Perioada implementării: 25 aprilie – 25 mai 2015
Orașele în care se vor desfășura evenimentele campaniei: Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender, Râbnița, Cahul, Comrat, Florești, Soroca, Ungheni.
Scopul campaniei: Creșterea nivelului de informare, responsabilitate socială și toleranță a populației vis-a-vis de problema HIV/SIDA în Republica Moldova.
Obiective:
1. Creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației cu privire la maladia HIV/SIDA.
2. Contribuirea la procesul de reducere a stigmatizării și discriminării asociate cu persoanele HIV – pozitive și ridicarea nivelului de atitudine tolerantă față de acestea.
3. Contribuirea la procesul de mobilizare a resurselor financiare locale prin responsabilitatea socială a reprezentanților sectorului de afaceri, inclusiv cel privat, precum și reprezentanților comunității.
Descrierea evenimentelor campaniei:
Conceptul campaniei „Statutul meu nu este un secret”, mesajul ei, activitățile și planul de lucru au fost elaborate, aprobate și urmează a fi implementate pe întreg teritoriul Republicii Moldova în comun de către membrii și partenerii A.O. „Inițiativa Pozitivă” și anume: Centrele Sociale Regionale pentru persoanele care trăiesc cu HIV (Chișinău, Bălți, Comrat), A.O. „Viața Nouă” (Chișinău, Soroca, Anenii Noi, Ungheni), A.O. „Zdorovoe Budushee” (Tiraspol), A.O. „Miloserdie” (Bender), A.O. „Triniti” (Râbnița), A.O. „Pas cu Pas, Regiunea Sud”(Cahul), A.O.” Credinta Nord”(Florești).
1. Campania social-informativă „Statutul meu NU este un secret”
Scopul campaniei de informare „Statutul meu NU este un secret” este de a forma în conștiința societății înțelegerea cu privire la inadmisibilitatea stigmatizarii și discriminarii persoanelor HIV – pozitive, crearea unor atitudini pozitive față de aceste persoane, care, ca și toți ceilalți, au familii, copii sănătoși și un serviciu.
În cadrul campaniei vor fi imprimate 49 panouri stradale pentru plasarea ulterioară a acestora în 6 orașe mari ale republicii (24 în Chișinău, și câte 3-5 în regiunile: Bălți, Comrat, Cahul, Tiraspol, Bender, Râbnița), în care persoanele HIV – pozitive vor vorbi deschis despre statutul lor și vor îndemna societatea la toleranță. 9 reprezentanți ai comunității persoanelor care trăiesc cu HIV au participat în această campanie, 4 din Ucraina și 5 din Republica Moldova. În acest mod, sperăm să inspirăm și să sprijinim persoanele HIV – pozitive din Republica Moldova în lupta împotriva stigmatizării personale.
Prin intermediul acestei campanii, care este în esență un pas al pacienților cu HIV către societate, ne propunem, de asemenea, să îndemnăm oamenii din țara noastră să manifeste o atitudine tolerantă și să accepte oamenii ale caror vieți sunt afectate de HIV/SIDA.
2. Conferință de presă tematică
În cadrul campaniei va fi organizată și desfășurată o conferință de presă tematică cu participarea oficialilor și reprezentanților Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ambasadoarei Bunăvoinței/Panglicii Roșii în Moldova – cântăreața DARA, precum și activiștii HIV – pozitivi care au participat ca față a campaniei „Statutul meu nu este un secret” și alții. Jurnaliștii vor avea posibilitatea de a obține informații cu privire la situația epidemiei HIV în Republica Moldova de la primele sursele oficiale, precum și de a comunica cu persoanele HIV – pozitive cu statut deschis.
3. Аcțiunea „Traseul siguranței”
„Traseul siguranței” – este un eveniment anual care are drept scop informarea populației despre problema HIV/SIDA și promovarea unei atitudini tolerante față de persoanele HIV -pozitive prin distribuirea materialelor informative și comunicarea directă cu oamenii în locuri publice, străzi, transport public etc.
Voluntarii și colaboratorii organizațiilor comunitare din mai multe orașe ale Moldovei, inclusiv Transnistria, în aceeași uniformă cu simboluri tematice, vor distribui pliante, panglici roșii, vor aplica stichere sub formă de panglică roșie și vor vorbi oamenilor despre problema HIVSIDA, îndemnându-i să manifeste o atitudine tolerantă față de persoanele HIV – pozitive.
