img
Dafina Gercheva: PNUD împreună cu Ministerul Sănătății vor conveni asupra utilizării fondurilor alocate proiectului în timpul reuniunilor periodice de coordonare 26 Маi 2017

La sfârșitul anului trecut, s-a anunțat că Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au semnat un acord potrivit căruia organizația internațională va procura pentru țara noastră în anul 2017 un asortiment larg de medicamente esențiale pentru viață în cadrul programelor naționale și speciale în domeniul sănătății, inclusiv pentru Programul Național de prevenire și control HIV/SIDA și ITS. Primul lot de medicamente pentru pacienții HIV-pozitivi a fost livrat în Moldova în luna aprilie. Coordonatoarea Rezidentă ONU în Moldova și reprezentanta permanentă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova, Dafina Gercheva, a relatat în interviul oferit site-ului nostru cum s-a născut ideea acestei colaborări, în ce mod are loc procesul achizițiilor și dacă proiectul va avea o continuare.

 

Doamna Dafina Gercheva, cum a apărut ideea de a procura medicamente vitale pentru Republica Moldova?

În perioada 2014-2015, sistemul public de sănătate din Moldova s-a confruntat cu o criză severă de medicamente. Astfel, a apărut necesitatea identificării unui mecanism sigur și fiabil de aprovizionare cu medicamente de calitate și la prețuri accesibile.

Organizația Națiunilor Unite are o experiență considerabilă la nivel mondial în sprijinirea guvernelor în domeniul achizițiilor publice la scară largă. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sănătății (MS) a solicitat agențiilor ONU asistență în domeniul achiziției și gestionării lanțului de aprovizionare cu medicamente pentru Republica Moldova.

PNUD este unul din cei mai mari achizitori din sistemul ONU. Pe lângă capacitatea de a efectua achiziții publice naționale și internaționale, organizația mai dispune de un birou specializat în achiziții publice și de un birou a cărui activitate se axează exclusiv pe implementarea proiectelor de anvergură, finanțate de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, care cuprinde componente importante de achiziții publice. Pornind de la activitatea desfășurată în cadrul parteneriatului PNUD – Fondul Global, un număr din ce în ce mai mare de guverne și parteneri solicită PNUD să contribuie la consolidarea sistemelor naționale de achiziții publice și gestionare a lanțului de aprovizionare cu medicamente esențiale și alte dispozitive medicale.

PNUD dispune de un sistem managerial operaţional și modern, care oferă servicii rentabile de achiziții publice și de gestionare a lanțului de aprovizionare pentru mai multe ţări, inclusiv din Europa Centrală și de Est, cum ar fi în Ucraina, Muntenegru, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, precum și cu o mare varietate de parteneri.

PNUD administrează cea mai mare unitate de achiziții a ONU, procurând în fiecare an bunuri și servicii în valoare de peste 3 miliarde de dolari SUA, inclusiv medicamente și produse medicale, garantând astfel accesul țărilor la medicamente vitale, la produse pentru ajutor în caz de urgență și la o gamă largă de alte elemente necesare.

În noiembrie 2015, PNUD a devenit prima agenție a ONU care a procurat cel mai răspândit tratament pentru HIV/SIDA cu mai puțin de 100 dolari SUA pe an per pacient, pentru o serie de țări. Este vorba de un progres istoric, deoarece cu 10 ani în urmă costul aceluiași tratament era de 10 000 dolari SUA pe an. Aceasta reprezintă efortul mai multor parteneri și este o realizare comună.

Mai multe guverne, inclusiv Guvernul Republicii Moldova, au solicitat serviciile PNUD pentru procurarea produselor de sănătate și gestionarea lanțului de aprovizionare cu medicamente și reformarea sistemelor naționale de achiziții publice, utilizând bugetele guvernelor și extinzânduse dincolo de produsele contra HIV/SIDA și TB. În Ucraina, PNUD achiziționează anumite medicamente şi produse medicale din 2015.

Prin urmare, serviciile de sprijin pentru achiziții publice ale PNUD pentru Ministerul Sănătății al Republicii Moldova se bazează pe experiența bogată a organizației în procurarea şi gestionarea lanțului de aprovizionare din cadrul proiectelor și programelor de sănătate, dar și a altor programe.

Recent, a fost procurat un lot important de medicamente destinate pacienților cu HIV/SIDA și sunteți în proces de achiziționare a medicamentelor pentru alte 7 programe. Spuneți-ne ce companii și din ce țări câștigă ofertele? Și întrebarea principală este dacă pacienții pot fi siguri că toate medicamentele au fost aprobate de OMS și au trecut inspecțiile necesare?

Având în vedere varietatea de produse care urmează să fie cumpărate în cadrul Programului național de control și profilaxie a HIV/SIDA, achiziția delegată PNUD este un proces cu mai multe etape. Până acum, am reușit să achiziționăm medicamente de la mai mulți producători din diferite țări: Mylan Laboratories (India), Abbvie (Germania), Aurobindo Pharma (India), MAE (Olanda), Cipla Ltd.

