Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lansează, începând de mâine, o campanie națională privind riscurile asociate consumului de alcool, „Cu mintea trează”. Campania va dura toată luna noiembrie.
Republica Moldova se află în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016 Republica Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani, din care bărbaților le revine 25,2 litri alcool pur/locuitor, iar populației feminine 6,1 litri alcool pur/locuitor.
În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lansează, începând de mâine, o campanie națională privind riscurile asociate consumului de alcool, „Cu mintea trează”. Campania va dura toată luna noiembrie.
Scopul campaniei este reducerea impactului consumului de alcool în rândul populaţiei din Republica Moldova prin informare, schimbarea percepţiilor şi atitudinilor faţă de consumul de alcool și adoptarea unor noi comportamente.
Anual, la nivel global se înregistrează circa 3,3 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, ceea ce reprezintă 5,9% din totalul deceselor.
Abuzul de alcool este responsabil de declanșarea a peste 200 de afecțiuni și boli. În general, 5,1% din povara globală a bolilor și traumelor este cauzată de consumul nociv de alcool.
Situaţia existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât crește riscul de a suferi de alcoolism la vârsta adultă. La nivel global circa 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20 – 39 de ani se datorează consumului nociv de alcool. Adolescenții și tinerii până la 25 ani reprezintă grupul vulnerabil, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.