Deja de 15 ani în Moldova există profesia numită asistent parental profesionist. Persoanele care au primit acest titlu nu au preț, fiindcă oferă copilului cu statut de orfan sau copilului luat din anumite motive de la părinți, posibilitatea de a trăi într-o familie adevărată. Pentru a aduce claritate în toate aspectele subtile ale acestei profesii neobișnuite, dar atât de necesare, am discutat cu Livia Marginean, coordonator servicii familiale și manager de proiecte în cadrul ”CCF Moldova”, o organizație nonguvernamentală care implementează, dezvoltă și curează serviciul de plasament provizoriu.
Ce reprezintă serviciul de plasament provizoriu și profesia de asistent parental profesionist?
Serviciul plasamentului provizoriu funcționează în Moldova din anul 2000 în bază de proiect, iar din anul 2007 – în calitate de serviciu național. Acesta a fost dezvoltat și adaptat de către organizația nonguvernamentală ”CCF Moldova” în comun cu alte organizații și Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului. Acest serviciu este accesibil în 27 de raioane din Moldova, inclusiv Chișinău. Plasamentul provizoriu presupune plasarea temporară a copilului cu statut de orfan sau a copilului care, din anumite motive, nu poate trăi cu părinții săi naturali, într-o familie de părinți profesioniști. Plasamentul provizoriu nu înseamnă adopție, întrucât copilului aflat sub tutela asistenților parentali profesioniști poate fi în orice moment înfiat de părinții adoptivi sau plasat în familia sa naturală dacă apare o asemenea posibilitate.
Asistentul parental profesionist este remunerat lunar cu un salariu în valoare de la 1600 până la 2400 de lei, beneficiind și de o alocație pentru întreținerea copilului și procurarea obiectelor necesare. Persoana care a luat în familie un copil este angajată oficial, beneficiază de asigurare medicală, socială etc. Perioada minimală de timp pentru care copilul poate fi plasat sub tutelă este determinată de situația în care se află copilul, dar, de regulă, constituie un an. Perioada maximală – până la atingerea majoratului.
Cine poate deveni asistent parental profesionist?
Asistent parental profesionist poate deveni orice cetățean al Moldovei care a atins vârsta de 23 de ani și care corespunde criteriilor de evaluare a unei comisii speciale. La depunerea documentelor pentru această funcție nu contează sexul, profesia, limba, confesiunea de credință, studiile, statutul familial. Cea mai importantă este motivația adecvată de a deveni asistent parental profesional, dorința de a ajuta copilul să dobândească o casă și o familie, posedarea unor abilități parentale bine dezvoltate, o stare psihoemoțională și fizică stabilă, un venit stabil și o locuință corespunzătoare necesităților copilului.
Cum poți deveni un asistent parental profesionist?
Pentru început, vă recomandăm să vă informați cu privire la acest serviciu pe site-ul http://ccfmoldova.org/ro. Citiți istoriile personale ale celor care deja oferă acest serviciu, discutați acest subiect cu membrii familiei voastre, convingeți-vă că dorința pe care o aveți este împărtășită de oamenii care vă sunt apropiați. Dacă într-adevăr vă decideți, luați legătura cu organizația CCF la numărul (373) 067700776 sau telefonați la Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului: (022) 27 89 60. După prima conversație cu specialistul, vi se va propune să veniți la o întâlnire consultativă care are loc săptămânal în cadrul Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului. În cadrul acestei întâlniri, specialiștii vă vor explica laconic și accesibil esența serviciului de asistent parental profesionist. Dacă după această întâlnire persoana nu se răzgândește, i se va propune să completeze o anchetă specială. După analiza acesteia, specialistul invită candidatul la un interviu, după care merge acasă la persoana respectivă, pentru a discuta cu potențialul tutore și membrii familiei acestuia și pentru a evalua condițiile de viață.
După aceasta urmează partea teoretică, timp în care persoana trebuie să parcursă niște cursuri speciale de pregătire a asistentului parental profesionist. Acestea sunt gratuite și durează 7 zile, câte 8 ore zilnic. La aceste cursuri se cultivă aptitudini educaționale, se prezintă soluții de ieșire din situații dificile, modalități de a răspunde la întrebări, de a trata copilul în primele zile, de a păstra imaginea pozitivă a părinților naturali etc. La finele cursului specialiștii determină nivelul de pregătire a candidatului. Apoi urmează partea practică, în cadrul căreia se face evaluarea și finisarea raportului (dosarului personal) pentru comisie. Paralel, candidatul va vizita în jur de 14 ședințe cu specialistul serviciul de patronaj în comun cu specialistul CCF. Toate acestea le permit colaboratorilor organizației și direcției să întocmească un portret psihologic detaliat al persoanei, să depisteze părțile slabe și cele forte ale acesteia, să înțeleagă adevărata motivație de a-și asuma tutela.
După încheierea acestei etape, persoana interesată trebuie să adune setul de documente, care include adeverința medicală, certificatul despre lipsa antecedentelor penale, certificat de venit, scrisori de recomandare, precum și caracteristica din partea dirigintelui sau educatorului copiilor naturali ai candidatului, dacă acesta are copii. Când întregul set de documente este gata, acesta este prezentat împreună cu dosarul personal al candidatului spre examinarea comisiei care fie aprobă candidatura, fie o respinge. Dacă decizia este pozitivă, persoana devine asistent parental profesionist și poate primi un copil care are nevoie de acest serviciu. De regulă, întreaga procedură, din momentul primului apel telefonic până la momentul înscrierii în lista de așteptare, durează în jur de trei luni, uneori mai mult, de aceea înarmați-vă cu răbdare.