Suma totală planificată pentru achiziționarea medicamentelor destinate pacienților cu HIV/SIDA este de aproximativ 500.000 USD și va acoperi necesitățile tuturor celor 3800 de pacienți incluși în tratament. Lista furnizorilor este diversă. Toți au fost selectați în urma unui proces competitiv și au îndeplinit criteriile de calitate stabilite prin coordonare cu Ministerul Sănătății și cu reprezentanții ONG-urilor locale relevante, precum și pe baza normelor și ghidurilor OMS pentru produsele farmaceutice, în conformitate cu standardele internaționale de calitate, inclusiv precalificarea producătorilor.

Ce organizație (donator) alocă bani pentru finanțarea acestui proiect?

Guvernul Republicii Moldova a solicitat sprijinul PNUD în procesul de reformă a sistemului de achiziții publice în domeniul sănătății, astfel încât acesta să devină în următorii ani unul transparent, responsabil, rentabil, echitabil și durabil. În 2017, PNUD și Ministerul Sănătății au semnat un acord de asistență în procurarea medicamentelor şi a produselor medicale, cu o valoare totală de 4 350 000 dolari SUA.

Ministerul Sănătății a furnizat 4 250 000 dolari SUA pentru a procura medicamente și produse medicale incluse în lista medicamentelor din cadrul programelor de sănătate naționale și speciale. În afară de asistența respectivă în domeniul achizițiilor publice, PNUD va aloca 100 000 dolari SUA pentru modernizarea infrastructurii de depozitare a medicamentelor.

În baza acestui acord, în 2017, PNUD va procura medicamente și alte dispozitive medicale pentru tratamentul şi diagnosticarea bolilor incluse în programele speciale și naționale de sănătate, în conformitate cu standardele corporative în vigoare, prin intermediul unor instrumente moderne și a unor proceduri de achiziții publice transparente.

Care este opinia Dvs. cu privire la achizițiile online, atunci când totul este transparent. Cât de eficient este acest instrument în lupta cu corupția?

Achizițiile electronice reprezintă un instrument excelent pentru reducerea corupției, creșterea integrității în sistemele de achiziții publice și poate aduce beneficii semnificative în ceea ce privește creșterea transparenței achizițiilor publice, dacă este pusă în aplicare în mod corect. Achiziționarea de bunuri, lucrări și servicii prin intermediul tehnologiilor informaționale bazate pe internet (e-procurement) se dezvoltă în întreaga lume, având potențialul de a reforma procesele, de a îmbunătăți accesul pe piață și de a promova integritatea în achizițiile publice. Achiziționarea electronică, atunci când este proiectată corespunzător, poate reduce drastic costul informațiilor, facilitând în același timp accesibilitatea informațiilor. Beneficiul achizițiilor electronice în agenda anticorupție rezultă din această capacitate de a reduce în mod semnificativ costurile și de a spori accesibilitatea informațiilor, precum și de a exclude practicile predispuse la corupție.

DSC_3628

Va controla PNUD modul în care Ministerul Sănătății va folosi economiile sale?

PNUD împreună cu Ministerul Sănătății vor conveni asupra utilizării fondurilor alocate proiectului în timpul reuniunilor periodice de coordonare.

A angajat PNUD experți internaționali pentru a monitoriza transparența tuturor acțiunilor legate de procesul de achiziție: anunțuri, oferte, transport etc.? Dacă da / nu, atunci de ce?

Achiziționarea de medicamente pentru programele naționale se desfășoară în cadrul proiectului „Servicii de susținere a achizițiilor pentru Ministerul Sănătății”, care are drept scop asigurarea asistenței în domeniul achiziției și gestionării lanțului de aprovizionare cu medicamente esențiale. În calitate de echipă de proiect, PNUD a recrutat, în cadrul unui proces bazat pe concurs, o echipă de experți pentru a asigura implementarea cu succes a proiectului. Aceștia, împreună cu colegii din alte departamente, efectuează toate acțiunile necesare în acest sens, pornind de la anunțurile de licitație și terminând cu monitorizarea procesului de livrare și preluare a medicamentelor de către beneficiar. Mai mult decât atât, specialiștii noștri din birourile PNUD din Copenhaga și Geneva asigură o asistența continuă în domeniul achizițiilor de medicamente și, în caz de necesitate, putem angaja și alți experți internaționali.

Știm cu toții că acest proiect este planificat pentru 2017. Va continua acest proiect în 2018?

Începând cu 2017, PNUD va procura medicamente și alte dispozitive medicale pentru tratamentul și diagnosticarea bolilor incluse în programele naționale și speciale, în conformitate cu lista detaliată furnizată de Ministerul Sănătății. Lista programelor de sănătate şi/sau a medicamentelor și dispozitivelor medicale relevante poate fi revizuită după această fază inițială și în anii următori.

Dat fiind natura temporară a proiectului, în prima jumătate a anului 2017 urmează să fie elaborată o strategie care va contribui la reformarea corespunzătoare a sistemului de achiziții publice în sănătate, în vederea asigurării unor procurări de medicamente în mod transparent, eficient și responsabil. Decizia privind finalizarea sau extinderea proiectului va fi luată împreună cu Ministerul Sănătății din Moldova.

Text: Elena Derjanschi
Foto: Serviciul de presa ONU Moldova

 

old.positivepeople.md

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md