Pentru acțiunea dată vor fi imprimate pliante, stichere în formă de panglică roșie, vor fi achiziționate baloane cu contur de panglică roșie și aromatizatoare de interior pentru automobile. Fiecare echipă va primi câte o urnă mica pentru donații ca activiștii prin intermediul informării populației concomitent să motiveze oamenii să participe direct în lupta împotriva epidemiei.
4. Acțiunea ”Poartă panglica roșie – manifestă solidaritate”
O mie de stichere mari și mici, în formă de panglică roșie vor fi distribuite și lipite în orașele unde se vor desfășura evenimentele campaniei „Statutul meu NU este un secret”. Al patrulea an consecutiv, acest eveniment încurajează agenții comerciali și persoanele fizice să dea dovadă de solidaritate și să poarte o panglică roșie pentru a maximiza vizibilitatea și promovarea acestui simbol. Drept rezultat al manifestării solidarității și implicării partenerilor comerciali, panglică roșie va apărea în vitrinele magazinelor. De asemenea, stichere în formă de panglică roșie vor fi lipite pe mașinile de taxi și maxi-taxi atît cele din Chișinău, cât și din alte alte orașe ale republicii, propunându-se și șoferilor simpli să ia parte la acțiune. În plus, spre captarea atenției publicului larg sunt planificate un șir de acțiuni de iluminare a clădirilor cu lumini roșii și alte mijloace vizuale disponibile.
5. Acțiunea „Aprinderea lumânărilor în amintirea victimelor răpuse de HIV/SIDA”
În a treia duminică a lunii mai, la ora 19.00, ca punct culminant al activităților de informare a populației pe străzile orașului, va fi organizată tradițional acțiunea „Aprinderea lumânărilor în amintirea persoanelor decedate din cauza HIV/SIDA”. În memoria celor decedați de SIDA vor fi aprinse lumânări, iar în semn de speranță pentru viitor și sprijin celor care trăiesc cu HIV – vor fi lansate lampioane zburătoare de culoare roșie. Această acțiune va avea loc simultan, astfel încât lampioanele zburătoare vor fi lansate către cer în toate orașele la aceeași oră.
6. Sesiune de informare pentru tineret
În timpul perioadei desfășurării campaniei vor avea loc sesiuni tradiționale de informare în școli și instituțiile de învățământ pentru ridicarea nivelului de informare în domeniul transmiterii HIV, metodele de protecție, precum și motivarea tineriilor să ducă un stil de viață sănătos.
Va continua practica de succes din anii precedenți în desfășurarea unor astfel de sesiuni de informare chiar de către persoanele HIV –pozitive, care în timpul sesiunii la un moment dat își deschid/dezvăluie statutul său. Acest lucru crește semnificativ nivelul de încredere în rândul tinerilor cu privire la informațiile relatate, precum și contribuie la creșterea nivelului de toleranță pentru persoanele care trăiesc cu HIV, datorită posibilității de comunicare directă cu aceste persoane.
7. Instruiri/training-uri pentru voluntarii și activiștii HIV – pozitivi
Sunt planificate spre desfășurare un șir de instruiri/mini training-uri pentru voluntarii și activiștii HIV-pozitivi. Instruirea are ca scop – ridicarea nivelului de cunoștințe în domeniul drepturilor omului, implicare semnificativă și participarea reprezentanților comunității în procesul de luare a deciziilor, precum și creșterea nivelului de motivare pentru ocuparea unei poziții social-active.
8. Mese Rotunde tematice
În cadrul campaniei sunt planificate spre organizare Mese Rotunde tematice cu participarea tuturor celor responsabili și părților implicate în lupta împotriva epidemiei HIV/SIDA.
9. Eveniment de caritate „Faptele bune au culoare”
În acest an, în ajunul Zilei Internaționale de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA, A.O. „Inițiativa Pozitivă” și revista “VIP Magazin” vor organiza în comun un eveniment de caritate cu genericul: „Faptele bune au culoare”.
Scopul evenimentului – de a implica în campanie persoanele cunoscute și proeminente ale societății, de a atrage atenția opiniei publice la problema HIV/SIDA, precum și de a înrola sprijinul sectorului privat în lupta împotriva HIV în Republica Moldova prin implicarea unor noi parteneri de afaceri în campania de responsabilitate socială și de strângere de fonduri „Faptele bune au culoare”.
