img
Cum devii rezident al Comunității Terapeutice „Catharsis” 23 Сентября 2020

Comunitatea Terapeutică „Catharsis” din cadrul Penitenciarului nr. 9 - Pruncul oferă un program de reabilitare consumatorilor de droguri care doresc să-și schimbe modul de viață. Orice persoană deținută din cauza dependenței de droguri poate aplica la acest program.

Beneficiarii programului sunt aleși după câteva criterii importante. Aceștia trebuie să fie conștienți de problemele pe care le au cu consumul de droguri, trebuie să-și recunoască dependența și să dorească să primească consiliere și ajutor. De asemenea, viitorii beneficiari ai programului trebuie să se poată controla, să poată citi și scrie și să nu aibă dosare pe rol.

Astfel, primii trei rezidenți au ajuns în comunitate în vara anului 2018.

Programul durează un an și este compus din trei etape: prima lună - perioada de acomodare, următoarele 10 luni - terapia proriu-zisă, luna a 12-a este perioada în care se decide ce face rezidentul mai departe, ce program va avea pentru perioada de post-reabilitare. Specialiștii au întocmit acest program după modelele altor comunități, atît din libertate, cît șidin penitenciarele europene. Un principiu de bază este faptul că procesul terapeutic are loc în grup. Rezidenții interacționează, se ascultă reciproc și învață să se afle într-un format în care primesc permanent feed-back.



Rezidenții au un program strict, bine structurat, cu reguli și cu activități care să îi țină ocupați toată ziua. Aceștia sunt cazați separat de ceilalți deținuți.. Așa cum comunitatea se bazează atât pe lupta cu drogurile, cât și pe reintegrarea în societate după eliberare, rezidenții îndeplinesc funcții în diferite departamente ale comunității terapeutice, astfel încât în fiecare departament, cum ar fi bucătăria, departamentul de programe, întreținerea spațiilor, și chiar înverzirea comunității, există câte un responsabil.

 

Cine sunt rezidenții Comunității Terapeutice „Catharsis”

Mulți dintre rezidenți s-au aflat în detenție de la o vârstă fragedă, din adolescență, și majoritatea dintre ei, odată eliberați, din lipsa de oportunități, recidivau și ajungeau din nou în penitenciare. În cadrul comunității aceștia au posibilitatea de a primi o educație, de a însuși o meserie, astfel încât, odată eliberați, să aibă oportunitatea de a-și câștiga existența, de a primi un loc de muncă și de a se reintegra în societate. Pe lîngă programul de reabilitare cu toate elementele  acestuia, beneficiarii mai învață să lucreze la calculator, studiază limba engleză și gătesc, inclusiv bucate din bucătăriile exotice, cum ar fi cele chinezești și mexicane. De asemenea, ei învață etică și bunele maniere, precum și regulile de comportament în societate.

Totodată, rezidenții au posibilitatea să lucreze în cadrul programului de reabilitare. Lucrul remunerat din penitenciare micșorează perioada de detenție, dar le mai oferă și posibilitatea de a fi independenți din punct de vedere financiar, de a nu depinde de familie și/sau prieteni.

 

Programul de reabilitare


În timpul celor 12 luni de reabilitare, rezidenții sunt ocupați mai tot timpul cu activități. Aceștia practică terapia prin artă, terapia prin muncă și au și teme pentru acasă.

Între rezidenții programului există o ierarhizare pozitivă, adică există rezidențicare au avut succese în diferite domenii și așa, la finalul unui program din cadrul terapiei, aceștia urcă cu o treaptă mai sus. Astfel, rezidentul programului începe de la beneficiar, adică perioada adaptării la reguli și ghidarea de către consilieri, pe urmă, poate deveni conducător al activităților de grup, când se pune accent pe învățare și schimbarea comportamentală, iar la următoarea treaptă rezidentul poate să fie responsabil de un departament, și chiar să fie un frate mai mare pentru un rezident nou, să îl ghideze și să îl integreze în comunitate, dar și să vină cu idei de proiecte în cadrul comunității. Ultima treaptă este momentul în care rezidentul, care a înregistrat succese, are posibilitatea să devină lider de comunitate. El rămâne în comunitate până la eliberare și poate să devină mentor pentru rezidenții noi.
Această piramidă este una formală - toate persoanele din cadrul comunității, și rezidenți, și consilieri comunică de la egal la egal.

Un aspect foarte important este faptul că rezidenții își schimbă complet cercul de prieteni odată ce ajung în comunitate. Aici toți au aceleași reguli, interese și valori. Se desprind de trecut, primesc consiliere, sfaturi și suport. ,,I-am ajutat altfel să vadă lucrurile, ceva să schimbe, ceva să facă, să-și schimbe anumite modele de comportament, i-am susținut la anumite etape când erau singuri și neprotejați de nimeni. Și, iată, în viețile lor rezultatul este vizibil [...] Acești oameni azi îmi sunt colegi, prieteni, oameni care au ajuns, la rândul lor, să mă susțină pe mine, care mă sună și mă întreabă cum îmi merge, dacă am nevoie de ajutor” a spus într-un interviu Ina Vutcariov, șefa Secției Activități pentru persoanele aflate în conflict cu legea din cadrul Comunității Terapeutice.
 

A doua șansă la o viață mai bună

Odată cu finalizarea programului și ieșirea în afara zidurilor penitenciarului, fiecare rezident continuă să primească suportul de care are nevoie pentru integrarea în societate. Metodele și tehnicile folosite de specialiștii comunității inițiază o schimbare a psiho-comportamentului foștilor dependenți de droguri. Astfel, viața lor capătă alt sens și alte valori. Beneficiarii au planuri de viitor din care sunt excluse întoarcerea la consumul de droguri și revenirea în penitenciar. În locul acestora, apar planuri în care ei sunt motivați să capete studii medii și/sau superioare, să aibă un post de lucru stabil, un mod de viață sănătos și moral, și să îmbunătățească relațiile cu familiile lor.

Dezvoltarea personalității prin educație și muncă este un element crucial în procesul de terapie. De asemenea, și relațiile interumane capătă un alt aspect. Oamenii devin mai deschiși, mai dispuși la dialoguri.

Programul terapeutic este mai mult decât un tratament. Accentul principal este pus pe umanizarea persoanelor deținute. Aici se învață responsabilitatea și grija față de semeni. Rezidenții învață să fie calmi și să accepte faptul că sunt vulnerabili. Însă unul dintre cele mai importante aspecte ale programului este faptul că beneficiarii înțeleg că nu sunt singuri, că cuiva le pasă de ei și că cineva vrea să îi ajute. Societatea în care au trăit era plină de prejudecăți, de critică, neînțelegere și neacceptare. Ei vor să demonstreze lumii că au valoare, că pot utili și că oamenii se pot schimba, dar pentru asta au nevoie de susținere și ajutor.

Dorința de a fi validat îl poate impune pe un om să facă lucruri rele. Rezidenții comunității terapeutice demonstrează că oricine merită o șansă la o viață mai bună.
 

Eugenia WETZ

Терапевтическое сообщество в Молдове - Positivepeople.md