img
De ce este atât de important testul la HIV? Răspundem! 11 Маi 2016

Anual, în luna mai comunitatea mondială marchează Ziua Internațională de Comemorare a persoanelor decedate de SIDA, care în acest an se desfășoară la noi sub genericul ”Te privește! Privește pe fiecare. Testează-te la HIV!”. Pentru a desființa miturile și speculațiile vizavi de acest subiect, ne-am hotărât să răspundem la cele mai răspândite întrebări despre testarea la HIV. Ne-a ajutat în acest sens doamna Svetlana Popovici, coordonatorul tratamentului antiretroviral în Republica Moldova, medic în cadrul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile.

 

Pentru ce, în general, ar trebui să fac testul la HIV? Chiar nu se poate fără el?

Se poate bineînțeles, însă luând în considerare că în prezent doar 53 la sută din persoanele care trăiesc cu HIV în lume își cunosc statutul, este mai bine să te asiguri și să faci testul al HIV. Apropo, nici în Moldova statistica nu este mai îmbucurătoare: la 1 ianuarie 2016 în Moldova erau înregistrate 10123 de persoane cu infecția HIV, dintre care sunt în viață și își cunosc statutul doar 7331 de persoane. Potrivit estimărilor specialiștilor, mai mult de jumătate din persoanele care trăiesc cu HIV nu își cunosc statutul și, respectiv, își expun pericolului propria sănătate și își pot infecta partenerii sexuali fără să bănuiască.

De ce trebuie să fac testul dacă mă simt minunat?

Infecția HIV se poate ascunde ani la rând în organism, fără a se manifesta. De aceea, dacă nu folosiți de fiecare dată prezervativul, dacă vi se produc în viață situații accidentale (de exemplu, se rupe prezervativul) sau dacă utilizați droguri injectabile și nu folosiți întotdeauna instrumentar steril; dacă sunteți bărbat care practică sex cu bărbații sau sunteți lucrător/lucrătoare a sexului comercial; dacă ați fost diagnosticat(ă) cu tuberculoză sau hepatită; dacă din momentul ultimului test aveți un partener sexual nou; dacă ați făcut sex neprotejat cu un partener HIV-pozitiv, trebuie să faceți neapărat testul la HIV, chiar dacă vă simțiți foarte bine. În anumite cazuri, veți fi nevoit să faceți testul la HIV, chiar dacă nu doriți. Conform legii, testarea la marcherii HIV este obligatorie: a) la donarea sângelui, lichidelor, ţesuturilor şi organelor; b) în baza hotărârii instanţei de judecată, în cazuri de viol şi punere intenţionată în pericol de infectare a altei persoane, atunci când acuzatul nu îşi dă consimțământul la testare după consilierea cuvenită.

HIV-Tests

Testul la HIV probabil este dureros, durează mult și este costisitor?

Există câteva modalități de a face testul la HIV. Cel mai răspândită metodă este analiza de sânge din venă la anticorpii HIV pe care organismul începe să îi producă ca răspuns la infectarea cu HIV. Această analiză durează câteva minute, iar rezultatul acesteia va fi gata peste 1-5 zile. Un asemenea test poate fi efectuat absolut gratuit în cabinetul de consiliere și testare voluntară în orice spital raional din Moldova, în cabinetele de consiliere și testare voluntară din cadrul centrelor medicilor de familie din municipiile Bălți și Chișinău, precum și la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile din Chișinău. De asemenea, testul la HIV în baza analizei de sânge poate fi făcut practic în orice laborator/clinică privată, doar că contra plată.

Dar s-ar putea cumva mai repede de făcut testul?

Bineînțeles. Cea mai rapidă metodă de a-ți afla statutul HIV este testul rapid pe salivă (OraQuick HIV Test). Pentru a face testul rapid, trebuie să colectați o mostră de salivă de sub cerul gurii și din jurul gingiilor cu un bețișor-tampon special, pe care să îl plasați apoi în soluție și să așteptați 20 de minute. În America asemenea teste au apărut pe piață în anul 2012, iar peste câțiva ani, în Marea Britanie. Astăzi astfel de teste pot fi procurate în majoritatea farmaciilor din Federația Rusă. De curând a devenit cunoscut faptul că testele rapide la HIV pe salivă au apărut în una dintre rețelele de farmacii din țara noastră, respectiv, fiecare doritor va avea posibilitatea să procure un asemenea test și să-l facă acasă de sine stătător.

Dar în afară de farmacii, unde altundeva pot fi găsite testele rapide?