Cum este ales copilul?
Candidatul la educația de patronaj are dreptul să aleagă sexul, vârsta și numărul copiilor. Dar este mai bine să se țină cont de recomandările specialistului. Procesul de selecție a copilului poate dura, întrucât de potrivirea corectă a copilului și a tutorelui depinde viitorul și unuia, și al altuia. Un rol important îl deține sexul și vârsta copiilor care sunt deja în familie. De exemplu, dacă în familie este o fetiță mică, candidatul nu poate lua tutelă provizorie asupra unui băiețel mai mare decât ea. De asemenea, nu se recomandă se să ia în familie copii de aceeași vârstă și sex ca și copiii naturali. Este bine când diferența de vârstă între copilul natural și cel tutelat constituie 3-4 ani. Un alt aspect: cu cât mai mic este copilul pe care doriți să îl adoptați temporar, cu atât mai ușor și mai rapid va decurge procesul de acomodare și adaptare.
Când asistentul parental profesionist poate lua copilul în familie?
Atunci când comisia va selecta pentru copil candidatul cel mai potrivit. Înainte de a lua copilul în familie, candidatul vine să îl viziteze la centrul de plasament pentru a face cunoștință cu el. Această perioadă ține 2-4 săptămâni. Este foarte important ca procesul de cunoaștere să nu înceapă cu expresii de genul: ”Eu sunt mama/tatăl tău și am venit să te iau acasă!”. Candidatul este avertizat în prealabil în acest sens. În procesul de cunoaștere candidatul își exprimă opinia, impresiile sale specialiștilor și când este clar că totul este în regulă și asistentul parental și copilul se potrivesc, specialistul stabilește ziua când copilul va fi luat în familie. Este deosebit de important ca în primele câteva săptămâni după ce ați luat copilul în familie, să îi dedicați timp doar lui. Este preferabil să vă luați pentru această perioadă concediu, să nu aduceți acasă oaspeți, să excludeți din viața cotidiană momentele tensionate. Dacă copilul luat sub tutelă provizorie a frecventat anterior școala sau grădinița, acesta poate fi transferat într-o instituție nouă de învățământ, situată în regiunea unde locuiesc asistenții parentali profesioniști. Situația când părintele-tutore renunță la copil este inacceptabilă, întrucât o asemenea decizie se răsfrânge puternic asupra psihicului copilului, de aceea mai bine gândiții-vă de o sută de ori înainte de a face acest pas.
Dacă eu trăiesc cu HIV, pot deveni asistent parental profesionist?
În procesul de evaluare a potențialului tutore, comisia evaluează inclusiv starea de sănătate a acestuia. Conform regulamentului, comisia nu poate aproba candidatul care are boli infecțioase. Dar multe depind de situația concretă. Dacă persoana care trăiește cu HIV întri-adevăr își dorește să devină asistent parental, cunoaște toate riscurile potențiale și este dispusă să respecte toate măsurile de siguranță, comisia va examina dosarul unui asemenea candidat la nivel de egalitate cu ceilalți. În momentul de față în lista de așteptare pentru tutelă provizorie se află copii care trăiesc cu HIV și dacă asistenții parentali cu același statut vor dori să îi ia în familie, celor din urmă li se va acorda preferință față de alți candidați.
Notă:
Din momentul existenței serviciului de tutelă profesionistă provizorie 130 de copii au trecut prin asemenea familii. În momentul de față în Chișinău sunt 39 de persoane care dețin statutul de asistent parental profesionist. Este o cifră foarte mică, întrucât în viața reală asistenții parentali profesioniști sunt insuficienți.
Opinia specialistului
Comentează Livia Marginean, manager de proiecte și coordonator al serviciilor familiale CCF Moldova:
”Dacă doriți să deveniți asistent parental profesionist, gândiți-vă foarte bine pentru ce vreți să o faceți, ce vă motivează, veți putea oare să oferiți unui copil străin dragoste, grijă, căldură, tandrețe, înțelegere? Aceasta este o muncă foarte responsabilă, care, uneori, poate fi foarte complicată. În același timp, această muncă aduce o satisfacție colosală de la faptul că sub ochii tăi se schimbă viața copilului, visele lui, concepția lui despre lumea înconjurătoare. Asemenea copii transferă toată dragostea primită asupra propriilor săi copii, făcându-i fericiți pe aceștia din urmă. Adică, devenind asistenți parentali profesioniști, pe lângă faptul că salvați un copil dintr-un impas, vă aduceți contribuția la formarea unei viitoare generații sănătoase și fericite”.
Contacte:
ССF Moldova: Chișinău, str. Pușkin 16, nr. 5 – 6, MD-2012
[email protected]
(+373) 067 700 776
(+373 22) 24 32 26
(+373 22) 22 57 07
(+373 22) 24 32 51
(+373 22) 23 25 28
Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului, serviciul educație de patronaj: Chișinău, str.Al.Vlahuță, 3
[email protected]
(022) 27 89 60
Elena Derjanschi