img
Comunitatea Terapeutică ”Viața Nouă”: Cum funcționează? 05 Septembrie 2016

Deja de peste zece ani în Anenii Noi există un loc unde oamenii se recuperează de dependența narcotică și alcoolică. Unii rămân acolo pentru al doilea an, alții pleacă înainte de termen, însă absolut toți se schimbă. La cele mai frecvente întrebări cu privire la reabilitare răspunde Vladimir Dodon, coordonatorul programului de reabilitare în baza comunității terapeutice și a comunității ”Viața Nouă” însăși.

 

Ce este o comunitate terapeutică?

Comunitatea Terapeutică (CT) este un loc unic pentru recuperarea de dependența narcotică și/sau alcoolică, care se află în comuna Beriozchi, raionul Anenii Noi. Reabilitarea în cadrul CT reprezintă un tratament care se realizează în conformitate cu o anumită metodologie. Unicitatea acestui tratament rezidă în faptul că rolul principal nu îl dețin colaboratorii, ci rezidenții înșiși, iar recuperarea se produce la nivel fizic, psihologic, social și spiritual.

În ce constă programul de reabilitare?

Programul de reabilitare este constituit din trei etape, fiecare având un rol specific: prima etapă durează maxim trei luni din momentul înrolării în program. Printre sarcinile acestei etape se numără dezvoltarea practicilor de conduită care corespund regulilor și principiilor CT (construirea unor relații bazate pe încredere în colectiv, dezvoltarea abilităților de comunicare constructivă cu alți rezidenți aflați în program). Persoana înrolată în programul de reabilitare trebuie să respecte regimul zilei și să-și asume responsabilitatea pentru realizarea sarcinilor din planul său individual, elaborat în comun cu managerul de caz. Sarcinile pot fi variate, luându-se în considerare individualitatea și esența persoanei concrete.

Prima etapă este urmată de o vacanță de trei zile, menită să-i ofere omului posibilitatea de a-și înnoi motivația lăuntrică și de a-și revizui principiile, astfel încât să se implice în noua etapă cu gânduri, sarcini și scopuri noi. De asemenea, pe parcursul acestei mini-vacanțe, persoana își poate soluționa anumite probleme cotidiene, să-și revadă familia, să se îngrijească de sănătate.

Cea de-a doua etapă a programului diferă de cea inițială. La această etapă rezidentul, în afară de realizarea strictă a sarcinilor și responsabilităților sale, participă activ la toate activitățile individuale și de grup. Către acest moment, persoana trebuie să fi înțeles foarte clar că propria sa conduită reprezintă un model de urmat pentru alți rezidenți. Această etapă durează trei luni după revenirea din vacanță.

Ce trebuie să fac pentru a fi acceptat în CT?

Pentru a deveni rezident al CT, persoana trebuie, înainte de toate, să vină cu dorința fermă de a-și schimba cardinal viața. Și, bineînțeles, trebuie să vină la noi, adică la Centrul Comunitar ”Pas cu Pas”. Oricare alte metode violente, forțate nu funcționează. Pentru a identifica sau a forma motivația corectă la potențialul rezident, există o etapă pregătitoare. De regulă, aceasta variază ca și durată între una-trei săptămâni. Pe parcursul acestei perioade cu persoana respectivă lucrează diferiți specialiști din cadrul organizației ”Viața Nouă”. Aceștia determină în comun nivelul motivației, îi explică instrumentele programului, stabilesc starea de sănătate a potențialului rezident. Nu este un secret că utilizarea de droguri este un comportament ce implică riscuri, de acea noi atragem o atenție deosebită referirii la serviciile de testare la HIV, tuberculoză, hepatite, precum și testării la infecțiile transmisibile sexual.

IMG_6128

IMG_8391

Din ce este constituită o zi în cadrul CT?

Există un regim strict al zilei care include timp pentru activități de grup (grupuri de suport reciproc, sesiuni informative, cercul sincerității, terapia prin artă), pentru muncă (menținerea ordinii în casă, în curte, în grădină, în gospodărie etc.). De asemenea, este prevăzut timp pentru dezvoltare personală (lectură, completarea ”agendei sentimentale”, realizarea sarcinilor din planul individual), timp pentru consultația cu specialiștii (managerul de caz, psihologul, asistentul social, juristul) și timp personal (comunicare liberă, practicarea sportului, odihna). În zilele de odihnă se acordă mai mult timp activităților recreative (fotbal, tenis de masă, pescuit, vizionarea filmelor artistice, jocuri de masă).

Pentru ce poate fi exclus un rezident din cadrul CT?

Pentru ca rezidentul să fie exclus din program, acesta trebuie să se străduiască bine. De regulă, excluderea din program este o măsură extremă. Excluderea este condiționată de neacceptarea cronică, conștientă a valorilor CT și a valorilor celorlalți rezidenți. Spre exemplu, eu am fost cândva exclus din program din cauza fumatului. Totuși nu am fost exclus deodată. Cu mine s-a discutat serios și mi s-a explicat că dorința mea de a fuma este alegerea mea, însă programul prevede o luciditate absolută și dacă incidentul se va repeta, prin conduita mea eu expun conștient colectivul, și în particular pe acei care se străduiesc din răsputeri și luptă cu acest viciu, pericolului.

Există oare metode de stimulare pentru rezidenții care își împlinesc bine lucrul?

