img
De ce este important să donăm sânge? Răspundem ! 13 Iunie 2016

Pe data de 14 iunie s-a născut Karl Landsteiner – omul care a descoperit grupele de sânge și care a primit pentru aceasta premiul Nobel. Iată că deja al 11-lea an consecutiv în această zi în lumea întreagă este marcată Ziua Donatorului de sânge. Ne-am decis și noi să o serbăm. În acest sens, pentru mai multă utilitate, am răspuns la cele mai răspândite întrebări legate de subiectul donării de sânge.

 

De ce trebuie în general să donăm sânge?

Deoarece zilnic au nevoie de sânge mii de oameni care s-au pomenit într-o situație dificilă, gravă și poate chiar periculoasă pentru viață. Transfuzia de sânge este necesară pentru femeile cu complicații ale sarcinii, precum este sarcina extrauterină și hemoragia până la, în timpul și după naștere; pentru copiii cu anemie severă care se dezvoltă adeseori în rezultatul malariei sau al subnutriției; pentru persoanele cu traume grave în rezultatul accidentelor și pentru mulți alți pacienți supuși intervențiilor chirurgicale și care suferă de maladii oncologice.

Sângele este cel mai prețios lucru din ceea ce ar putea oferi cineva unui alt om. Decizia de a dona sânge poate salva viața cuiva sau chiar câteva vieți în cazul când din sângele donat vor fi separate anumite componente – eritrocite, trombocite și plasmă – care pot fi folosite într-un mod aparte pentru pacienți cu afecțiuni specifice.

De ce anume eu ar trebui să donez sânge?

Adeseori se întâmplă ca sângele să fie insuficient, în special când se produc calamități naturale / incendii / acte de terorism și, în rezultat, mulți oameni au traume și au nevoie de transfuzie de sânge. Mulți oameni nu au rude apropiate sau prieteni care să corespundă tuturor criteriilor și, respectiv, nu pot deveni donatori. De exemplu, persoanele care trăiesc cu HIV, hepatite virale, persoanele care se află în programul de farmacoterapie cu metadonă și utilizatorii de substanțe psihoactive nu pot dona sânge, oricât de mult și-ar dori acest lucru.

La ce fel de criterii vă referiți?

Donator poate deveni practic orice persoană sănătoasă de la 18 la 60 de ani, cu greutate medie nu mai mică de 50 de kilograme. Tensiunea arterială în momentul donării de sânge trebuie să fie între 100 – 180 mm. Nu sunt acceptate în calitate de donatori persoane care trăiesc cu HIV, cu hepatite, tuberculoză, sifilis, care sunt în radio- sau chimio-terapie, care suferă de afecțiuni cardiovasculare, de afecțiuni la stomac, plămâni, afecțiuni ale pielii, gravidele, femeile care alăptează, femeile în perioada ciclului menstrual, oamenii în stare febrilă (temperatură ridicată, frisoane). Perioada minimă dintre două acte de donare a sângelui trebuie să constituie 60 de zile. De asemenea, nu pot fi donatori de sânge persoanele care au frică de sânge și de procesul donării în sine, persoanele extenuate fizic, precum și acei care în ajun au consumat alcool și/sau substanțe psihoactive.

Trebuie să te pregătești cumva anume înainte de donare?

Bineînțeles. Trebuie să fii bine odihnit, neapărat să iei un dejun ușor (cel mai bine e să donezi sânge în prima jumătate a zilei), să excluzi ceaiul, cafeaua și băuturile ce conțin cafeină. Cu câteva zile înainte de ziua donării, mâncați mai multă carne roșie, pește și alte produse bogate în fier. În același timp, trebuie excluse bucatele grase. Cu două zile înainte, excludeți alcoolul, nu fumați, străduiți-vă să reduceți la minim situațiile stresante. După donarea de sânge trebuie neapărat să vă odihniți puțin, să mâncați bine, să consumați multă apă și să nu vă suprasolicitați fizic.

Contează ce grupă de sânge am?

Dacă pur și simplu ați decis să donați sânge și să deveniți un erou în propriii ochi, nu. Dacă însă donați sânge pentru o rudă care se află în stare critică, atunci, da, lucrurile stau altfel.

Astfel, dacă aveți prima grupă negativă de sânge, sângele va fi potrivit absolut pentru oricine. Dacă este vorba despre prima grupă pozitivă, atunci el va fi compatibil cu toate cele patru grupe cu Rh pozitiv.

Dacă aveți a doua grupă negativă, sângele se va potrivi grupei a doua și a patra cu orice factor Rh. Dacă aveți a doua grupă pozitivă, sângele va fi compatibil cu grupa a doua și a patra, însă doar cu factor Rh pozitiv.

Dacă aveți a treia grupă negativă, sângele se va potrivi grupei a treia și a patra cu orice factor Rh. Dacă aveți a treia grupă pozitivă, sângele va fi compatibil cu grupa a treia și a patra, însă doar cu factor Rh pozitiv.

Dacă aveți a patra grupă negativă, sângele se va potrivi grupei a patra cu orice factor Rh. Dacă aveți a patra grupă pozitivă, sângele va fi compatibil cu grupa a patra doar cu factor Rh pozitiv.

Este dureros să donezi sânge?

Nu chiar. În timpul donării de sânge s-ar putea să simțiți o amețeală ușoară, slăbiciune – este ceva normal. Înainte de procedura donării, se va preleva analiza de sânge din deget pentru a verifica dacă sângele este potrivit sau nu și pentru a determina factorul Rh. De asemenea, se verifică greutatea donatorului, i se măsoară tensiunea, se verifică datele din actul de identitate. După donarea propriu-zisă, s-ar putea, de asemenea, să simțiți slăbiciune, somnolență, amețeli. Uneori în locul înțepării cu seringa se formează roșeață, o echimoză (vânătaie) nu prea mare.

Să presupunem că merg și donez sânge: voi avea anumite beneficii pentru aceasta?

Da, vi se va elibera un certificat pentru locul de muncă, potrivit căruia aveți dreptul să nu lucrați în ziua donării și în ziua imediat următoare. De asemenea, veți primi un tichet pentru un prânz complet într-o cantină orășenească. În ceea ce ține de bani, în Moldova donarea de sânge este gratuită.

M-ați convins. Unde trebuie să merg să donez sânge?

La Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Acesta se află în Chișinău, str.Academiei, 11. Fililale ale Centrului există la Bălți și Cahul. De Ziua Donatorului puteți dona sânge nu doar în incinta Centrului, ci și în punctele mobile care vor fi amplasate în Chișinău, Bălți și Cahul. Pentru informație suplimentară și detalii, apelați: Chișinău: 022-109055, Bălți: 0231-72260, Cahul: 0299-81302 sau vizitați site-ul www.cnts.md.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md