Ultima săptămână a lunii ianuarie este recunoscută în Europa drept săptămâna luptei cu cancerul colului uterin. În Moldova cancerul colului uterin este diagnosticat la peste 350 de femei anual. Circa 200 de femei mor anual din cauza acestei boli. Astăzi vă prezentăm cele mai importante informații despre cancerul colului uterin în 10 fraze. Așadar:
1. Cea mai mare parte a cazurilor de cancer de col uterin (70%), precum și a stărilor patologice ce preced cancerul, sunt provocate de două tipuri de viruși papilom uman (tipul 16 și 18). Alte 20 la sută din cazuri sunt produsul a următoarelor tipuri a virusului papilom uman: 31, 33, 45, 52 și 58.
2. Virusul papilom uman se transmite, preponderent, prim contacte sexuale. Majoritatea persoanelor se infectează cu acest virus în scurt timp după ce încep viața sexuală.
3. Testul Papanicolau (testul PAP) este o analiză simplă care permite identificarea cu probabilitatea de sută la sută a prezenței sau absenței la femei a celulelor de cancer cervical sau a celor pre-canceroase (acest test se recomandă a fi efectuat din a 10-a până la a 20-a zi a ciclului menstrual).
4. Astăzi există două vaccinuri care apără organismul de virușii papilom uman care produc cancerul. Se recomandă ca aceste vaccinuri să fie efectuate până la începutul vieții sexuale.
5. Simptomele cancerului de col uterin se manifestă la stadiul avansat al bolii: este vorba despre sângerări vaginale neregulate, intermenstruale după actul sexual; senzații neplăcute în vagin sau eliminări cu miros neplăcut; dureri în timpul sau după actul sexual; oboseală, pierdere în greutate, pierderea poftei de mâncare; dureri în spate, picioare și în zona bazinului.
6. Cancerul de col uterin se tratează: prin intervenție chirurgicală, prin chimio – și/sau radioterapie.
7. Succesul tratamentului cancerului cervical depinde, în primul rând, de stadiul la care a fost detectată maladia: rata supraviețuirii pentru cel puțin cinci ani la detectarea bolii la stadiul zero (0) constituie 93 la sută. În cazul ultimul stadiu, al patrulea, al bolii (IV B), aceasta constituie 15 la sută.
8. Femeile care trăiesc cu HIV sunt supuse unui risc sporit de a dezvolta cancerul de col uterin din cauza imunității scăzute.
9. Profilaxia cancerului de col uterin constă în următoarele: vaccinarea, renunțarea la fumat, efectuarea regulată a testului PAP (de la 21 de ani), utilizarea prezervativelor.
10. Chiar și după tratamentul reușit al cancerului cervical, boala poate reveni în orice moment (în limbaj profesional aceasta se numește ”recidivă”), de aceea după încheierea tratamentului este foarte important să se facă regulat investigații medicale.
Dacă bănuiți la Dumneavoastră sau la oamenii apropiați simptomele cancerului de col uterin sau doriți să faceți o investigație la medicul oncolog, adresați-vă la Institutul Oncologic din Moldova: or. Chișinău, str. Testemițanu, 30. Tel.: (0 22) 72-55-85; (0 22) 85 21 01; www.onco.md
Surse:
http://www.who.int/ru/
http://www.cancer.gov/
http://www.cdc.gov/
http://www.cancer.org/