Testul rapid pe salivă este accesibil în organizațiile nonguvernamentale care activează în sfera HIV/SIDA, precum și în Centrele Sociale Regionale din țară (Chișinău, Comrat, Bălți, Tiraspol).

Yvonne Cruz holds an OraQuick Advance HIV test at a World AIDS Day event in Chicago.

Aceste teste sunt eficiente?

Bineînțeles, însă doar în cazul dacă se respectă cu strictețe instrucțiunea de utilizare. Studiile clinice au demonstrat că din 12 persoane
HIV-pozitive testate, doar într-un singur caz rezultatul se va dovedi fals-negativ. În același timp, un rezultat fals-pozitiv se va produce doar într-un caz din 5000 de persoane testate care nu au infecția HIV. De asemenea, în timpul testării se poate produce o eroare (testul nu va arăta nici un rezultat sau îl va arăta greșit), procentul căreia constituie 0,37 – 5,4%. Printre cele mai frecvente cauze este nerespectarea instrucțiunii și utilizarea incorectă a testelor.

Dar sunt și inofensive?

Printre riscurile pe care le evidențiază UNAIDS în recomandările sale privind testarea rapidă se numără următoarele: interpretarea eronată a rezultatului; greșeala admisă la testare; încălcarea drepturilor omului prin aplicarea violenței în familie (în cazul dacă se va constata că persoana este HIV-pozitivă). Totuși toate aceste riscuri sunt atribuite la categoria celor produse la testarea obișnuită la HIV. Cea mai importantă recomandare reliefată de UNAIDS este că orice tip de testare la HIV trebuie să fie benevolă și să se efectueze fără aplicarea constrângerii. De asemenea, foarte importantă este consilierea pre- și post-testare, care, în cazul testării rapide, poate fi înlocuită cu un pliant informativ.

Dacă testul meu la HIV este negativ?

În principiu, în acest caz vă putem felicita. Totuși nu vă relaxați prea devreme. Adevărul este că există așa-numita ”fereastră imunologică” când persoana poate fi infectată, însă virusul nu se manifestă în rezultatele analizei. De regulă, această fereastră durează până la trei luni, de aceea, dacă analizându-vă modul de viață ați ajuns la concluzia că infectarea s-ar fi putut produce, mai bine repetați testul peste trei luni.

Ce ar trebui să fac dacă testul se va dovedi a fi pozitiv?

Daca testul rapid a arătat un rezultat pozitiv, aceasta nu înseamnă că sunteți sută la sută infectat cu HIV. De aceea va trebui să faceți testul pe sânge pentru a confirma sau a infirma diagnosticul. Dacă și analiza pe sânge va arăta un rezultat pozitiv, va fi necesar oricum să repetați testul pentru a confirma sau a infirma definitiv diagnosticul. În dependență de starea sistemului imunitar, medicul vă poate prescrie tratament (tratament ARV), pe care va trebui să-l administrați până la sfârșitul vieții, însă datorită căruia veți putea avea o viață lungă și fericită. Dacă testul la HIV s-a dovedit a fi pozitiv în timpul sarcinii, tratamentul ARV este prescris imediat. Tratamentul infecției HIV în Moldova este gratuit.

hiv-old.positive-getty

Faptul că testul la HIV este pozitiv înseamnă că am SIDA?

Nu. Diagnosticul SIDA se stabilește în două cazuri: dacă imunitatea omului este sub 200 de celule și dacă pacientul a fost diagnosticat cu una din maladiile oportuniste, de exemplu, tuberculoza. În medie, stadiul SIDA survine peste 7-10 ani după infectare, dacă persoana care trăiește cu HIV nu administrează tratamentul ARV. Dacă însă persoana respectivă administrează tratamentul, este aderentă la tratament, face cu regularitate analizele și vizitează medicii, stadiul SIDA poate să nu survină niciodată.

În general, de ce testarea este atât de importantă?

Este importantă fiindcă dacă testul va fi negativ, veți avea posibilitatea de a vă reevalua viața și de a lua măsuri pentru a vă proteja de HIV pe viitor. În același timp, gradul superlativ al acestei experiențe este faptul că vă veți vedea întreaga viață trecând vertiginos prin fața ochilor în cele 20 de minute sau 5 zile în care veți aștepta rezultatul. Credeți-mă, uneori aceasta este de mare folos. Dacă însă rezultatul va fi pozitiv, veți putea începe tratamentul vital, datorită căruia veți avea posibilitatea să lucrați, să învățați, să construiți relații, să nașteți copii sănătoși și să vă simțiți un om absolut sănătos și plin de valoare.

Elena Derjanschi

 
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md