Perioada desfășurării: 13 mai – 13 iunie 2016
Organizator: Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”
În parteneriat cu: UNAIDS Moldova
Cu susținerea: Munisterului Sănătății; Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Justiției și Ministerului Educației.
Cu suportul financiar al: Agențiilor ONU și Centrului PAS.
Parteneri media: TV7, Simpals.com
Conceptul campaniei sociale: ”Te privește! Privește pe fiecare!”, evenimentele și planul realizării acestora au fost elaborate, coordonate și urmează a fi implementate/realizate cu eforturile comune ale membrilor și partenerilor A.O. ”Inițiativa Pozitivă” pe întreg teritoriul Republicii Moldova, și anume în următoarele localități: Chișinău, Bălți, Rîbnița, Tiraspol, Tighina (Bender), Ialoveni, Anenii Noi, Soroca, Comrat, Cahul, Orhei, Ungheni.
Scopul și obiectivele campaniei
Scopul: Contribuirea la atingerea primului scop din cadrul strategiei mondiale a UNAIDS ”90-90-90” către anul 2020, atenționând comunitatea asupra necesității testării la HIV, precum și spargerea stereotipurilor despre infecția HIV în sine și despre oamenii care trăiesc cu această boală.
Obiective:
1. Sporirea/ridicarea nivelului informării populației în ceea ce privește profilaxia, căile de transmitere și viața cu HIV.
2. Extinderea accesului populației generale la testare.
3. Apelarea și motivarea reprezentanțiilor din societatea civilă, sfera businessului, sfera show-businessului, companiilor farmaceutice, mass-mediei și alți parteneri responsabili pentru parteneriat și consolidarea eforturilor în vederea implementării măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV în Republica Moldova.
Descrierea evenimentelor
Introducere: este important de notat faptul că retrospectiv și pe parcursul ultimilor ani A.O. ”Inițiativa Pozitivă” organizează preventiv întâlniri de lucru și întreține dialoguri cu membrii și partenerii săi din regiuni în ajunul evenimentelor tematice în scopul discutării, planificării și elaborării planului unic, comun de desfășurare a evenimentelor pe întreg teritoriul republicii. În cadrul acestor întâlniri se elaborează conceptul, planul, sloganul și mesajul unic al campaniei, dedicate zilelor tematice și internaționale.
Acest fapt sporește considerabil eficacitatea și indicatorii rezultativi ai campaniei, accelereză impactul și transmiterea mesajului unic către un număr maximal de persoane. De asemenea, este în ajutorul distribuirii responsabilităților și sprijin reciproc, contribuind cu resurse umane, financiare și altele. Nu este o exclus faptul că anul curent, aceeași campanie, să fie organizată și către Ziua Mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA.
1. Campania informativă ”Te privește! Privește pe fiecare!”
Republica Moldova în acest an contunuă campania ”Te privește! Privește pe fiecare!” care are drept scop îndeplinirea primului scop al strategiei UNAIDS ”90-90-90” către anul 2020 și anume: motivarea populației de a face testul la HIV.
În cadrul acestei campanii în 4 orașe din Moldova vor fi plasate panouri cu imaginea mai multor persoane cunoscute publicului larg, care vor transmite mesajul campaniei: ”Testează-te la HIV!”.
Scopul acestei campanii – implicarea persoanelor cunoscute publicului larg din diferite domenii pentru formarea responsabilității față de starea de sănătate a fiecăruia dintre noi și testării la HIV, tolerarea persoanelor care trăiesc cu HIV, la fel și influențarea scăderii nivelului de stigmatizare și discriminare a acestora în societate.
Această campanie se va desfășura în perioada: 13 mai – 13 iunie 2016.
2. Sondaj în rândul populației generale privind accesul la testarea HIV
În acest an, în cadrul campaniei se va realiza un sondaj în rândul populației generale privind interesul pentru accesul la teste rapide la HIV, care pot fi achiziționate în farmaciile din țară.
În acest sens, pentru perioada derulării campaniei va fi elaborat și va funcționa un sondaj/petiție on-line. Invitația de a lua parte la acest sondaj va fi răspândit pe larg prin intermediul rețelelor sociale.