“VIP Magazin”, ca partener media al campaniei „Faptele bune au culoare”, va oferi platforma activității sale, și anume aniversarea de 11 ani de muncă, pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA, acordând evenimentului un caracter caritabil și social. Platforma VIP Magazin este constituită din politicieni, muzicieni, oameni de afaceri și persoane publice care vor contribui financiar la această campanie prin achiziționarea unui bilet la eveniment. Toate fondurile colectate vor fi transferate în contul special al campaniei „Faptele bune au culoare”.
Se planifică că în cadrul evenimentului vor participa aproximativ 200-250 de persoane. Luând în considerație nivelul evenimentului, precum și statutul participanților, se preconizează că acest eveniment va provoca un mare interes printre colaboratorii mass-media, care la rândul său vor extinde aria de acoperire a populației atât cu informații în domeniul HIV, cât și apeluri la toleranță și implicare personală în lupta împotriva epidemiei.
Campania „Faptele bune au culoare”, are ca scop colectarea de fonduri pentru lupta împotriva HIV/SIDA în Republica Moldova. Unicitatea acestei campanii este că donația va fi făcută de către oamenii obișnuiți, care vor cumpăra anumite bunuri și servicii marcate cu un simbol special – o panglică roșie stilizată. Astfel, atunci când cumpărați un produs cu simbolul „panglică roșie”, partenerii de afaceri transferă până la 8% din prețul acestor produse pe contul special al A.O. “Inițiativa Pozitivă”, fonduri predestinate pentru a ajuta persoanele afectate de epidemia HIV/SIDA.
Campania dată reprezintă cea mai bună practică din regiune de a atrage reprezentanții sectorului de afaceri și celui privat, reprezentanți care se asociază cu cei care luptă cu HIV, care se conduc după principiile toleranței și îi tratează ca egali pe persoanele care trăiesc cu HIV.
10. Acoperire mass-media
Pentru acoperirea maximă cu privire la evenimentele campaniei de către reprezentanții mass-media este planificat dezvoltarea unui media plan, care va include în sine participarea la diferite programe, conferințe de presă și noutăți în care vor fi descrise/discutate evenimentele campaniei.
În plus, se preconizează producerea unui spot video, cu caracter social, tematic, care va fi furnizat spre difuzare pe canalele naționale și locale de televiziune.
11. Tabelul evenimentelor campaniei, cu indicarea timpului și locului desfășurării:
Evenimentul Data/perioada desfășurării Locul desfășurării
1. Campania social-informativă „Statutul meu nu este un secret” 25 aprilie – 25 mai Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat, Tiraspol, Bender, Râbnița, Ungheni
2. Conferință de presă 14 mai (preliminar) Chișinău
3. Acțiunea „Traseul securității” 17 mai Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul, Tiraspol, Bender, Râbnița, Florești, Soroca.
4. Acțiunea ”Poartă panglica roșie – manifestă solidaritate” 10 – 17 mai Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul, Tiraspol, Bender, Râbnița, Florești, Soroca.
5. Acțiunea „Aprinderea lumânărilor în amintirea victimelor răpuse de HIV/SIDA” 17 mai Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul, Tiraspol, Bender, Râbnița, Florești, Soroca.
6. Sesiune de informare pentru tineret 1 – 20 mai Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul, Tiraspol, Bender, Râbnița, Florești, Soroca.
7. Instruiri/training-uri pentru voluntarii și activiștii HIV – pozitivi 1 – 20 mai Chișinău, Bălți, Comrat, Soroca
8. Mese Rotunde tematice 1 – 20 mai Chișinău, Tiraspol
9. Eveniment de caritate „Faptele bune au culoare” 17 mai Chișinău
10. Acoperire mass-media 11 – 17 mai Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul, Tiraspol, Bender, Râbnița.
12. Partenerii și donatorii campaniei “Statutul meu NU este un secret”
Campania “Statutul meu NU este un secret” este organizată de către A.O. “Inițiativa Pozitivă”.
În comun cu: Centrele Sociale Regionale pentru persoanele care trăiesc cu HIV (Chișinău, Bălți, Comrat), A.O. „Viața Nouă” (Chișinău, Soroca, Anenii Noi, Ungheni), A.O. „Zdorovoe Budushee” (Tiraspol), A.O. „Miloserdie” (Bender), A.O. „Triniti” (Râbnița), A.O. „Pas cu Pas, Regiunea Sud”(Cahul), A.O.” Credinta Nord”(Florești).
În parteneriat cu: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei
Cu suportul financiar al: Centrului PAS (în cadrul implementării programului Fondului Global), UNAIDS (finantat de Guvernul Suediei), OMS.