RM, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Penitenciarului № 9 – Pruncul şi Pompidou Group al Consiliului Europei, în parteneriat cu Asociația Obștească “Inițiativa Pozitivă”.
Autor: Dan Erușevschi