Ca parte a acțiunilor de informare „Traseul Securității”, care vor avea loc în mai multe localități ale Moldovei, voluntarii și colaboratorii organizațiilor – participanți la acțiune, de asemenea, vor efectua un sondaj în rândul populației generale cu ajutorul unui chestionar special. Toți participanții la sondaj, atât cel online, cât și cel din cursul acțiunilor din orașe vor fi invitați să sprijine petiția pentru a oferi acces la teste rapide la HIV pentru ca acestea să apară în farmacii.
3. Acțiunea ”Traseul Securității”
”Traseul Securității” – este o acțiune anuală, care are drept scop informarea populației despre problema HIV/SIDA și promovarea toleranței față de persoanele HIV pozitive prin intermediul distribuirii materialelor informative și comunicarea cu oameni în locurile publice, în stradă, în transportul public etc. Voluntarii și colaboratorii organizațiilor membre și partenere din diferite orașe ale Republicii Moldovei, inclusiv din Transnistria, vor distribui pliante, panglici de culoarea roșie, brelocuri, baloane etc. și vor comunica oamenilor despre problema HIV/SIDA, la fel și îi vor încuraja să manifeste toleranță față de persoanele HIV pozitive.
4. Acțiunea ”Poartă panglica roșie – manifestă solidaritate!”
Grupul țintă al acestei acțiuni sunt conducătorii auto cărora colaboratorii și voluntarii organizaților membre și partenere le vor propune să aplice pe parbrizul din spate al automobilului panglica roșie în semn de solidaritate. De asemenea, conducătoriilor auto li se vor distribui odorizante auto simbolizate (cu imprimarea panglicii roșii) și pliante tematice. Acțiunea poartă un caracter durabil/de durată, astfel încât majoritatea conducătorilor auto nu vor dezlipi stickerul – panglica roșie pe parcursul întregului an (unii chiar pe parcusul mai multor ani), manifestându-și astfel solidaritatea.
5. Mese rotunde tematice
În cadrul campaniei este panificată desfășurarea a trei mese rotunde în Chișinău, Bălți și Tiraspol, cu participarea tuturor părților responsabile și implicate în procesul de contracarare a epidemiei HIV. Temele de bază care vor fi abordate în cadrul meselor rotunde sunt: profilaxia infecției HIV, formarea atitudinii pozitive față de persoanele care trăiesc cu HIV, depășirea stigmatizării și discriminării, sănătatea sexual-reproductivă în contextul HIV.
6. Conferință de presă
Un alt eveniment important în cadrul campaniei respective este conferința de presă prilejuită Zilei Mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. Preventiv, aceasta va avea loc la data de 13 mai 2016.
În cadrul conferinței de presă vor participa reprezentanți ai Ministerului Sănătății; Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei; Ministerului Justiției; Ministerului Educației; precum și reprezentanți ai Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, personalități publice și persoane care trăiesc cu HIV.
7. Finanțare suplimentară a ONG-urilor care prestează servicii sociale și Centrelor Sociale Regionale în cadrul Zilei Mondiale a memoriei persoanelor care au decedat de SIDA.
A.O. „Inițiativa Pozitivă” va oferi fonduri suplimentare pentru ONG-urile care prestează servicii sociale și Centrelor Sociale Regionale active în domeniul HIV/SIDA din Republica Moldova pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor dedicate Zilei Mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA.
8. Acoperirea mass-media
Pentru a asigura o acoperire mass-media maximă despre activitățile derulate în cadrul campaniei, va fi elaborat un plan media, care va include atît participarea la diferite emisiuni TV și radio, știri despre acțiunile campaniei, cât și activitățile campaniei de pe diferite rețele de socializare și media online.
Datele realizării evenimentelor planificate
1. Campania informativă ”Te privește! Privește pe fiecare!” – bannere de format mare în 4 orașe 13 mai – 13 iunie 2016
2. Sondaj în rândul populației generale privind accesul la testarea HIV 13 mai – 13 iunie 2016
3. Acțiunea „Traseul Securității” 13 – 31 mai 2016
4. Acțiunea „Poartă panglica roșie – manifestă solidaritate” 13 – 31 mai 2016
5. Mese rotunde tematice 13 – 31 mai 2016
6. Conferința de Presă 13 mai 2016
7. Finanțare suplimentară a ONG-urilor care prestează servicii sociale și Centrelor Sociale Regionale în cadrul Zilei Mondiale a memoriei persoanelor decedate de SIDA. 10 – 31 mai 2016
8. Acoperirea mass-media 13 mai – 13 iunie 2016