img
Cum să ajuţi un prieten să treacă printr-o perioadă grea, potrivit unui psiholog clinic 20 Ianuarie 2020

Poate fi greu să știi ce să spui. Doar arată compasiune.

Știința susține ceea ce fiecare din noi înțelege intuitiv: relațiile puternice îmbunătățesc calitatea vieții. Cu toții am simțit că perspectivele noastre se luminează după o conversație profundă și dispoziţia noastră scade în urma unui conflict. Cu toții am avut experienţe când o zi proastă s-a îmbunătăţit după o după-amiază de râs și schimb de istorioare cu prieteni buni. Acest lucru se datorează faptului că sprijinul social nu numai că ne sporește sănătatea mentală, așa cum au descoperit cercetările, dar reduce și impactul stresului.

Dorința noastră de apartenență este atât de universală, încât psihologii au etichetat-o ​​ca un factor motivațional fundamental. Izolarea socială este legată de o varietate de probleme, inclusiv tentativa de sinucidere și moartea prematură. Singurătatea, cu alte cuvinte, este recunoscută în cele din urmă ca o problemă de sănătate publică.

În calitate de psiholog clinic, ofer terapie persoanelor care au trecut prin experiențe traumatizante, care le pot lăsa să se simtă profund singure - moartea unui membru al familiei, violenţă sexuală, violență în familie, șomaj și alte greutăți. Una dintre principalele mele priorități ca terapeut este lucrul cu pacienții pentru a le mări sursele de sprijin social. Mulți au oameni apropiaţi dornici să ajute. Problema este că este posibil să nu știe cum.

Atunci când nu suntem capabili să îi susținem pe cei dragi printr-o perioadă grea, disconfortul nostru ne poate impune să evidențiem o latură pozitivă sau să oferim o soluție simplă, care poate fi considerată ca indiferentă. Uneori, pacienții mei spun că pleacă, simțindu-se judecați sau împovărați. Deși să ne plasăm în locul celorlalți și să tratăm oamenii cum dorim să fim tratați sunt în general principii utile, nu sunt întotdeauna cele mai eficiente modalități de a cultiva compasiunea. Este greu să-ți imaginezi că te afli într-o situație în care nu te-ai aflat de fapt, iar oamenii diferă în ceea ce consideră alinare.

De-a lungul anilor în care am lucrat cu pacienți în terapie și am efectuat cercetări în domeniul sănătății mintale, am găsit câteva abordări utile pentru alinarea oamenilor în durere. Acestea sunt cele mai eficiente:

Întrebați-i cum se simt. Apoi, ascultați răspunsul lor fără a-i judeca.

Simplul act de a întreba pe cineva cum se simte, cu o întrebare deschisă, arată că îți pasă. Ascultați cu atenție, în loc să întrerupeți sau să vă oferiți părerea. Pune întrebări simple de continuitate, cum ar fi „Ce senzaţii îţi provoacă aceasta?” Sau „Ce gânduri aveai în acel moment?” Aceasta comunică că într-adevăr îţi pasă și să te simți confortabil auzind adevărul.

Arătați-le că doriți să înțelegeți și să exprimați compasiune.

De exemplu, dacă cineva se luptă cu un nou diagnostic medical, puteți spune: „Se pare că eşti îngrijorat cel mai mult cu privire la efectele secundare ale tratamentului. Nu-i așa?” Dacă vorbești în persoană, comunicarea non-verbală, precum o expresie facială preocupată, este o modalitate puternică de a exprima sprijin. De asemenea, puteți exprima bunătate și sprijin prin expresii ca: „Sunt trist că îţi este atât de dureros acum” sau „Eşti într-o situație atât de grea”.

Întrebați cum îi puteți susține și nu vă grabiţi să purcedeţi la rezolvarea problemelor.

În calitate de terapeut, îi ajut pe pacienți să-și afirme cererile de sprijin emoțional prietenilor și membrilor familiei. Nu se așteaptă de la să le citiţi gândurile și să știți ce va alina fiecare persoană în price situație. Conştientizând asta și întrebând: „Cum te pot susține?” sau „Ce pot face pentru a te ajuta?” exprimă dorința de a susţine fără a presupune că știți ce este mai bine pentru ei.

Verificați dacă au tendinţe suicidare.

Durerea emoțională poate fi insuportabilă uneori, în special pentru persoanele lipsite de sprijin și resurse. Uneori acest lucru duce la gânduri suicidare. Dacă persoana de care îţi pasă trece printr-o perioadă grea, mai ales dacă în trecut a avut gânduri de sinucidere, întreab-o direct dacă se gândește să se rănească sau să se sinucidă. S-ar putea să vă simțiți inconfortabil când atingeţi această temă, dar cercetările arată că întrebarea despre sinucidere este puțin probabil să dăuneze oamenilor și ar putea ajuta. De asemenea, este util de vorbit despre un plan pentru siguranță, inclusiv reducerea accesului la arme de foc și alte mijloace letale.

Asigură-le, într-un mod realist.

Declarații de genul „Totul va fi bine”, „S-ar putea să fie mai rău” sau „Trebuie doar să nu mai gândeşti așa”, îi determină adesea pe oameni să se simtă jenaţi de faptul că au exprimat durere și rareori îi pune pe o cale mai bună. În schimb, încercați să spuneți lucruri de genul: „Există ajutor disponibil; îl vom găsi împreună ”, „Mulți oameni te iubesc. Nu trebuie să treci singur prin asta ” sau „Te-am văzut trecând prin vremuri extrem de grele în trecut, cred în tine”.

Nu există un lucru perfect de spus în cele mai dificile situații, dar ne putem susține, iniţiind un dialog, exprimând compasiune și ascultând cu scopul de a înțelege. Deși uneori este greu de început, aceste conversații sunt cele care ne întăresc relațiile. Ne fac să simțim că avem unde să ne adresăm data viitoare când lumea ne va părea plină de singurătate și întuneric.

Traducere: Dan Eruşevschi

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md