Stimulările sunt diferite, în dependență de necesitățile individuale. Spre exemplu, la unul dintre grupurile de suport, în prezența tuturor, se menționează meritele rezidentului respectiv. Succesele rezidentului pot fi scoase, de asemenea, în evidență, în cadrul unei consultații individuale. De asemenea, rezidentului i se poate oferi posibilitatea de a deveni un mentor pentru un alt rezident, acordându-i acestuia din urmă ajutor și împărtășind cu el propria sa experiență. O altă oportunitate este posibilitatea de a finisa în regim extern programul de reabilitare.

IMG_6190
IMG_6274

Cine și cum stabilește dacă persoana într-adevăr s-a recuperat și este pregătită pentru o viață independentă în afara CT?

Luând în considerare faptul că pe parcursul întregului program cu rezidentul se lucrează în cadrul planului individual, care are scopuri și sarcini concrete, încadrate în limite temporale, iar procesul determinării succesului sau insuccesului este foarte transparent și clar atât managerului, cât și rezidentului, fiecare rezident, conducându-se de înțelegerea sa interioară, poate decide pentru sine însuși fie să finiseze înainte de termen programul, fie, dimpotrivă, să-l prelungească. Aceasta se discută cu managerul de caz. Este de menționat că opinia rezidentului întotdeauna este luată în considerare.

Cum se procedează în cazul când pe parcursul programului de reabilitare rezidentul se îmbolnăvește sau în familia lui se produce o tragedie? I se permite să plece?
Când este vorba despre o răceală banală, totul se soluționează în cadrul CT. În cazul unei situații mai complicate, apelăm la serviciile specialiștilor, iar la necesitate rezidentul este spitalizat și după ce își rezolvă toate problemele de sănătate, revine în program. Dacă în familia rezidentului se produce o tragedie, noi îi mergem în întâmpinare și îi permitem să plece pentru câteva zile pentru a rezolva problema.

Care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecte rezidentul, aflându-se în CT?

Să respecte regulamentul CT, regimul zilei, să depună eforturi în vederea realizării sarcinilor din planul individual și să corespundă tuturor cerințelor la toate etapele programului de reabilitare. Este important ca rezidentul să se străduiască din răsputeri, să fie deschis și sincer, iar atunci când cere ajutor, să-și recunoască atât victoriile, cât și eșecurile.

IMG_0599

IMG_2339
IMG_2384

IMG_6156

Cât trebuie să achite rezidentul pentru aflarea sa în CT?

Noi existăm din contul activității noastre de întreprinzător (vindem lactate și carne) și al donațiilor benevole, inclusiv de la rudele rezidenților. Adeseori echipa colaboratorilor noștri acoperă benevol anumite cheltuieli ale CT. De asemenea, rezidenții de succes ne sprijină până la încheierea programului. Deocamdată, nimănui nu i s-a refuzat ajutorul din cauza lipsei de mijloace financiare.

După încheierea reabilitării, ce servicii poate accesa rezidentul pentru a-și menține starea de trezie?

Pe lângă relațiile neformale, care dețin un rol-cheie în menținerea stării de trezie, noi dezvoltăm și alte tipuri de servicii pentru rezidenții care au finisat programul. La Chișinău activează Centrul Comunitar de zi ”Pas cu Pas”, unde fiecare rezident care a finisat programul poate primi întotdeauna ajutor și unde i se vor crea condiții să poată ajuta pe alții. După încheierea programului, rezidentul poate apela la specialiștii noștri cu orice întrebări pentru realizarea eficientă a planurilor sale (managerul de caz, psiholog, asistent social și jurist). De asemenea, fostul rezident poate participa la activitățile de grup, poate veni în ajutorul altor oameni, adoptând astfel o poziție civică social-utilă.

De ce reabilitarea în cadrul CT este una dintre cele mai eficiente metode de recuperare?

Reabilitarea în cadrul CT este una dintre cele mai eficiente metode, dar, în același timp, una dintre cele mai complicate metode de vindecare de dependență. Ea se deosebește de alte abordări ale tratamentului prin faptul că metoda fundamentală de tratament este comunitatea însăși, și anume oamenii și atmosfera pe care o creează aceștia.

Toți acești factori împreună facilitează vindecarea emoțională și comportamentul social, întrucât toți participanții comunității (colaboratorii și pacienții) creează mediul de instruire socială. Recuperarea se produce prin interacțiunea cu semenii, prin auto-ajutor și ajutorul reciproc în cadrul procesului de instruire.
Dificultatea constă în faptul că acest proces se desfășoară 24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână și, după încheierea reabilitării – întreaga viață.

Date statistice

 

• Din anul 2005 până în prezent, de serviciile CT au beneficiat 298 de persoane, 48 dintre care au parcurs programul de reabilitare în mod repetat.

• Vârsta medie a rezidenților CT este de 25-35 de ani.

• Reabilitarea în cadrul CT poate fi parcursă de către 15 persoane concomitent. În prezent suntem în căutarea posibilităților pentru extinderea activității, inclusiv posibilitatea schimbării locației. Visăm la un teren cu o suprafață de 15-20 hectare de pământ, cu iaz, pădure, loc pentru dezvoltarea unei afaceri sociale și un centru de instruire.

Dacă dumneavoastră sau cineva dintre apropiați, prieteni sau rude s-a confruntat cu problema dependenței narcotice și/sau alcoolice și ați dori să parcurgeți reabilitarea în cadrul Comunității Terapeutice ”Viața Nouă”, contactați-ne la numărul de telefon: +373 22 66 00 65 sau vizitați-ne pe adresa: Moldova, or. Chișinău, str. Independenței 6/2.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md